Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

SERVETİFÜNUN EDEBİYATI SANATÇILAR TESTİ-1

Servet-i Fünûn dergisi, Fransız İhtilali’ni konu alan “Edebiyat ve Hukuk” adlı makalenin …………. tarafından çevrilip yayımlanması gerekçesiyle 1901 yılında kapatıldı. Böylece bu dergi etrafındaki edebî topluluk da dağıldı.
1.Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?
A) Tevfik Fikret
B) Cenap Şehabettin
C) Halit Ziya Uşaklıgil
D) Hüseyin Cahit Yalçın
E) Mehmet Rauf

Adnan Bey, kırk beş yaşında, zengin bir adamdır Nihal adında bir genç kızı, Bülent adında küçük bir oğlu vardır. Karısı ölmüştür. Firdevs Hanım ile kızı, İstanbul’un gezinti yerlerinde “Melih Bey Takımı” diye tanınırlar. Adnan Bey, çekiciliği ve serbestliğiyle ün salan bu ailenin büyük kızı Bihter’le evlenir. Bihter, bu evlenmeye, sırf Adnan Bey’in zenginliği için razı olmuştur. Fakat çok geçmeden, genç bir insanın yalnız servete değil, sevmeye de ihtiyacı olduğunu anlar ve bir süre sonra, kocasının çapkın yeğeni Behlül ile aralarında “yasak aşk” başlar.
2.Bu parçada sözü edilen roman ve onun yazarı aşağıdakilerin hangisidir?
A) Eylül - Mehmet Rauf
B) Aşk-ı Memnu - Halit Ziya Uşaklıgil
C) İntibah - Namık Kemal
D) Hayal İçinde - Hüseyin Cahit Yalçın
E) Çalıkuşu - Reşat Nuri Güntekin

Rübab-ı Şikeste’de aruzu ustaca kullanan Halit Ziya
I                                                        II
ve Aşk-ı Memnu adlı romanı ile Batılı anlamda roma-
       III
nın örneğini veren Tevfik Fikret, Servet-i Fünûn’un
                                  IV                   V
önde gelen isimleridir.
3.Yukarıdaki cümlede numaralanmış yerlerden hangileri birbiriyle yer değiştirirse bilgi yanlışı giderilmiş olur?
A) I. ile II. B) II. ile III. C) II. ile IV.  D)III. ile V. E) IV. ile V.

Servet-i Fünûn dergisinde yazı işleri müdürü olmuştur. Bu dergide yayımladığı ilk şiirlerinde açık bir dil kullanmakla kalmamış, aruzun kalıplaşmış şeklini bozarak şiiri düzyazıya yaklaştırmıştır. Serbest müstezatı şiire en iyi uygulayanlardan biri olmuştur. 1901’e kadar kişisel konuları işleyen şair, bu yıldan sonra sosyal konuları işlemeye başlamıştır. Çocuklar için yazdığı “Şermin” adlı şiir kitabında hece ölçüsünü kullanmıştır.
4.Bu parçada tanıtılan şair aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tevfik Fikret
B) Cenap Şehabettin
C) Hüseyin Cahit Yalçın
D) Mehmet Rauf
E) Arif Hikmet

Bu eser, edebiyatımızda psikolojik romanın ilk örneğidir. Bu roman, tasvirlerinin gücü ile dikkati çeker. Romanda mutlu bir evlilik sürdüren Suat’ın kendisine ilgi gösteren Necip’e olan aşkı ve bu aşkın bir felaketle bitişi anlatılmaktadır. Romanda Suat’ın duyguları en ince ayrıntısına kadar verilir.
5.Bu parçada sözü edilen roman ve onun yazarı aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?
A) Eylül - Mehmet Rauf
B) Mai ve Siyah - Halit Ziya Uşaklıgil
C) Çalıkuşu - Reşat Nuri Güntekin
D) Hayal İçinde - Hüseyin Cahit Yalçın
E) İntibah - Namık Kemal

Onun şiirleri biçim bakımından olduğu gibi; duygu, düşünce ve hayal bakımından da tamamen Batı şiiri yolundadır. Aruz ölçüsünü kullanmıştır. Bu ölçüyü kullanırken dizeleri istediği yerde kesmiştir. Konuya uygun ölçüler kullanmıştır. Çocuklar için yazdığı Şermin’de ise hece ölçüsünü tercih etmiştir. Şiirlerinde tasvire çok önem vermiştir. Resimle şiiri birleştirmiştir. Üslupçu ve biçimcidir. Parnasizm akımının etkisinde kalmıştır.
6.Bu parçada şiirlerinin özelliklerinden söz edilen şair aşağıdakilerden hangisidir?
A) Cenap Şehabettin B) Tevfik Fikret C) Namık Kemal D) Ahmet Haşim E)Ziya Paşa

Servet-i Fünûncular arasında …….. ve ……… aruzun yanında hece ölçüsüyle de şiir yazmıştır.
7.Bu cümlede yer alan boşluklara aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Tevfik Fikret - Ali Ekrem
B) Cenap Şehabettin - Süleyman Nazif
C) Halit Ziya - Mehmet Rauf
D) Hüseyin Suad - Cenap Şehabettin
E) Cenap Şehabettin - Halit Ziya

Hayatı boyunca Namık Kemal’in etkisinde kalan ………., hem nazım hem de nesir alanında eserler vermiştir. O, Edebiyat-ı Cedide topluluğunun uzaktan bir üyesidir. Özden vatansever bir sanatçı ve aynı zamanda da oldukça tutucudur. Geçmişin her türlü olumlu değerine büyük bir inançla bağlıdır. Sanatı daima toplumun yararına kullanmıştır. Manzum ve mensur tüm eserlerinde de heyecanlıdır. Dilinin anlaşılabilirlikten uzak oluşu onu günümüzden uzaklaştırmıştı “Çal Çoban Çal” şiiri meşhurdur. “Harp ve Sulh”, “Bataryayla Ateş” gibi eserleri de vardır.
8.Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?
A) Ali Ekrem B) Ahmet Hikmet C) Süleyman Nazif D) Hüseyin Suat E) Tevfik Fikret

Hikâye tarzında da bol deneme yaptı. Sayıları iki yüze yaklaşan hikâyelerinde yazar, daha çok şehir hayatının mahalle içlerine ve fakir semtlerine yönelmiş, bu çevrelerin herhangi bir bakımdan dikkati çekip tanınmış tipleri üzerinde durmuştur. Romanlarındaki dil ve üslup özellikleri hikâyelerinde de hemen aynen devam etmiştir. Bu dilin çok eskidiğini fark eden yazar romanlarının ikinci baskılarında yapmış olduğu kısmi sadeleştirmeyi hikâye kitaplarının ikinci baskılarında da yapmak lüzumunu duydu.
9.Bu parçada Servetifünun yazarlarının hangisinden söz edilmiştir?
A) Mehmet Rauf
B) Süleyman Nazif
C) Muallim Naci
D) R. Mahmut Ekrem
E) Halit Ziya Uşaklıgil

1908’den sonra yalnız politika ve gazetecilik alanlarında kalmış olan ………. Servetifünun topluluğunun devam ettiği devirde tenkit ve polemikte olduğu kadar hikâye ve romanda da ad yapmış yazarlardandır. Son hikâye kitabı olan Niçin Aldatırlarmış’taki hikâyeler 1908’den sonra çok yorucu ve mücadeleli geçen hayatın ıstıraplarıyla doludur. Realitenin sertliğini daha Hayat-ı Hakikiye Sahneleri’nde soran yazar, hikâyelerinde hayatın katılığını çok daha açık tespit etmiştir.
10.Bu parçadaki boşluğa aşağıdaki adların hangisi getirilmelidir?
A) Recaizade Mahmut Ekrem
B) Muallim Naci
C) Hüseyin Cahit Yalçın
D) Halit Ziya Uşaklıgil
E) Samipaşazade Sezai

………. Edebiyat-ı Cedide’nin hikâye tarzında tanınmış bir yazarıdır. Türk edebiyatında kendini göstermeye başlayan milliyetçilik hareketinin zamanla Servetifünun ve Fecriati gibi topluluklara girmiş bazı şahsiyetleri de tesiri altına aldığı görülür. Onlardan biridir yazarımız. Millî edebiyat akımı diye anılan milliyetçilik hareketinin yalnız edebî yönü ile değil, sosyal ve siyasi yönleriyle de uğraşmış daha sonra da bu akımın anlayışını benimsemiştir.
11.Yukarıdaki parçanın başına aşağıdakilerin hangisinin getirilmesi uygun olur?
A) Ahmet Şuayip
B) Faik Ali Ozansoy
C) Hüseyin Siyret
D) Ali Ekrem Bolayır
E) A. Hikmet Müftüoğlu

……….. Servetifünun topluluğunda başka türlerle uğraşmayarak, edebi çalışmalarını yalnızca eleştiri alanında toplayan tek şahsiyettir. Edebî eserlerin bilimsel metotlarla ve sağlam bir bilgiye dayanılarak incelenmesi gerektiğine ve bunun için sosyoloji ve psikoloji bilimlerinden de faydalanılması gerektiğine inanıyordu. Servetifünun’da “Hayat ve Kitaplar” başlığı altında Fikret'in teşviki ile yayımlanan incelemelerin en hacimlisi Taine ile ilgilidir.
12.Bu parçanın başına aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?
A) Hüseyin Suat
B) A. Hikmet Müftüoğlu
C) Mehmet Rauf
D) Ahmet Şuayip
E) Hüseyin Cahit Yalçın

1908’den sonra sanatını toplumsal fayda anlayışıyla inşa etti. Bu kararın edebiyat alanında gerçekleştirilmesi ikinci hikâye kitabı olan Çağlayanlar’daki hikâyelerinde ve Gönül Hanım adlı romanındadır. Servetifünun Dönemi’ne ait Haristan ve Gülistan’daki hikâyelerle Çağlayanlar’daki hikâyeler arasında yalnız sanatın toplumsal görevi ve temaları bakımından değil, dil ve üslup bakımından da çok büyük fark vardır.
13.Bu parçada aşağıdaki sanatçıların hangisinden söz edilmiştir?
A) Halit Ziya Uşaklıgil
B) Recaizade Mahmut Ekrem
C) Ahmet Hikmet Müftüoğlu
D) Ali Ekrem Bolayır
E) Muallim Naci

İlk zamanlar Fransız edebiyatından çok yine Ekrem -Hamit kanalından gelen romantizmin tesiri şairde daha uzun sürer. Ağır bir bireyciliğin Servetifünun edebiyatında hüküm sürdüğü sıralarda o da bu genel eğilimden kurtulamamıştır; fakat yine Servetifünun şairleri arasında ………. ara sıra ve az da olsa, “Balıkçılar, Ramazan Sadakası, Nesrin, Verin Zavallılara” gibi şiirleri ile bu sınırı en çok zorlayandır.
14.Bu parçadaki boşluğa aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?
A) Tevfik Fikret
B) Abdülhak Hamit Tarhan
C) Namık Kemal
D) Hüseyin Cahit Yalçın
E) Cenap Şahabettin

Sis’i yazdığı tarihten ölümüne kadar geçen on üç zarfında şair, siyasi baskının ağırlığından başlayarak sosyal yapıyı yıkan manevi birçok unsura kadar tamamıyla sosyal temalar içindedir. Bunların önde geleni ise “Türkiye’nin medeni seviyesini Batı medeniyeti seviyi sine yükseltmek”tir. Servetifünun’dan ayrıldıktan sonra hiçbir devlet hizmeti kabul etmeyen şair, daha sonraları Âşiyan’ında inzivaya çekilir.
15.Bu parçada aşağıdaki sanatçıların hangisinden söz edilmiştir?
A) Cenap Şahabettin
B) Tevfik Fikret
C) Süleyman Nazif
D) A. Hamit Tarhan
E) Namık Kemal

……..zamanının kötülüklerini ortadan kaldırmak için bütün umudunu gelecek nesillere bağlamıştı. Esasen, “Haluk’un Defteri” bütün karamsarlığına rağmen geleceğe inançla doludur. Aynı dönem şairlerinden ……… sembolist şairlerin etkisiyle hareket eder. Mısra bütünlüğü ne kıymet veren şair nazmı nesre yaklaştırmaktan çekinir. Edebiyat-ı Cedide dönemi sanatçılardan ……….. millî ve toplumsal konuları da işlemeye başlar. En kuvvetli şiirleri ulusal ve vatan şiirleridir. O, edebiyatımızda daha çok nesir üstadı olarak isim yapmıştır.
16.Bu parçadaki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?
A) Süleyman Nazif - Cenap Şahabettin - Tevfik Fikret
B) Cenap Şahabettin - Süleyman Nazif - Tevfik Fikret
C) Tevfik Fikret - Süleyman Nazif - Cenap Şahabettin
D) Tevfik Fikret - Cenap Şahabettin - Süleyman Nazif
E) Süleyman Nazif - Tevfik Fikret - Cenap Şahabettin

Mizacı ve işlediği konular itibariyle Servet-i Fünûn sanatçılarından ayrılan........... , yine de bu kuşak içinde sayılabilir. Servet-i Fünûn'da yayımladığı ve daha sonra Haristan ve Gülistan adıyla kitaplaştırdığı kısa ve lirik öykülerinin dili, devrine göre daha sadedir. 1900 yılından itibaren toplumsal sorunlara karşı ilgisi daha da artan yazar, ulusalcı bir söylemle yazdığı öykülerini Çağlayanlarda toplamıştır. I. Dünya Savaşı'nda tutsak olan ve Türkistan'daki kampa sürülen bir Türk subayının, Tatar kızı Gönül Hanım ile yaşadığı duygusal ilişkiyi anlatan Gönül Hanım adlı romanı, onun kişiliğinin tarih ve medeniyet anlayışını yansıtır.
17.Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Ahmet Hikmet B) Hüseyin Cahit C) Mehmet Rauf D) Ahmet Rasim E) Emin Bülent

18. Cenap Şahabettin ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Edebiyatımızda sembolizmin öncülerinden sayılır.
B) Sanat için sanat ilkesini benimsemiş, şiirlerinde aruzu kullanmıştır.
C) Düz yazı türünde de eser vermiş, bu tür eserlerinde daha sade bir dil kullanmıştır.
D) Serbest müstezat biçiminin yanı sıra Fransız şiirindeki soneyi de kullanmıştır.
E) Şiirlerinde bireysel konulardan çok sosyal konulara yer vermiştir

I. Türk edebiyatındaki ilk psikolojik romanın yazarıdır. (Mehmet Rauf)
II. Batı'dan çevirdiği Edebiyat ve Hukuk başlıklı makale, Servet-i Fünûn dergisinin kapanmasına neden olmuştur. (Hüseyin Cahit Yalçın)
III. Haristan ve Gülistan, Çağlayanlar isimli öyküleri ve Gönül Hanım isimli romanı ile tanınır. (Ahmet Hikmet Müftüoğlu)
IV. Halkın içinden seçtiği kahramanları, konuşma dilini kullanmasıyla, sokağı edebiyata taşıyan yazar olarak bilinir. (Süleyman Nazif)
V. Servet-i Fünûn Döneminde yaşamasına rağmen bu harekete katılmayarak bağımsız kalan yazar, anı ve fıkralarıyla tanınır. (Ahmet Rasim)
19.Numaralanmış cümlelerin hangisinde verilen bilgi ayraç içindeki yazarla ilgili değildir?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

Yetişme tarzı bakımından daha ziyade Klasik edebiyat taraftarı olan edebî şahsiyetlerin etkisinde kalmıştır. Hikâye, roman, hatıra, gezi yazısı, tarih ve ders kitapları gibi değişik türlerde eserler veren yazarın asıl değeri renkli ve canlı bir anlatımla çocukluk, ilk ve ortaöğretim ile basın hayatını, İstanbul'un gündelik yaşayışını yansıtan fıkra ve hatıralarında görülür. Gerek düşünceleri gerekse eserleriyle Servet-i Fünûn'daki aşırı Batılılaşma hareketlerine karşı çıkmıştır.
20.Bu parçada sözü edilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Cenap Şahabbettin B) Süleyman Nazif C) Ahmet Hikmet D) Hüseyin Rahmi E) Ahmet Rasim


21.Aşağıdakilerden hangisinde Servet-i Fünun sanatçıları bir arada verilmiştir?
A) Tevfik Fikret – Namık Kemal – Yakup Kadri Karaosmanoğlu
B) Cahit Külebi – Orhan Kemal – Cenap Şahabettin
C) Haldun Taner – Halit Ziya Uşaklıgil – Mehmet Rauf
D) Halit Ziya Uşaklıgil – Mehmet Rauf - Tevfik Fikret
E) Ziya Paşa – Hüseyin Cahit Yalçın – Cenap Şahabettin

Tanzimat Dönemi şairlerinden Recaizade M. Ekrem'in çevresinde toplanan gençler, artık kendi başlarına var olmanın yollarını ararlar ve bir dergide birleşirler. Bunların arasında, sonradan romancı olarak ün kazanmış iki yazarımız da vardır.
22.Paragrafta sözü edilen dergi ile iki yazarımız aşağıdakilerin hangisinde bir arada verilmiştir?
A) Malumat; Hüseyin Cahit, Ahmet Rasim
B ) Servet-i Fünun; Halit Ziya, Mehmet Rauf
C) Genç Kalemler; Halit Ziya, Ömer Seyfettin
D) Servet-i Fünun; Samipaşazade Sezai, Hüseyin Cahit
E) Malumat; Mehmet Rauf, Hüseyin Rahmi

23. Yazarı yaşadığı sanat dönemiyle birlikte veren aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğru değildir?
A) Hüseyin Cahit Yalçın - Servet - i Fünun
B) Ahmet Haşim - Fecr - i Ati
C) Mehmet Emin Yurdakul - Milli Edebiyat
D) Abdülhak Hamit - Servet - i Fünün
E) Recaizade Ekrem - Tanzimat İkinci Dönem

O güne kadar yazınımızda anı, yazınsal değerde bir tür değildi. Modern anlamda romancılığımızın kurucusu sayılan yazarımız, ilk kez yazınsal değerde anılar yazmıştır. Hem yazınsal, hem siyasal nitelikte olan bu anılarını dokuz ciltte toplamış ve kırk yılı kapsayan ilk beş cildine "Kırk Yıl" adını vermiştir.
24.Bu parçada aşağıdaki yazarların hangisinden söz edilmektedir?
A) Hüseyin Rahmi Gürpınar
B ) Recaizade Mahmut Ekrem
C) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
D) Reşat Nuri Güntekin
E) Halit Ziya Uşaklıgil


Hikâye ve romanlarında gözleme yer veren tasvir ve tahlillerde derinleşmeyen gerçekçi bir yazardır. Dili sade, anlatımı özenti ve süsten uzaktır. Eski edebiyata karşı Batı edebiyatını savunur. Hikâye, roman, eleştiri yazarı ve gazeteci olarak bilinir. Hayat-ı Muhayyel, Nadide, Hayal İçinde başlıca eserleridir.
25.Yukarıda tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hüseyin Cahit Yalçın
B) Tevfik Fikret
C) Cenap Şahabettin
D) Mehmet Rauf
E) Şinasi

Servet-i Fünun döneminin en güçlü yazarıdır. Fransız realist ve natüralist yazarlardan etkilenmiştir. Hikâyelerinde Maupassant tarzı hâkimdir. Türk edebiyatında ‘mensur şiir’ in ilk örneklerini vermiştir.
26.Yukarıda bahsedilen Servet-i Fünun dönemi sanatçısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Halit Ziya Uşaklıgil
B) Tevfik Fikret
C) Cenap Şahabettin
D) Hüseyin Cahit Yalçın
E) Ahmet Hikmet Müftüoğlu

……….. Servet-i Fünûn edebiyatının -özellikle şiir alanında-öncülüğünü yapmıştır. İlk dönemlerdeki şiirlerinde bütün Servet-i Fünûn sanatçılarında olduğu gibi ferdi konuları işler. Servet-i Fünûn dışında yazdığı şiirlerinde toplumsal konulara yönelmiştir. Çocuklar için yazdığı şiirleri hece vezniyle yazmış ve……… adlı kitapta toplamıştır.
27.Bu parçada boş bırakılan yerlere, aşağıdakilerin hangisinde verilenler getirilmelidir?
A) Cenap Sahabettin - Evrâk-ı Eyyam
B) Abdülhak Hamit - Belde
C) Tevfik Fikret - Şermin
D) Muallim Naci - Demdeme
E) Tevfik Fikret - Haluk'un Defteri

• Edebiyat-ı Cedide'nin üslup özelliklerini yansıtan şiirlerden biri olan "Sis"te şair; içinde yaşadığı çevrenin siyasi, sosyal ve ahlâkî bozukluklarını büyük bir başarıyla dile getirir.
• Yazar, Aşk-ı Memnu adlı romanında, köşklerde ve yalılarda, zengin kesimde görülen çarpık ilişkileri ve bunların geleneksel aile yapısına etkilerini ele almıştır.
• Sembolizm akımının etkisiyle alışılmış kalıpların dışına çıkan Elhan-ı Şita adlı şiirde "kar ve kış", kaybolmuş bir mutluluğun geri gelmeyeceğini simgeler.
• İlk psikolojik tahlil romanı sayılan Eylül'de, aşktan başka kaygılan olmayan, aylak, hazır yiyici kişilerin yaşayışları anlatılmıştır.
28.Yukarıdaki açıklamalarda aşağıdaki sanatçıların hangisinin eserinden söz edilmemiştir?
A) Tevfik Fikret B) Cenap Sahabettin C) Halit Ziya D) Mehmet Rauf E) Hüseyin Cahit

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 
 D B C A A B A C E   C   E   D   C   A  B   D   A   E   D   E   D   B   D   E   A   A   C   E

 

İLGİLİ İÇERİK

SERVEİFÜNUN DÖNEMİ BAĞIMSIZ SANATÇILAR VE FECRİATİ TESTİ-2

SERVETİFÜNUN ve FECRİATİ EDEBİYATI GENEL ÖZELLİKLERİ TESTİ-2

SERVETİFÜNUN ve FECRİATİ EDEBİYATI GENEL ÖZELLİKLERİ TESTİ-1

SERVETİFÜNUN EDEBİYATI ESERLER TESTİ-2

SERVETİFÜNUN EDEBİYATI ESERLER TESTİ-1

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi