Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Mehmet Emin YURDAKUL

Mehmet Emin YURDAKUL

(1869 - 1944)

1869’da İstanbul’da doğan sanatçı 1944’te İstanbul’da vefat etmiştir. İlköğreniminden sonra orta öğrenimini Askeri Rüşdiye’de tamamlayan sanatçı, Mülkiye -İdadisi’nde (lise) okumuş, oradan Hukuk’a başlamış, ama ikisini de yarıda bırakıp memurluğa geçmiştir. Hicaz, Sivas ve Erzurum’da görev yaptıktan sonra 1914’te Osmanlı Meclisi’nde Musul milletvekili olmuştur. I. Dünya Savaşı sonunda İstanbul işgal edilince, 1921’de Anadolu’ya geçmiş, Atatürk tarafından ilgiyle karşılanmış; Antalya, Adana, İzmir’de dolaşarak halkın ve ordunun manevi gücünü artırıcı konuşmalar ve çalışmalar yapmıştır. Cumhuriyet döneminde Şarki Kara-hisar, Urfa ve İstanbul milletvekili olmuştur. “Cenge Giderken” şiiriyle hem sarayın hem o dönemin halk ve aydınlarının sevgisini kazanmış, Türk Ocağı’nın kurucuları arasında yer almış, Türk Yurdu dergisinin sorumluluğunu üstlenmiştir.

Şiire Servet-i Fünûn döneminde başladığı hâlde hece ölçüsüyle, sade bir dille, millî duygu ve düşünceleri içeren şiirler yazmış, ilk şiir kitabı “Türkçe Şiirler” yayımlandığında büyük yankı uyandırmıştır. Şiirleriyle zor dönemlerde halka destek olmuş; savaş, kahramanlık vb. konularda millî bilince dayanan şiirler kaleme almıştır. Türk edebiyatına halkın sesini getiren şair olarak nitelendirilen Mehmet Emin, Osmanlıcılık ve İslamcılık akımlarına karşı Türkçülük akımını savunmuş, bu yolda şiirler yazmıştır.

Şiire biçim yönünden yenilikler getirmiş, Türk şiirindeki geleneksel kalıpların yerine 13, 15, 17, 19 heceli, alışılmışın dışında kalıplar kullanmış; dörtlük geleneğinin dışına çıkarak üçer, altışar, sekizer dizelik kıtalardan oluşan şiirler yazmıştır. Hatta Servet-i Fünûn şairlerinin kullandığı sone nazım biçimiyle şiirler yazmıştır.

Şiir:

Türkçe Şiirler,

Türk Sazı,

Ey Türk Uyan,

Tan Sesleri,

Zafer Yolunda,

Ordunun Destanı,

Dicle Önünde,

Hasta Bakıcı Hanımlar,

Turan’a Doğru,

İsyan ve Dua,

Aydın Kızları,

Ankara

Nesir:

Fazilet ve Asalet,

Türkün Hukuku,

Dante’ye

Zambak Yayınları

SON EKLENENLER

Üye Girişi