Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

VURAL BAHADIR BAYRIL (1962-...)

Manisa'da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Temel Sanat ve Bilimler Bölümü'nü bitirdi. 1986'da arkadaşlarıyla birlikte Şiir Atı Yayıncılık'ı kurdu, Şiir Atı Ortak Kitap'larını ve çeşitli şairlerin şiir kitaplarını yayınladı. Resim, edebiyat, şiir üzerine yazı ve röportajları yayımlandı.

Edebî Kişiliği:

Gelenekselci şiir anlayışına uygun eseler verdi. Türk şiirinin zengin birikiminden yararlanarak Şeyh Galip, Yahya Kemal, Ahmed Haşim, Âsaf Hâlet Çelebi, Behçet Necatigil ve Hilmi Yavuz çizgisini sürdürür. İlk kitaplarından olan "Melek Geçti" ve ikinci kitabı "Şer Cisimler” onun gelenekten beslenen modern bir şair olduğunu gösterir.

Şiirde yapıyı oluştururken "poetik omurga”nın tesis edilmesi gerektiğine inanır. Şairin geniş ve derinliğine bir şiir bilgisi dikkati çeker. Şairin diğer önemli özellikleri arasında dile hâkimiyeti; şiirin estetik işlevi ile dilin anlam ve üretme, bildirişimi gerçekleştirme mekanizmaları arasındaki ayrımı görebilme yetisi sayılabilir. Ayrıca şair, verili dilden kopmayı göze alma cesareti ve uyanıklığı; özel bir imaj sistemi, ses, anlam ve üslupta örtüşen, girift bir 'doku/yapı' kurabilme becerisi ile öne çıkar. Hilmi Yavuz, onun için "Artık Bayrıl'sız bir 21. yüzyıl şiirinden söz edilemez." demektedir.

Eserleri:

  • Melek Geçti,
  • Şer Cisimler

Güvender Yayınları, Türk Edebiyatı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

SABRİ ESAT SİYAVUŞGİL

RUŞEN EŞREF ÜNAYDIN

BEŞİR FUAD

OKTAY AKBAL

SAİT FAİK ABASIYANIK

SON EKLENENLER

Üye Girişi