Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

 NEŞET ERTAŞ HAYATI ve ŞİİRLERİNEŞET ERTAŞ ile ilgili görsel sonucu

Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine bağlı Kırtıllar köyünde doğan, ozan ve Halk Müziği sanatçımızdır Babası saz ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne Hanım’dır.

İlkokula gittiği yıllarda önce keman, sonra da bağlama çalmayı öğrendi Babası ile birlikte yörenin düğünlerinde sazı çalıp türküler söylemeye başladı Etkilendiği tek kişinin babası olduğunu söyleyerek, “Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız.” derdi.Neşet Ertaş, 1950′li yılların sonunda İstanbul’a gelerek ilk plağını “Neden garip garip ötersin bülbül?” adı ile babası Muharrem Ertaş’a ait bir türküyle çıkardı Halk tarafından çok beğenilen bu plağı, ardından diğer plak, kaset ve halk konserleri takip etti. Daha sonra Ankara’ya yerleşti. Burada yaşadığı hastalıklar sebebiyle kardeşinin daveti üzerine Almanya’ya gitti. Çocuklarının eğitimi ve sanat çalışmalarından dolayı uzun süre Almanya’da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul’da verdiği konserle sahne hayatına döndü.Ertaş, UNESCO’nun ”Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan ettiği Ertaş, Abdal müzik geleneğinin en önemli temsilcilerindendiNeşet Ertaş, TBMM’nin ”Üstün HizmetÖdülü” verdiği Abdal müzik geleneğinin en büyük temsilcilerindendi.Kırşehir’in Çiçekdağ ilçesindedoğan ve Kırşehir’in Abdalları’ndan olan Ertaş, keman ve bağlama çalmayı 5-6yaşlarında öğrendi.Annesinin vefatından sonra Orta Anadolu Türkmen/Abdal Müziği geleneğininbilinen en güçlü temsilcilerinden biri ve en büyük bozlak ustası babası MuharremErtaş ile yöredeki düğünlerde saz çalıp, türkü söylemeye başlayan Ertaş’ınetkilendiği tek kişi babası Muharrem Ertaş oldu.Ertaş, 14 yaşında İstanbul’a giderek babasına ait ”Neden Garip GaripÖtersin Bülbül” türküsünün adını verdiği ilk plağını çıkardı. Çok beğenilen buplağı, diğer plak, kaset ve konserler takip etti.”Hepimiz bu devletin sanatçısıyız”İstanbul’da 2 yıl yaşayan Ertaş, daha sonra Ankara’ya yerleşti.Gazinolarda çalışan ozan, sağlık sorunları nedeniyle 1979′da Almanya’ya gitmekzorunda kaldı.Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı 23 yıl Almanya’dakalan büyük ozan, 2000 yılında İstanbul’da verdiği konserle Türkiye’deki sahnehayatına geri döndü.

İzmir’e yerleşen ”Bozkırın tezenesi”, Süleyman Demirel’incumhurbaşkanlığı döneminde kendisine sunulan ”Devlet Sanatçısı” unvanını,”Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı banaayrımcılık geliyor” diyerek kabul etmedi.Ozana, 2006 yılında TBMM tarafından Üstün Hizmet Ödülü verildi. BirleşmişMilletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO da 2010 yılında Ertaş’ı ”Yaşayanİnsan Hazinesi” olarak ilan etti.Çok sayıda ünlü onun türkülerini seslendirdiYıllar önce ”Kırşehirli Mahalli Sanatçı” olarak bilinen Neşet Ertaş’ın çok sayıdaki türküsü Barış Manço, Cem Karaca, Selda Bağcan, ZekiMüren başta olmak üzere pek çok ünlü isim tarafından da seslendirildi. Sonyıllarda sağlık sorunları nedeniyle İzmir ve İstanbul’da tedavi gören, çeşitlioperasyonlar geçiren Ertaş, bir süre önce Medical Park İzmir Hastanesi’nekaldırılmıştı.69 yaşındaki Ertaş’ı tedavisi süresince eşi Seyhan, çocukları Döne, Cananve Hüseyin Ertaş yalnız bırakmadı.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi