Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

CÜMLE ANLAMI-TEST - 1

 

1.(I) Beşiktaş’ta Barbaros Parkı’nda Yahya Kemal’in bir heykeli bulunuyor. (II) Yahya Keman Sevenler Derneği tarafından 1 970’lerde yaptırılmış bu heykel. (III) Bence büyük şairi iyi anlamış bir sanatkârın elinden çıkmış, korunması gereken değerli bir sanat eseri bu. (IV) Ama öteki değerli eserlerimiz gibi bu eser de kötü niyetli insanların hışmına uğramış.(V) Heykelin bulunduğu kaidenin arkasında, şairin yaslandığı kısmın üzerini örten mermer şimdi yok. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde öznellik söz konusudur?

A)I ve II         B) II ve III            C)II ve IV                   D) III. ve IV             E) IV. ve V.

 

2. (I) Adalet Ağaoğlu’nun “Romantik Bir Viyana Yazı” romanı ‘barok” sözcüğüyle başlar. (II) Bu sözcük yazarın aklına takılan, ama neden takıldığını çözemediği bir bilmecedir sanki. (III) Neden bu sözün takıldığını düşünmeye başlamasıyla birlikte okur da bir zihin akışının içine girer. (IV) Burada “barok” sözünü çağrıştıracak belirli bir neden yokken sözcük zihne düşer ve bir bilinç akışına neden olur. (\/) Okur, yazarın zihninin işleyişine tanık olduğunu neden sonra anlar. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde benzetme söz konusudur?

A) I      B) II       C) III         D) IV        E) V

 

3. (I) Okumak istediğim bir kitap vardı, başka bir dilden çevrilmiş. (II) Kitapların orijinalini bulamadım, onun için Türkçe çevirisini okuyayım dedim. (III) Açtım; çevirmen, bir de önsöz yazmış kitaba. (IV) Öyle sözcükler kullanmış ki anlayan beri gelsin. (V) Yazar, Türkçe sözler kullanmayı yakıştıramamış kendine. (VI) Öyle ya, yabancı sözcükler kullanacak ki güzel yazabildiğini, aydın bir kişi olduğunu göstersin! 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisiyle birlikte sözü edilen yapıtın üslubuyla ilgili bilgi verilmeye başlanmıştır? 
A) Il. B) Il. C) IV. D) V. E) VI

 

4. (I) Saramago “Körlük” romanında olayları dış gözlemcinin ağzından anlatmayı seçmiştir. (II) İlk paragraflarda ‘orta şeritte, en öndeki araba diyerek anlatıcı kendi yerini de açıklar. (III) Birkaç araç arkadaki bir arabanın içindedir kendisi. (IV) Daha sonra kaldırımda biriken yayalardan birinin açısından anlatmaya devam eder. (V) Sonra da olayın geliştiği her noktada var olan biri durumundadır. (VI) Anlatıcının sürekli değişmesi heyecan verici olsa da okurun olayları takibi açısından son derece verimsiz bir yöntemdir. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde yazar hem olumlu hem olumsuz bir değerlendirmede bulunmuştur? 
A) II B) III. C) IV. D) V. E) VI

5. (I) Bourget gibi yazarlar, Zevaco gibi serüven öykücülerinden daha değersizdir benim gözümde. (II) Zevaco, bilir kendisinin öyle yüksek bir yazar olmadığını. (III) Eğlendirmek için yazar. (IV) Toplumun önünde, gittiğini iddia etmez. (V)Ötekiler ise bir beğenirler kendilerini, çok kişiyi de kandırırlar; kendilerini bütün yazarlardan üstün görürler. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde karşılaştırma yapılmıştır? 
A)l ve II. B)I ve V. C)II ve IV. D)III ve V. E)IV ve V.

6. (I) Üç katlı olan müzenin zemin katı bugün idari işler bürosu olarak kullanılmaktadır. (II) Birinci katta Fikret’in hocası Recaizade Ekrem’in yağlı- boya portresi ve Edebiyat-ı Cedide sanatçılarının fotoğraflarının sergilendiği Edebiyat-ı Cedide Odası var. (III) Halife Abdülmecid tarafından yapılan bir yağlıboya tablo yine birinci katta bulunuyor. (IV) Fotoğraf, kişisel eşyalar ve giysiler, çalışma masası, koltuk ve sandalyelerin sergilendiği Abdülhak Hamid Salonu müzenin en gözde bölümlerinden. (V) Şair Nigar’ın kitapları, kişisel arşivi, masa, sandalyeler ve dolabının teşhir edildiği bölüm ise ikinci katta bulunuyor. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde öznellik söz konusudur? 
A) I      B) II       C) III         D) IV        E) V

 

7. (I) Bugün genç bir bayanla konuşuyordum. (II) “Aşina sözünü sever misiniz?” diye sordu bana.

 (III) Sarsılıverdim; eski dilin özlemi uyandı içimde. (IV) “Aşina” sözcüğünü sevmez olur muyum? (V) Severim eski dilimizi, onu yerenlere, onunla eğlenenlere kızarım. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde “beklenmeyen bir durumla karşılaşma” söz konusudur? 
A)I. B)II. C)III. D)IV. E)V. 

8. (I) Hikâyelerim yazıldı yazıldı, ama elimde kaldı. (II) Birkaç kez yüreklenip o dergilere göndermedim değil tabii. (III) Ama hiç karşılık alamadım dergilerden. (IV) Hikaye tekniğimin farklı, kendine özgü ve oldukça sıradışı olduğunun farkındaydım. (V) Dergileri zorlamayı düşündüm ve yayımlayabilme yollarını aradım; sonunda da buldum. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinden yazarın özgün olduğu çıkarılabilir? 
A)I. B)II. C)III. D)IV. E)V.

9. (I) Musahipzade hepimizin bildiğimiz birtakım öyküleri birbirine ekleyip anlatır. (II)O öyküler, kısaca anlatıldı mı, gülümsetebilir kişiyi, hoş olabilir. (III) Oyunda ise uzatılıyor, sözde canlandırılıyor, bir tadı kalmıyor. (IV) Binleri ona bu tekniğinin yanlış olduğunu mutlaka hatırlatmalı. (V) Böyle giderse, eminim, tiyatroyu seven birkaç kişi de ondan soğuyacak. 
Bu parçada yazar, numaralanmış cümlelerin hangisinde önyargıda bulunmuştur? 
A)I. B)II. C)III. D)IV. E)V.

10. (I) Hasta düştü mü, nedense ölümü düşünüyor kişi. (II) Güzeldir yaşamak, kolay kolay katlanılmaz bu yeryüzünü bırakmaya. (III) Yine de söyleyeyim, korkmuyorum ölümden. (IV) Ölmek istenilmez ya, ne yapalım, kaçacak yerimiz mi var? (V) Epeyce yaşlandım, altmışıma yaklaşıyorum, bu kadar yaşadım yeter bana. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde çaresizlik söz konusudur? 
A)I. B)II. C)III. D)IV. E)V.

 

11. (I) Gümüşhane, eskilerde, Harşit Çayı’na akan Musalla Deresi’nin iki yamacında denizden 1500 metre yükseklikteki dağda kuruluymuş. (II) Doğal yapısı, yeşilliği, bozulmamış eski yapıları ve tarihi kalıntıları ile bir cennet burası. (III) Burayı terk edenler neyse ki bir daha geri dönüp tahrip etmemiş. (IV) Çirkin yapılana doldurmamış. (V) Eski Gümüşhane SİT alanı olarak mutlaka koruma altına alınmalı. (VI) Yoksa bu güzelliği de dönüşü olmamak üzere kaybederiz. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi, kendinden önceki cümlede sözü edilen önerinin gerçekleşmemesi durumunda karşılaşılacak olumsuzluğu bildirmektedir? 
A)II. B)III. C)IV. D)V. E)VI.

 

12. (I) Akıcı, trajikomik, Doğu ve Batı’nın renkli karakterleriyle dolu olan bir roman bu. (II) Büyümeyi, arkadaşlığı, vefasızlık ve kimlik arayışını konu ediyor. (III) Yerleşik klişeleri gösteren ve onları yıkan kozmopolit bir kitap. (IV) Bu kitabın bence bir tek hatası vardır: Bayan olan yazarın, kendisine erkek olan bir anlatıcı seçmesi. (V) Okurken zorlandığım zamanlar oldu, anlatıcı ya da kahraman erkek mi bayan mı, diye. (VI) Keşke ya üçüncü tekil kişi kullansaydı, ya da bir bayan anlatıcı seçseydi. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisiyle birlikte yazar, sözünü ettiği kitapla ilgili olumsuz değerlendirmelerde bulunmaya başlamıştır? 
A)II.                B)III.              C)IV.                D)V.                 E)VI.

13. İnsanın değeri, biraz da başkalarının kendisi hakkında düşündükleriyle ölçülür. 
Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye anlamca en yakındır? 
A) Kendine güvenen kişi, başkalarının övgü ve yergilerine kulak asmaz. 
B) İnsanoğlu yermekte cömert, övmekte oldukça cimridir. 
C) Özeleştiri yapmasını bilen kişi, hatalarından ders almayı da bilir. 
D) Başkalarının bir kişi hakkındaki değerlendirmeleri, o kişinin değeri hakkında az çok bilgi verir. 
E) İnsan, başkalarının kendisi hakkındaki eleştirilerinden ders alarak mükemmele ulaşabilir.

 

14. Dilimizin sözdizimi bakımından değişmemesini istemek, düşünüş biçimimizin değişmemesini istemek demektir, 
Bu cümleyle aşağıdakilerden hangisi anlamca birbirine en yakındır? 
A) Düşünme biçimimiz değişirken dilimizin söz diziminin de değişmesi kaçınılmazdır. 
B) Dilin olmadığı yerde düşünceden söz edilemez. 
C) Her yeni düşünce sistemi, kendine özgü bir dil yaratır. 
D) Dilini yitiren uluslar düşünme yetilerini de yitirir. 
E) Dil, bir ulusun değerlerini nesilden nesle aktaran en önemli taşıyıcıdır. 

15. Ben yazar olmak için yazı yazıyor değilim, yazdıklarım yerleşmiş bir yanlışı ortadan kaldırmayı başarmışsa amacıma ulaştım demektir. 
Düşüncesini bu şekilde açıklayan bir yazar için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? 
A) Yazarlığın belli bir amaç gözetilerek yapılamayacağına inandığı 
B) Yazma amacının kimi yerleşik yanlışlıklan yok etmek olduğu 
C) Yazar olmayı hedeflemeyen bir yazma eylemine karşı çıktığı 
D) Her yazının belli bir amaç doğrultusunda yazılmasının yanlış olduğuna inandığı 
E) Yazarlık konusundaki kimi yerleşik yargıların değiştirilmesi gerektiğine inandığı 

16. Genç öykücülerimizin büyük bir bölümü, kendilerinden önceki öykücüleri okumadan öykü yazılabileceğini sanıyorlar; böylece öykü yazmanın temel koşulunu göz ardı ediyorlar. 
Bu parçaya göre genç öykücülerin öykü yazabilmelerinin temel koşulu aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Usta bir yazara öykünmek 
B) Geçmişteki öykücüleri okumak 
C) Güçlü bir gözlem yeteneğine sahip olmak 
D) Öykünün teknik özelliklerini iyi bilmek 
E) Öykünün tarihsel gelişimini takip etmek

 

17. Bir şair, kendi şiirlerine, başkasının gözüyle bakmasını bilirse; pek ala, şiirinin niteliği hakkında doğru ve gerçekçi bir düşünceye sahip olabilir. 
Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır? 
A) Bir şairin, kendi şiirlerini en doğru biçimde değerlendirebilmesi[ için şiirine dışarıdan bakabilmesi gerekir. 
B) Başkasının değerlendirmelerini dikkate alarak kendi şiirine bakan şair, şiirinin gerçek niteliğini ortaya çıkaramaz. 
C) Şiir başlı başına bireysel bir çabadır; bu yüzden bir şiir hakkında taban tabana zıt değerlendirmelerde bulunulması doğaldır. 
D) Kendi şiirinin niteliklerini yeterince anlatamayan şair, şiirinin herkes tarafından beğenilmesini beklememelidir. 
E) Çoğunluğun yanlış bir kanıda birleşmesi mümkün değildir; bu yüzden çoğunluğun beğenmediği bir şiire nitelikli denemez. 

18. Bir derginin kapağını önemsiz buluyorsanız, sabah yüzünüzü yıkamadan, saçınızı taramadan, tıraşınızı olmadan çıkın sokağa öyleyse. 
Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır? 
A) Derginin içeriğinin göz ardı edilmesinin yanlış olduğu 
B) Her insanın, kendisine çekidüzen vermesi gerektiği 
C) Okurun, bir dergiyi kapağına bakarak değerlendirmesinin yanlış olduğu 
D) Bir derginin kapağının çok önemli olduğu 
E) Okurun, derginin içeriğini değil görünüşünü önemsediği 

19. (I) Haziran ayında Beyoğlu’nda dolaşırken aşina olduğum karakterlere rastladım. (II) Bu karakterler bir sanat atölyesine ait olan “Çizgi Kahramanlar Sokakta” sergisiydi. (III) Kim bilir belki çoğunuz çizgi kahramanları sokakta görme fırsatını yakalamışsınızdır. (IV) Bu sergi için, herkesin çok yakından tanıdığı ve sevdiği karikatür dünyasının birbirinden ünlü çizgi kahramanları, seramik ateşiyle hayat buldular. (V) Bu yüzden de sanatseverlerle buluşmak için İstanbul’un çeşitli sokaklarında randevulaştılar. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde tahmin söz konusudur? 
A)I.                 B)II.                C)III.              D)IV.                E)V

 

CEVAP ANAHTARI:

1.D       2.B       3.C       4.E       5.B       6.D       7.C       8.D       9.E       10.D     11.E      12.C      13.D     14.A     15.B      16.B      17.A     18.D     19.C

YÜKLEMİN YERİNE VE ANLAMINA GÖRE CÜMLELER - KONU ANLATIM VİDEOSU ( Youtube Kanalımız için TIKLAYINIZ)


 CÜMLE ANLAMI-TEST - 2

 

1.Edebiyat, okuma zevki ile gelişir; okumayan bir ülkenin çocuklarının edebiyat derslerinden kalmaları da, bu dersten sıkıntı duymaları da doğal.

Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi anlatılmak istenmektedir? 
A) Çocukların edebiyatı ve edebiyat derslerini sevmesi okuma zevkini elde etmeleriyle mümkündür. 
B) Edebiyat dersleri okumayı sevdirmekten çok ondan uzaklaştırmak gibi bir işleve sahiptir. 
C) Çocuklardaki okuma zevkinin gelişmesi onlara uygun ürünlerin verilmesine bağlıdır. 
D) Liselerdeki edebiyat derslerinde çocukların hoşuna gidecek edebi metinler üzerinde durulmalıdır. 
E) Okuma zevki gelişmemiş bir neslin başarılı edebiyatçılar yetiştirmeleri mümkün değildir. 

2. (I) Bir yazarın kitabının aynı anda birkaç yayınevi tarafından basılması garip geliyor bana. (II) Yazar yaşarken bir yayınevine yayın hakkını verebilir. (III) Su durumda sadece o yayınevi o kitapları basar. (IV) Oysa bizde telif sorunu olmadığı için isteyen yayınevi istediği kitabı basıyor. (V) Batı’da, yazarın ölümünden yetmiş yıl geçmedikçe, aynı kitabı şu veya bu biçimde birden fazla yayınevi basamaz. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde koşula bağlılık söz konusudur? 
A)I. B)II. C)III. D)IV. E)V. 

3. (I) Fotoğraf, heyecanımızı belgeleyen bir araçtır. (II) İnsanlar heyecan duydukları, mutlu oldukları olayları belgeleyip saklamak isterler. (III) Bu yüzden hiçbir fotoğraf albümünde somurtan yüzler bulunmaz. (IV) Fotoğraf, anılarımıza açılan bir anahtardır. (V) Fotoğraf ile gezinin özdeşleşmiş olması bundandır. (VI) Gezi için hazırlanan bir çantada, en gerekli nesne bir fotoğraf makinesidir. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangileri, kendinden sonraki cümlenin gerekçesi durumundadır? 
A)I ve II     B) II. ve IV.         C)III ve V     D) V. ve VI.     E) III. ve VI.

 

4. (I) Eğer bir köyde iseniz, bir köy kahvesi insanlarla tanışmak için en güzel mekandır. (II) Önce sizden habersiz, işlerine devam ediyormuş gibi görünürler. (III) Daha sonra içlerinden biri dayanamaz, bir laf atarak başlar söze. (IV) İlk soru genellikle Memleket neresi?’ dir. (V) Memleketiniz, muhakkak birinin askerlik yaptığı yere yakındır. (VI) Sonra ‘Falanca kişiyi tanıyor musun?” diye tanıdık olma, bir bağ kurma çabası gelir ardından. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde “görünenden farklı bir durum içinde bulunulduğu” belirtilmiştir? 
A)I. B)II. C)III. D)IV. E)V.

5. (I) 2 Şubat günü Dünya Sulakalanlar Günü olarak üç yıldır tüm dünyada kutlanıyor. (II) Ülkemizde de Çevre Bakanlığı ve Doğal Hayatı Koruma Derneği ortaklaşa düzenledikleri etkinliklerle her yıl Sulakalanlar Gününü kutluyorlar. (III) Hedefleri her yıl 2 Şubat günü bir Ramsar alanında olmak, kutlamaları o alanın insanlarıyla birlikte yapabilmek. (IV) Geçen yıl bu yüzden Ulubat Gölü’ne yakınlığından dolayı Bursa’da yapıldı törenler. (V)Bu yıl da diğer bir Ramsar alanımız olan Göksu Deltası’na gidiliyor. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bir amaçtan söz edilmiştir? 
A)I.                 B)II.                C)III.              D)IV.                E)V.



6. (I) Uzun süren bir yolculuktan sonra biraz dinlenmek ve bir şeyler atıştırmak için yol üzerindeki lokantalardan birine girdik. (II) Bu arada lokantayı işletenlere bu çevrede yazılı taşların olup olmadığını sordum. (III) Servisimizi yapan genç adam, yakınlardaki yayla evlerinin birinin kapısının önünde yıllar önce böyle bir taş gördüğünü söyledi. (IV) Hatta biz istersek bu taşların yerini gösterebileceğini de ekledi. (V) Bu kadar ortada olduğuna göre mutlaka birilerinin gördüğü ve okuduğu bir taştır diye düşündüm kendi kendime. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bir çıkarımda bulunulmuştur? 
A) I.      B)II.         C) III.        D) IV.       E) V.

 

7. (I) Bölge tarihiyle ilgili son derece önemli açıklamalarda bulunan yazıt MS 2. - 3. yüzyıla ait. (II) Yazıt bölgedeki iki önemli kent arasında yapılan dostluk ve kardeşlik anlaşması. (III) Latmos ve Pidasa kentlerinin dini törenlerinden mal mülk edinmeye, kız alıp vermeye dair konular ayrıntılarıyla yer alıyordu yazıtta. (IV) Bu açıklamalar antik Kana bölgesinin tarihine yeni bir ışık tutmakta. (V) İlk üç satırı ve son satırlarının kırık olmasına rağmen yazıt son derece iyi durumdaydı. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde sözü edilen yazıtın içeriğiyle ilgili bilgi verilmemiştir? 
A)I.                 B)II.                C)III.              D)IV.                E)V.

8. (I) Gelmiş geçmiş uygarlıklara ait eski yazıların çözümlenmesi sanki akıl sır ermez gibi görünür. (II) Yazanı da yazanın ulusu da binlerce yıl önce kaybolmuş çivi yazılan ve hiyeroglif yazılar nasıl ve kimler tarafından okunabilmiştir? (III) Bu sorunun cevabı hep merak edilmiştir. (IV) Yaklaşık iki yüzyıllık geçmişi olan ölü dillerin araştırılmasında bilim adamları yıllar süren çalışmalarla bugünkü sonuçlara varabilmişlerdir. (V) Eldeki metinde birden fazla yazı kullanılması ve bunlardan birinin bilinen cinsten olması en kolay çözümleme yolu- dur. (VI) Mısır hiyeroglifleri böyle bir yöntemle çözülebilmiştir. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi kendinden önceki yargıyı örneklendirmektedir? 
A) II.               B) III              C) IV.               D) V.                E) VI. 

9. (I) Dillerde eski zamanlara doğru gidildiğinde diller arası uyumun arttığı görülür. (II) Dillerdeki değişmeler, örneğin sesler ve ekler, gramer dediğimiz belli kurallara göre düzenlenmiştir. (III) Buradan yola çıkılarak yeterince karşılaştırma malzemesine dayandırıldığı takdirde bir dilin çözümü gerçekleşebilir. (IV) Bu yöntemle en iyi çözüme ulaşılan dil Hititçe olmuştur. (V) Bugün bu dille yazılmış metinlerde okunamayan sözcük yok gibidir. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde koşula bağlılık söz konusudur? 
A)I.                 B)II.                C)III.              D)IV.                E)V.

 

10. (I) Çıldır Gölü çevresinde yaşayan ve balıkçılıkla uğraşan köylüler bu kış buz kalınlığının yetersizliğinden yakınıyor. (II) Göl bu yıl da donmasına donmuş. (III) Ama güneyden esen lodos buz tabakası üzerinde yer yer erimelere neden olmuş. (IV) Balıkçılar geçim kaynaklarına ulaşmak için kazma kürekle buzu deliyorlar. M Buzun incelen yerlerine düşmemek için son derece dikkatli olmak zorunda olduklarını da biliyorlar. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinden sözü edilen durumun önceden de gerçekleştiği anlaşılmaktadır? 
A)I.                 B)II.                C)III.              D)IV.                E)V.

11. (I) Ötedeki köyün ışıkları elmas bir broş kadar albenili ışıldıyor. (II) Bu gece sadece yıldızları seyredebilir, yıldızlan yazabilirim. (III) Bu sıralar nedense eskisinden daha farklı parıltıları. (IV) Belki ufkun diğer gecelerden geniş, karanlığın daha yoğun olmasından... (V) Herhalde şu üç mum olmasa yıldızların ışığında ak kâğıda yazı yazabileceğim. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde karşılaştırma yapılmamıştır?

A)I ve II     B)II ve IV      C)III ve IV     D)II ve V      E)I ve III

 

 12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde somutlamaya başvurulmuştur? 
A) Kurt tahtayı nasıl kemirirse bende de öyle bitmeyen, zamanı kemiren bir çaba var. 
B) Boş durmayı sevmem ben, mutlaka elimde bir iş olmalı. 
C) Düşünmek ayrı, düşündüklerini etkili bir biçimde kağıda dökmek ayrı bir şeydir. 
D) Karanlık ve ıssız bir sokakta yürürken hep arkamdan birisi geliyormuş gibi bir hisse kapılıyorum. 
E) Çocukken gerçeği söylemekten çekinmeyen biri büyüyünce neden bundan çekinir?

 

13. Hani mitolojide geçer; nergis suda aksini görmüş de kendine hayran olmuş. “Benden güzel yok.” demiş; o misal. Adam yazlığını, kışlığını seyahatlerini, giydiğini, yediğini, anlata anlata bitiremiyor. Arabayı yenilemiş, jeep’lemiş... Evin havuzunu bu yıl tamamlamışlar... Bodrum’daki ev de bitmek üzereymiş. Daha otuz ikisinde ya var ya yok. Çağın kahramanlığı, büyük adamlığı böyle oluyor. Ayağında şort, elinde cep telefonu, altında jeep... Daha ne olsun? 
Bu parçada yazarın anlattığı kişiler aşağıdaki atasözlerinden hangisiyle nitelendirilebilir? 
A) Abdal ata binince bey oldum sanır. 
B) Cebi delik yordamından geçilmez. 
C) Kuzguna yavrusu Anka görünür. 
D) Sultanahmet’te dilenir, Ayasofya’da sadaka verir.

E) Yumurtlayan tavuk bağırgan olur.

 

14. (1) Çok sıkı bir disiplinle yetiştirildim. (II) Biraz asi oluşum, bu ağır disiplinli yetişme tarzından. (III) Ben bir torun olarak bu ailenin saygın ortamına dikkat etmeliyim. (IV) Oysa benim yapı itibarıyla şakacı, çocuksu bir tipim var. (V) Ama bütün bunlara bir müddet ket vurmalıyım. 
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde neden - sonuç ilgisi söz konusudur? 
A)I. B)II. C)III. D)IV. E)V.

 

15. (I) İngiliz filozof Francis Bacon, “Denemeler”inde: “Alçak gönüllülük bile birer ustalıklı gösterişten başka bir şey değildir.” diyor. (II) Tabii bu Bacon’ın görüşü, aslında bizim ahlak anlayışımız, görgülerimiz, alçakgönüllülüğün yanındadır. (III) Bu çağa biraz ters düşse de biz alçakgönüllülüğü en iyi erdem sayarız. (IV) Hafta bu nitelikten yoksun insanları kötü ahlaklı olmakla, kendini beğenmiş olmakla bir tutarız. (V) Ne var ki, Bacon’ın sözünü de bütün bütün yabana atmayalım. (VI) İçine riya, ikiyüzlülük, yaranma ve pohpohlama karışmış bir alçak gönüllülüğü de takdirle karşılamak olmazlardan biri. (VII) Alçak gönüllülük eğer birilerinin ilgisini çekme kisvesine bürünmüşse o zaman düpedüz riyaya dönüşür. 
Yazar bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisiyle birlikte Bacon’ın görüşlerini desteklemeye başlamıştır? 
A)III.              B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

16. (I) Sabancı müzesinin ilk adımının ne zaman atıldığını biliyor musunuz? (II) Yaz aylarında İstanbul’a gelip giden Hacı Ömer Sabancı, bu kente yerleşmenin ilk adımını atar: (III) 1951’de, daha sonra yıllarca oturduğu köşkü, sahibi İttet Hanım’dan üç yüz bin liraya satın alır. (IV) O yıllarda Hacı Ömer’in sermayesi beş milyon lira civarındadır. (V) Hacı Ömer, köşkle beraber aldığı bazı eski eşyaları bir müzeye dönüştürmek ister ve şimdiki müzenin temelini atar. (VI) Hacı Ömer’in antika merakı sayesinde müze gittikçe zenginleşir. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde birinci cümledeki soruya cevap verilmiştir
A)II.                B)III.              C)IV.                D)V.                 E)VI.

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazar sözlerine yorumunu katmamıştır? 
A)Çok sürükleyici bir roman okuyorum. 
B)Kitabın kapağında ne anlama geldiği belli olmayan bir resim vardı. 
C) Yazar, geçirdiği acı günleri duygulu bir dille aktarmış. 
D) Kitabın her bölümünün başına bir iki resim konmuş. 
E) Polisiye romanlar kadar heyecan verici roman türü yok bence. 

18. Medya isterse istediği anda, kamuoyu oluşturabiliyor. Bunun geçmişte de birçok örneğini gördük günümüzde de görüyoruz. Demek ki medya istese, toplumu birçok konuda iyi yönlere de kanalize edebilir kötü yönlere de. Öyleyse toplumun yozlaştırılmasında veya düzeltilmesinde medyanın rolü çok çok önemli. 
Bu parçada medyayla ilgili aşağıdakilerin hangisi vurgulanmaktadır? 
A) Toplumu yönlendirmekteki gücü 
B) Tarihi gelişimi 
C) İnandırıcılığını yitirmesi 
D) Kamuoyunun baskısı altında olması 
E) Kişisel çıkarlara alet edilmemesi gerektiği

 

CEVAP ANAHTARI:

1.A       2.D       3.C       4.B       5.C       6.E       7.E       8.E       9.C       10.B      11.D      12.A     13.A    14.B      15.C      16.D     17.D     18.A

YÜKLEMİN YERİNE VE ANLAMINA GÖRE CÜMLELER - KONU ANLATIM VİDEOSU ( Youtube Kanalımız için TIKLAYINIZ)


CÜMLE ANLAMI-TEST – 3

 

1. (I) Genel edebiyat bilimi çeşitli ulusal edebiyatı birden kapsar. (II) Bu yönüyle herhangi bir ulusal edebiyatla uğraşan bir araştırıcının bilgi donanımını Sağlar. (III) Ülkemizde Türk edebiyatının yanı sıra üniversitelerde çok sayıda Batı ve Doğu filolojileri okutulmakta. (IV) Daha da önemlisi karşılaştırmalı çalışmalar yapılmakta. (V) Genel Edebiyat Bilimi kitabımla bunların hepsinin yararlanacağını umduğum genel bilgileri toplu olarak sundum. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bir tahminde bulunulmuştur? 
A)I.                 B)II.                C)III.              D)IV.                E)V.

2. (I) Ben bu dergiyi ilk çıktığı yıllarda bir süre takip etmiştim. (II) Yetmişli yıllarda açtığı hikaye yarışmasına takma adla katılmıştım derginin. (III) Hikayem üçüncülük kazanmıştı, ama dergide yayınlanmamıştı. (IV) Ondan sonra ben de dergiyle ilgimi kesmiştim. (V) Aslında her şeye rağmen ilgimi devam ettirip kendimi kabul ettirene dek uğraşsam daha iyi olurmuş. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinden yazarın, yaptığı bir davranışı yanlış bulduğu çıkarılabilir? 
A)I.                 B)II.                C)III.              D)IV.                E)V.

 

3. (1) Yazar, kaynak olarak Almanca yazılmış edebiyat bilimi kitaplarından yararlandığını söylüyor. (II) Alman edebiyatından seçilmiş örneklerin yanı sıra Türk edebiyatından da örnekler verdiğini belirtiyor. (III) Dışarıda edebiyat nasıl görülüyor, nasıl değerlendiriliyor sorularına cevap veriyor kitabında. (IV) Edebi eser ne tür ölçütlerle inceleniyor gibi çok değerli bilgileri de kapsıyor. (V) Böylesi bir akademik eserle ilgilenenler yayınevlerine başvurabilirler. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde “tavsiye etme, salık verme” söz konusudur? 
A)I.                 B)II.                C)III.              D)IV.                E)V.

 

4. Kendimizi iyi ifade edebildiğimiz ve karşımızdakini doğru anlayabildiğimizde yaşam daha kolay olacak ve yaşamaktan daha fazla keyif alabileceğiz. 
Bu cümleyle aşağıdakilerden hangisi anlamca birbirine en yakındır
A) Yaşamdan keyif almanın tek yolu kendimize özgü bir yaşam alanı kurabilmektir. 
B) Çevremizdeki insanların mutluluğuna ortak olabilmemiz yaşamımızı kolaylaştırır ve daha zevkli hale getirir. 
C) Karşımızdakini doğru anlayabilmek için, önce kendimizi iyi tanımalıyız ki yaşamdan keyif alabilelim. 
D) Yaşamı keyifli hale getirmenin bir değil, bin bir yolu vardır; yeter ki doğru yolu keşfedelim. 
E) Yaşamı kolaylaştırmak ve ondan keyif almak için kendimizi iyi anlatmayı ve karşımızdakini doğru anlamayı başarabilmeliyiz. 

5. (I) Osmanlı ordusunda görev yapan Moltke 1837 yılının eylül ayında Galata Kulesinden Uludağ’ı gördüğünü iddia eder. (II) 1874 yılında Beyazıt Kulesine çıkan İtalyan yazar Amicis’in bakışları daha keskindir. (III)

O Uludağ’ı görmekle kalmaz, Bursa’yı da görür. (IV) Daha birçok Avrupalı o yıllarda özene bezene anlatır kulelerden Bursa’yı gördüğünü. (V) İstanbul’dan Uludağ’ın görüldüğü iddiası kulelerde görev yapan yangın gözcülerinin kente gelen gezginlerin birkaç kuruşunu alabilmek için uydurduğu palavradan başka bir şey değildir. (VI) İstanbul’dan Yalova tarafına bakıldığında sisli puslu görülen dağ Samanlı Dağı’ndan başka bir yer değildir. (VII) İstanbul’da görülsegörülse “Bursa Sokağı tabelası görülür ki bu tabeladan Asya ve Avrupa yakalarında ikişer tane vardır. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinden başlanarak İstanbul’dan Bursa’nın görüldüğü iddiasının doğru olmadığı dile getirilmektedir? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

6. (I) Meddah İsmet, Cerrahpaşa semtinde otururmuş. (II) Ramazan geceleri Çarşıkapı’da simitçi fırınının bitişiğindeki arsada insanları eğlendirirmiş. (III) Kış geceleri de Divanyolu’nda Arifin kıraathanesinde, diğer zamanlar sayfiyelerde sanatını icra edermiş. (IV) ihtiyarlığında dişsizlikten söz ve taklit ahengi bozulmuş. (V) Bundan sonraki yaşamında nelerle karşılaştığı hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilgisi vardır? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

7. (I) Bahar ve yaz aylarında sandallarla geldikleri bu şirin adaya şimdi buz üstünde yürüyerek gelen balıkçılar hemen kazma küreklerine sarıldılar. (II) Yaklaşık beş metre aralıklarla buzun üzerinde delikler açtılar. (III) Düz bir hat üzerine açılan onlarca delik sırasının altından beş metrelik sırığa bağlı ip, bir yaba yardımıyla geçirildi. (IV) İpin ilk açılan delikteki ucuna bağlanan ağ diğer uçtan çekilerek buzun altına gerildi. (V) Her iki uçtaki delikler işaretlendi ve artık ihtiyaç kalmayan diğer delikler kapatıldı. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

8. (I) Kestaneleri tülbentlere bağlayıp şekerlemesini yapan Rasim Usta kestane şekerinin mucididir. (II) Onun ölümünden sonra bugün Ulus Pastanesi adıyla hizmetine devam eden oğlu sürdürür geleneği. (III) Kendisinden rica ederseniz, elinde kalan birkaç eski pasta kutusunu memnuniyetle gösterir size. (IV) Buradan kestane şekerinin yanı sıra portakal şekerleme, karadut şurubu da alabilirsiniz. (V) Ama sakın ola Marşal tatlısından almayı unutmayın. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde “dikkat çekme, uyarma’ söz konusudur? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

 9. (I) Kuş gözlemciliği profesyonel bir gözlemcilik alanı olabileceği gibi, boş zamanları değerlendirmek için yapılan bir hobi olarak da sürdürülebilir. (II) Kuş gözlemcisi, kuşları gözlemlemeyi kendine merak edinmiş kişilere denir. (III) Dünyanın pek çok yerinde kuş gözlemciliğine merak sarmış milyonlarca insan vardır. (IV) Mevsimine göre bir sulak alan, dümdüz bir bozkır, hatta bir şehrin tam ortası kuş gözlemcisinin seçtiği yer olabilir. (V) Kuş gözlemcileri çok gezdikleri için dünyanın çok değişik yerlerini görme imkânına sahip olabilirler.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde tanım yapılmıştır?

A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

10. İnsanın yaptığı her şeyin, doğanın, doğadakinin bir öykünmesi olduğu sayı doğrudur; ne var ki yazar değiştirir, olması gerektiği, gerekliliğine inandığı doğrultuda oluşturur, yeniler onu, yeniden yaratır.  

Aşağıdakilerin hangisi anlamca bu cümleye en yakındır? 
A) Yazar, ortaya koyduklarıyla ne kadar gerçeğe yaklaşabiliyorsa, eseri o derece başarılı olacaktır. 
B) Bir yazarın doğaya öykünmesi kadar doğal ne olabilir, ancak yazar oradan aldıklarını kendinden bir şeyler katarak yeniden biçimlendirmelidir. 
C) Doğa en güzel biçimiyle önündedir yazarın; o, bu güzelliklerde başkalarının göremediğini görebildiği ve onu eserinde anlatabildiği için yazardır. 
D) Gerçeği anlatmanın bin bir türlü yolu vardır; bu yollardan en güzelini bulan kişi yazar adını almaya hak kazanmış demektir. 
E) Her eserin özünde gerçek vardır, bir yazarı diğerinden farklı kılan şey bu gerçeği algılayış ve ortaya koyuş biçimidir.

 

11. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir yargı, gerekçesiyle birlikte verilmiştir? 
A) Bütün sevgileri atıp içimden 
   
Varlığımı yalnız ona verdim ben 
B) İsterdim bu eski yerde seninle 
     Baş başa uyumak son uykumuzu 
C) Kapımı birkaç gün için açık tut 
     Eşyam bakakalsın diye arkamdan 
D) Merdivende ayak sesin 
     Rıhtım taşın da gölgen var 
E) İkiz hayaletler gibi yürüdük 
    Puslu aydınlıkta o bahar günü

12. (I) Çağlar boyunca türküler, şiirsel metinler biçiminde sözlü yazın örnekleri olarak yaşamıştır. (II) Her kültürün günlük dil kadar sık kullandığı türkülerin sosyolojik boyutu yazınsal boyutundan daha önde görülmüştür. (III) İşlerini yaparken türkü söyleyen insanlar bireysel ya da grupsal gereksinimlerinden dolayı farklı türlerde şiir geliştirmişlerdir. (IV) Bu gereksinim sonucu ortaya çıkan türler Yunan kültürü etkisi altında gelişmiştir. (V) Bu bağlamda ilk gelişen türlerlink, epik ve dramatik şiirlerdir. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde şiir türlerinin oluşmasının nedeni açıklanmıştır? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

13. Çocuk önemlidir, dolayısıyla onun yaptığı şeyler de değerlidir. 
Bu cümleden aşağıdakilerden hangisine varılabilir? 
A) Yaptığı olumlu davranışların, çocuğun değerini artırdığına 
B) Her çocuğun farklı yeteneklere sahip olduğuna 
C) Çocukların yaptığı şeyleri değersiz görmemek gerektiğine 
D) Bugünün çocuklarının, yarının büyükleri olduğuna 
E) Çocukların, değerli olanla olmayanı ayırt edemediğine

 

14. (I) Şimdi size “Kitaptan nasıl yararlanırız?” diye bir soru sormama ne dersiniz? (II) Eminim bana onlarca madde sayabilirsiniz. (III) Ama, bir maddeyi mutlaka, eksik bırakırsınız. (IV) Şimdi yazacaklarımı okuyunca, o eksik maddenin ne olduğunu anlayacaksınız. (V) Böyle bir yararlanma biçimini kırk yıl düşünseniz bulamazsınız. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde koşula bağlılık söz konusudur? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

15. Kitap elbette bir maldır; ama edebiyat yapıtı, içerdiği yaratıcı özle mal olmanın ötesine geçer. 
Bu cümleye göre edebiyat yapıtını diğer mallardan ayıran nitelik aşağıdakilerden hangisidir?

A)Estetik bir söyleyişe sahip olması 
B) Yaratıcı bir öz içermesi 
C) İlgi çekici bir konusunun olması

D) Evrensel bir bakış açısıyla ortaya konması 
E) Biçimsel açıdan yetkin olması 

16 (I) Bilinsin bilinmesin, kalıcı ve güzel sözler söyleyen her insan; insanlığa güzellikler sunan bir gönül elçisidir. (II) Bizim kültürümüzde de “Gönülden gönle yol vardır.” diye bilinir. (III) Bu bence çok doğrudur. (IV) Öyle olmasaydı, asırlar önce söylenmiş Yunus şiirleri günümüzde de aynı tazeliğini, aynı çarpıcılığını korumazdı. (V) Güzel bir sözün ruh dünyamızda çiçekler açtırdığını hangimiz bilmeyiz? 
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde, sözü edilenler bir örnekle kanıtlanmıştır? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazar sözlerine yorumunu da katmıştır? 
A) Kitabı çok beğenmişler ki birkaç kez okuduklarını söylediler. 
B) Bir şairin yaşamının anlatıldığı kitapta birkaç şiir de bulunuyor. 
C) Yazar, kitabının önsözünde, anlattığı olayın yaşanmış olduğunu söylüyor. 
D) Dört bölümden oluşan filmin her bölümü kırk beş dakika sürüyor. 
E) Oyuncular, sergiledikleri oyunun sonunda, toplu halde seyirciyi selamladı.

 

CEVAP ANAHTARI:

 

1.E        2.E       3.E       4.E       5.C       6.D       7.A       8.E       9.B       10.B      11.C      12.C      13.C     14.D     15.B      16.E      17.A

YÜKLEMİN YERİNE VE ANLAMINA GÖRE CÜMLELER - KONU ANLATIM VİDEOSU ( Youtube Kanalımız için TIKLAYINIZ)


 

CÜMLE ANLAMI-TEST- 4

 

1.(I) Özsoy, elbette ki hiçbir sanatsal ve fiziksel alt yapı yokken ortaya konmuş bir operadır; bu nedenle de eksikleri çoktur. (II) Olaya sadece bu açıdan bakan operacılarımız Özsoy’u benimsememişler, ondan hep uzak durmuşlar, dahası görmezden gelmişlerdir onu. (III) Özsoy’un bir opera olarak kalitesini tartışacak değilim. (IV) Üstelik bunun gereğine de inanmıyorum. (V) Benim üzerinde durmak istediğim nokta; bu operanın bir başlangıç olması ve tamamen yerli unsurlarla yapılması. 

Bu parçada yazar, sözünü ettiği operaya değer vermesinin nedenini numaralanmış cümlelerin hangisinde açıklamıştır? 

A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

2. (I) Salih Ağa köyün en zengin adamlarından biridir, lakin kılık kıyafetinin bir dilenciden farkı yoktur. (II) Kışın en soğuk günlerinde bile onun çorap giydiğini hatırlamıyorum. (III) Ökçesi basık bir yemeninin içinde kara ve çatlak topuklu ayakları ellerinden daha çok dışarıdadır. (IV) Denebilir ki şahsiyetinin bütün ifadesi bu ayaklarda toplanmıştır. (V) Ayaklarına verdiği şekil, içinde bulunduğu ruhsal durumun özeti gibidir. 

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde Salih Ağa’nın karşıt durumları bir arada verilmiştir? 

A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

3. (I) Geçenlerde bir televizyon programının konuğuydum. (II) Program başlamadan önceki dakikalarda bu işin altından kalkıp kalkamayacağımı düşünüyordum. (III) Ama ilk iki üç cümleden sonra her şey yerli yerine oturdu. (IV) Aslında her işin kavranması alışmaya bağlı. (V) Canlı yayında konuşmak da sürekli yapılan bir iş haline geldi mi kolaylaşıyor. 

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde yazar endişeli olduğu bir durumdan söz etmiştir? 

A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

 

4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir varsayım söz konusudur? 

A) Farz et ki bir bataklığa düşmüşsün

     Kader seni bir yere doğru çekmekte 

B) Unut artık bildiğin bütün şarkıları

    Yalnız yaşa ve hazırlan yalnız ölmeye 

C) Çıkarıp atamam içimden 

    Neyleyim yer etmişsin 

D) Ne zaman bir gemi görsem limanda

    Alıp başımı seninle gitmek isterim 

E) Elimi uzatsam tutarım bulutları

    Öyle yakından geçer, anlatılmaz 

 

5. Şairin hayatı şiire dâhildir; elbette ki, şiirini sağlıklı yorumlamak için şairin yaşam serüveninin bilinmesinin gerekli olduğunu hangi aklı başında eleştirmen inkar edebilir? 

Bu cümlede anlatılmak istenen aşağıdakilerin hangisidir? 

A) Şairin yaşamı bilinmeden onun şiirini yorumlamak mümkün değildir. 

B) Her şair şiirinde kendi yaşamından başka bir şey anlatmaz. 

C) Şiir şairin yaşamının aynasıdır, o ne yaşamışsa şiirinde o vardır. 

D) Eleştirmenler şiirden çok şairin yaşamıyla ilgilenirse nesnel değerlendirmeler yapamaz. 

E) Bir şairi şiirinde olanlarla değerlendirmek çoğu kez bizi yanlış kanılara ulaştırabilir. 

 

6. Böylesi bir dil ustası başka bir ülkede olsa hatırası taze tutulur, şiirleri yeniden yeniden kitaplaşırdı. 

Bu cümleden sözü edilen sanatçıyla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir? 

A) Süslü ve sanatlı bir dil kullandığı 

B) Şiirden başka türde eser vermediği 

C) Ölümünden sonra değerinin anlaşıldığı 

D) Ülkemizde değerinin yeterince bilinmediği 

E) Kendi döneminde şiirlerinin çok sevildiği

 

7. Ben yazarken kahramanlarım da aynı odayı benimle paylaştılar; kendilerini anlattılar, güldüler, ağladılar. 

Bu sözleri söyleyen kişi için aşağıdakilerin hangisi söylenebilir? 

A) Kahramanlarını tanıdığı kişiler arasından seçmektedir. 

B) Olayların nasıl sonuçlanacağını bilmeden esere başlamaktadır. 

C) Kahramanlarını gerçek kişilermiş gibi düşünmektedir. 

D) Kahramanları arasında ayrım yapmamaktadır. 

E) Kahramanların davranışlarına müdahale etmektedir. 

 

8. “Ben en iyiyle yetinecek biri değilim, benim için sürekli kendimi aşabilmem önemli.” diyen bir yazar aşağıdakilerin hangisine önem vermektedir? 

A) Günün değişen koşullarına ayak uydurabilmeye 

B) Her eserinde yeni bir anlatım biçimi bulmaya 

C) Her yazdığının bir öncekinden üstün olmasına 

D) Edebiyat alanındaki değişmeleri günü gününe izlemeye 

E) Okurlarına her eserinde yeni ufuklar açmaya 

 

9. (1) Atatürk’teki çocuk sevgisi, kumandan, devlet adamı görüntüsünün ardındaki öteki kişiliğini yansıtır. (II) Atatürk zaman zaman gözleri dolan duyarlı bir insandır. (III) Sert görünüşünün ardında oldukça hisli, yufka bir yürek gizlidir, (IV) Bunu onu yakından tanıyanlardan yaveri Cevdet Tolgay belirtiyor. (V) Tolgay, Atatürk’ün duygulandığı zaman ipek mendiliyle gözlerini sildiğini birkaç kez görmüş. 

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde Atatürk’ün diğer cümlelerde sözü edilenlerden farklı bir özelliğine değinilmiştir? 

A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

10. Türk şiirinin altından Orhan Veli’yi çekerseniz, geriye modern Türk şiiri diye bir şey kalmaz. 

Bu cümlede Orhan Veli ile ilgili anlatılmak istenen aşağıdakilerin hangisidir? 

A) Ölçüsüz ve uyaksız şiiri ilk kez denediği 

B) Türk şiirine birçok yenilik getirdiği 

C) Modern Türk şiirinin temelini oluşturduğu 

D) Eski şiirle yeni şiir arasında köprü oluşturduğu 

E) Kendinden sonraki şairler üzerinde çok etkili olduğu 

 

11. (I) Birçok kişi dağlara tırmanıyor. (II) Genelde Alp stili denilen tırmanma biçimi yaygın. (III) Sırt çantasını alıp, ekip halinde, ihtiyaç durumunda kurtarma ekibinin gelebileceği yerler seçilerek yapılan geziler ne kadar dağcılıksa... (IV) Dağların bazıları kolay, bazıları zor... (V) Zor tırmanış yolunu seçenler, yollarını kendileri belirliyor. 

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde küçümseme söz konusudur? 

A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

12. Kimilerine göre, yazar olunmaz, yazar doğulurmuş; doğru da olabilir, yanlış da, gelin görün ki yeteneğin gerçek bir yazar olmak için yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. 

Aşağıdakilerin hangisi anlamca bu cümleye en yakındır? 

A) İyi bir yazar olmak için yeteneğin yanında başka değerlere de sahip olmak gerekir. 

B) Doğuştan bazı zenginlikler getirmeyen kişilerin iyi yazar olmaları beklenmemelidir. 

C) Bugün gerçek yazar sıfatını hak etmiş kişilerin yazarlık serüvenlerine baktığımızda hepsinin aynı yollardan geçtiğini görürüz. 

D) Yazarlığa uygun bir ortamda büyüyen kişilerde biraz da yetenek varsa, onlar geleceğin iyi yazarları olmaya aday demektir. 

E) Nice yetenekli kişiler bu yeteneklerini işleyecek ortamlarda bulunamadıkları için içlerindeki gücü ortaya çıkaramamışlardır.

 

 

13. İnsan eğer mutluluğa yatkın bir yapıda değilse, nereye giderse gitsin umutsuzluğunu oraya taşır; ama eğer içinde küçük bir iyimserlik kıvılcımı duruyorsa nerede, hangi mekanda olursa olsun yaşama sevincini yakalayabilir. 

Bu cümlede anlatılmak istenen aşağıdakilerin hangisidir? 

A) En kötü olaylarda bile insanı umuda ve mutluluğa götürecek bir yön vardır. 

B) İnsanın mutlu olup olmaması içinde iyimserlik duygusunu taşımasına bağlıdır. 

C) Daima bardağın boş tarafını gören insanların başkalarını mutlu etmesi beklenemez. 

D) Mutlu olmanın mutlu insanlarla birlikte olmaktan geçtiğini bilmeyen insanlar onu hiçbir yerde bulamaz. 

E) Mutlu olabilmek için önce kendimizi neyin mutlu edebileceğini bilmemiz gerekir. 

 

 

14. (I) Morice’e göre simge, ruhumuzun, duygularımızı yaratan nesnelerle karşılaşmasıdır. (II) Bizi zaman ve mekân dışına götürür. (III) Bilinçaltımızdaki başka bir şeyi temsil eder. (IV) Bir duygu ya da düşüncenin yerine geçer. (IV) Anlatmakta güçlük çektiğimiz şeyleri rahatlıkla ifade edebilmemizi sağlar. 

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde tanım söz konusudur?

A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

 

15. Geleneği kavradığımız ve dönüştürdüğümüz ölçüde yazdığımız şiirin önünü açabilir ve onu zenginleştirebiliriz. 

Aşağıdakilerin hangisi bu cümlede anlatılmak istenenle çelişir? 

A) Geçmişe sırtını dönen bir sanatçının şiirini zenginleştirmesinin imkânı yoktur. 

B) Yazdığımız şiirin gelişmesini istiyorsak bizden öncekilerin yazdıklarına sırt çevirmemeliyiz.

C) Gelenekleri kavrayarak ve dönüştürerek yeni güzelliklerin kapılarını aralayabiliriz. 

D) Yeni ve özgün bir şiir kurmak için önce geleneğin ayağımızdaki zincirlerini söküp atmak zorundayız. 

E) Yüzyılların birikiminden yararlanmadan şiirimize yeni kapılar açmamız zordur.

 

 

16. Bu yazarımızın, hoşlanmadığım hiçbir öyküsü yoktur. 

Aşağıdaki cümlelerin hangisi bu cümleyle aynı anlamdadır? 

A) Her yazarın en az bir öyküsünü severim. 

B) Hiçbir yazarın hoşlanmadığım öyküsü yoktur. 

C) Kimi öykülerinden hoşlanmadığım yazarlar vardır. 

D) Bu yazarın her öyküsünden hoşlanıyorum. 

E) Hiçbir öyküsünden hoşlanmıyorum bu yazarın. 

 

 

17. (I) Bir arkadaşıma babası yeni bir çanta almış. (II) Çantası sırtında sınıfa girerken görmeliydiniz onu.

(III) Çantasına hiç kimsenin dokunmasına izin vermezdi. (IV) Çanta da çanta olsa içim yanmayacak. (V) Aynı çantadan birçoğumuzda vardı zaten. 

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde “beğenmeme, değersiz görme” söz konusudur? 

A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

18. (I) Anne kaybetmenin acısını bilirim. (II) Bütün sevgileri yitirmiş, bütün yalnızlıkları kuşanmış, dolanır durursunuz. (III) İşiniz gücünüz, sorumluluklarınız da olsa bir ağaç gibi eğilmişsinizdir bir kere. (IV) Eski biçiminizi alamazsınız. (V) Eski şevkinizi bulamazsınız.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde benzetme yapılmıştır?

A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

19. (I) Malatya’yı gezip görmedim. (II) Sadece bir defa yakınından geçtim. (III) Bu şehrimizi, düzenlenen bir hikâye yarışmasında seçici kurul üyesi olmam dolayısıyla incelediğim hikâyelerden tanıdım. (IV) Meğer ne muhteşem, ne dolu dolu bir ilmiş öyle... (V) Gözümün önünde güneş renkli kayısılar, yeşil bahçeler canlandı da canlandı. 

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde “şaşırma, umduğundan farklı bulma” söz konusudur? 

A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

CEVAP ANAHTARI:

 

1.E        2.A       3.B       4.A       5.A       6.D       7.C       8.C       9.A       10.C      11.C      12.A     13.B    14.A     15.D     16.D     17.D     18.C      19.D

YÜKLEMİN YERİNE VE ANLAMINA GÖRE CÜMLELER - KONU ANLATIM VİDEOSU ( Youtube Kanalımız için TIKLAYINIZ)


 

CÜMLE ANLAMI-TEST – 5

1.“Ben okumam, yazarım.” Kendisinden başka hiç kimseyi, ne kendisinden öncekilerin ne de kendisinden sonraki kuşakların yazdıklarını okumayan yazar tipi için söylenmiş bu değinmeceli söz, alttan alta, kısırlığın, bir yazar olarak tekdüzeliğe düşmenin, sonunda tükenmenin ilk belirtisidir. 
Bu cümlede söylenenlere göre bir yazarın tekdüzeliğe düşüp tükenmemesi için aşağıdakilerin hangisini yapması gerekir? 
A) Yazdıklarını zaman zaman gözden geçirmesi 
B) Yeniliklere açık olması 
C) Kendini aşmaya çalışması 
D) Kendinden önceki ve sonrakileri okuması 
E) Okuduklarını kendinden bir şeyler katarak zenginleştirmesi 

2. Onca üretkenliğine, yazmaktan hiç mi hiç bıkmazlığına karşılık, kendini yazardan saydıramamış nice ‘yazar’ adlarından dursuz duraksız bir liste yapabilirim size. 
Bu cümleden aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir? 
A) Eleştirmenlerin beğenisini kazanamayan bir yazarın edebiyat dünyasında yer alması mümkün değildir. 
B) Yazarlık çok eser vermek değil özgün eser vermek demektir. 
C) Bir yazarı yazar yapan eserlerinin çokluğu değil yarınlara kalabilmesidir. 
D) Kimi kişiler birkaç eser çiziktirivermeyi yazar olmak için yeterli görmektedirler. 
E) Hiç bıkmadan yazabilmek yazar sayılmak için yeterli değildir.

 

3. (I) Eskiden yağdı mı İstanbul, boğazına kadar karlara gömülürdü. (II) Evlerin kapılarını açamazdınız.

(III) Çok değil seksenli yıllardı, seksen beş ya da seksen altı... (IV) Biz Etilerdeydik, yerinden kalkmaz bir kar vardı da bu bölgeye askeri helikopterlerle ekmek ve yiyecek yardımında bulunulmuştu. (V) Yağış günlerce sürmüş, ortalık Sibirya’ya dönmüştü. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde benzetme yapılmıştır? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

4. (I) Bir zamanlar Ortaköy’de açık hava sinemamız, Ermeni, Rum dostlarımız vardı. (II) Sözün sükutuyla günü geceye erdirdiğimiz zamanlar ‘70’lerin başıydı. (III) 0 günlerden izler, renkler getiren Kamber’in kahvesi hem buluşma yerimiz, hem de ‘üniversite’mizdi. (IV) Hayatın orada soluduğunu hissederdik. (V) 80lerin sonuna doğru, nice sonra, yolumu buraya düşürdüğümde “cafe’ye dönüştürülmüş halini uzaktan görmek yetmişti yıkılmama. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde hayal kırıklığına uğrama söz konusudur? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

5. İstanbul’un neredeyse merkezinde cıvıl cıvıl bir görüntüsü vardı eski köprünün; şimdiki köprü öylemi ya... 
Bu cümlenin sonuna anlamın akışına göre aşağıdakilerin hangisi getirilebilir? 
A) Köprünün mimari özellikleri, cesameti, hantallığı sıradan vatandaşa bile sıkıntı verecek çirkinlikte. 
B) Herkesi kendine hayran bırakacak bir güzellikle uzanıyor iki yaka arasında. 
C) Günümüz teknolojisinin bütün güzelliklerini yansıtıyor. 
D) Kente yeni gelenlerin uğrayacakları ilk mekân olarak dikkat çekiyor. 
E) İki yaka arasındaki trafik sıkışıklığı ancak o yapıldıktan sonra giderilebildi.

 

6. (I) Benim çocukluğumun geçtiği sokağın adı Meddah İsmet Sokağı’ydı. (II) Taş döşeli, merdivenli bir yokuştu bu. (III) Sonradan taşlarını söküp yokuşu anlamsız bir asfalta çevirdilerdi. (IV) Sokağın iki yanında çoğu iki katlı ahşap evler bulunurdu. (V) Şimdi ise insanın üzerine çöküverecekmiş gibi duran korkunç binalar sıralanıyor onların yerine. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangileri kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

A)I ve II.      B)II ve III.     C)III ve IV       D)III ve V          E)II ve V.

 

7. (I) Kamberin kahvesine gitmeyeli yılları buldu. (II) Yıllar dediysem de, öyle onar, yirmişer yıllar olarak almayın. (III) Topu topu yedi, bilemedin sekiz yıl... (IV) Kamber ve kahvesi birer öykü kahramanıymışçasına dururlardı ötemde. (V) Derin hüzünleri barındıran gözlerinin taşıdığı anlamların bir bir kahve ocağına yansıdığını gözlemlerdiniz. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde benzetme söz konusudur? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

8. (I) Bekir Sıtkı Erdoğan seneler önce şiir defterlerimizin nadide köşelerine şiirlerini geçirdiğimiz bir sanatkâr. (II) Şiirlerine daha çok Türk Edebiyatı Dergisinde rastlıyorum. (III) Bu defa bayramla ilgili ve bayram duygularıyla yazmış. (IV) “Bayram Gecesi” adını taşıyan bu şiiri çocuksu, saf bir dünyayı sergiliyor. (V) Bekir Sıtkı Erdoğan bu şiirde bayram psikolojisini öylesine içten dile getiriyor ki... (VI) Bu şiirde kendimizi buluyoruz, eski bayramları hatırlıyoruz. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisiyle birlikte şiirlerin içeriğiyle ilgili bilgi verilmeye başlanmıştır
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

9. (I) Tartışmasız her yazarın bir çıraklık dönem olmuştur. (II) Benim oldu, üstelik uzun da sürdü; çünkü yazarlık alanında birdenbire usta olunmuyor, yine birdenbire kendinize özgü, kendi kişiliğinizin damgasını taşıyan ürünlerin sahibi olamıyorsunuz. (III) İnsanın sorunlarına eğilen, ona kendinden de bir şeyler katabilme özverisiyle yaklaşan, onu her türlü gerçeği ile birlikte kendi bilinç süzgecinden kağıt üzerine dökebilendir yazar dediğin. (IV) Kolay değil bu kuşkusuz; ama şunu da belirteyim hemen: Yazarlık, marangozluk değil, yani öylesi bir zanaatla uzak yakın bir ilgisi yok hiç. (V) O yüzden şunu şöyle, bunu böyle yaptım yazar oldum nasıl denebilir? 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi tanım cümlesidir? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

 

10. (I) Sahici bir aydın demek, metot sahibi olan adam demektir. (II) Metotlar değişebilir; ama aydının özelliği, metoduna göre düşünmek ve konuşmaktır. (III) Diyelim ki diyalektik metodunu kullanıyorum.

(IV) Diyalektik metoduna göre düşünür, sentezler yapar, bunları savunurum. (V) Ama bunları savunurken, karşı fikirde olan, metafizik metotta düşünen birinin ortaya attığı tezleri de anlamaya çalışırım. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde varsayım söz konusudur? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

11 - (I) Geçen gün bu sayfada bir muhabirin haberini okumuşsunuzdur. (II) Şiir ustalarımızdan merhum Mustafa Necati Karaer’in uzun yıllar oturduğu Beyazıt Nişanca Mahallesi’ndeki bir sokağa adı verilecekmiş. (III) Güzel bir çaba ve sahipleniş; gerçekleşirse elbette seviniriz. (IV) Türkçe’yi nakış nakış işlemiş bu İstanbul şairinin adı İstanbul sokaklarından birine tabiidir ki yakışır. (V) İnsanlara, hele hele şairlere yaşarken yeterince ilgi gösteremediğimiz belli. (VI) Bu ilgiyi, sevgiyi sokaklara adlarını vererek bir parça da olsa anlatmış oluyoruz. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisiyle birlikte yazar, kişisel görüşlerini aktarmaya başlamıştır? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

12. (I) Aziz Nesin, tiyatro çalışmalarına 1939’da başladı. (II) Birtakım oyun denemelerinden sonra, ilk oyunu “Biraz Gelir misiniz?” 1958’de yayınlandı. (III) Oyunlarında toplumsal yapıdaki bozukluklardan hareket eder. (IV) Taşlama ve yergi yoluyla toplum düzenini eleştirir. (V) Toplumun bu bozuk yapılanışı içindeki insanın dramını yer yer de kara mizah düzeyinde sergiler. (VI) Bu bağlamda insanlığın evrensel sorunlarına da değinir. (VII) Bireyin topluma karşı sorumlulukları, bu uğurdaki savaşı mı oyunlarının ortak temalarını oluşturur. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisiyle birlikte Aziz Nesin’in oyunlarının içeriğinden söz edilmeye başlanmıştır? 
A)II.                B)III.              C)IV.                D)V.                 E)VI.

13. (I) Shakespeare 1601 yılında babasının ölümü üzerine yazmıştır Hamlet’i. (II) Oyun, “Olmak ya da olmamak; işte bütün mesele bu.” sözüyle biliniyor. (III) Hamlet’e göre sorun, olmak ya da olmamaktır.

(IV) Fakat oyun, olmak ya da “gibi görünme”yi araştırıyor aslında. (V) Shakespeare bize Hamlet’te, asırlar geçmesine rağmen bugün de değişen bir şey olmadığını gösteriyor. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinden Hamlet’in kalıcılığı yakalamış bir oyun olduğu çıkarılabilir? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

14. Aşağıdakilerin hangisinde öznel bir değerlendirme söz konusudur? 
A) Yahya Kemal’in şiirleri üzerine birçok araştırma yapılmıştır. 
B) Bu kitaptaki şiirler bir Fransız şairin şiirlerinden çevrilmiştir. 
C) Kitaptaki şiirleri okurken kendinizi Divan şair- erinin sohbet meclisinde sanırsınız. 
D) Sanatçının son şiir kitabında hece ölçüsüyle yazılmış birkaç şiir de var. 
E) Şiirlerinin yanında bir romanı ve birkaç öyküsü kitap halinde basıldı.

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yazarın üslubuyla ilgilidir? 
A) Öncekilerde olduğu gibi bu son kitabında da tarihi bir olayı işlemiş. 
B) Dört bölümden oluşan eserin son bölümünde yazar daha çok anılarına yer vermiş. 
C) Öykülerinde toplumsal eleştiriye yöneldiğinden insanın bireysel durumunu göz ardı eder. 
D) Okur onun kitaplarını okurken kendini insanların ortasında yapayalnız hisseder. 
E) Kurduğu uzun cümleler yazının anlaşılmasını oldukça güçleştiriyor. 

16. (I) Fatih devri eseri olan bu mescidi yaptıran, sultanın yemeklerini hazırlayan Ahi Çelebi’dir. (II) Mescit küçük ama şirin bir yapıymış. (III) Mimar Sinan’ın tamir ettirdiği bu güzelim yapı deniz kenarında olduğundan giderek çöküntülere, su basmalarına maruz kalmış. (IV) Evliya Çelebi’nin o muhteşem eserini yazmak üzere seyahatlerine başlaması bu mekanda gördüğü bir rüya üzerine olmuş. (V) Bugün bir çöplüğe dönüşen bu tarihi yapının gözyaşları Haliç’in sularına karışıyor. 
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi nesnel bir nitelik taşımaktadır? 
A)III               B)IV.                C)V.                  D)VI.                E)VII.

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisi diğerlerinden daha genel bir nitelik taşımaktadır? 
A) Bu çiçekçi daha çok karanfil satardı. 
B) Çiçekleri nedense hep çingeneler satar. 
C) Yatarken mutlaka birkaç sayfa kitap okurum. 
D) Sınıfın en uzun boylusunu başkan seçtiler. 
E) Bir apartmanın yedinci katında otururdu öğretmenim.

 

CEVAP ANAHTARI:

1.D       2.E       3.E       4.E       5.A       6.D       7.D       8.B       9.C       10.C      11.B      12.B      13.E      14.C      15.E      16.A     17.B

YÜKLEMİN YERİNE VE ANLAMINA GÖRE CÜMLELER - KONU ANLATIM VİDEOSU ( Youtube Kanalımız için TIKLAYINIZ)


CÜMLE ANLAMI - TEST 6

 

Anne ve babalar dünyanın en unutkan insanlarıdır; böyle olmasa ikinci çocukları hiç olmazdı.

1.Aşağıdakilerden hangisi anlamca bu cümleye en ya­kındır?

A)     Tüm anne ve babalar ikinci bir çocuğun özlemini içle­rinde yaşatırlar.

B)     Anne ve babalar çocuklarını büyütürken çektikleri tüm sıkıntıları, kısa sürede unuturlar.

C)     Anne ve babalar, kendileri için çok önemli görünen an­ları asla unutmazlar.

D)     Hiçbir anne baba çocukları için çektiği zorluklardan dolayı şikâyetçi olmaz.

 

E)  Anne ve babalar ilk çocuklarında yaşadıkları zorlukları diğer çocuklarında yaşamazlar.

 

Her yazarın usta olmadan önce mutlaka bir çıraklık dönemi vardır.

II.           Kendini yenileyen her yazar, elbette kalıcı olur.

III.        Kendimi taklit etmekten korktuğum kadar, başkalarını taklit etmekten korkmam.

IV.          Yazarlar, güncel konuları işleyerek başkalarını taklit et­mekten kurtulabilir.

V.             Benim gibi bir sanatçı için en kötü şey başkalarına benzemek değil, kendini yenileyememektir.

2. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangi ikisi an­lamca birbirine en yakındır?

A) I. ve II.             B) I. ve IV.      C) II. ve IV.  D) III. Ve V    E) IV. ve V.

 

 

 

3. Aşağıdakilerin hangisinde aynı düşünce değişik sözcüklerle yinelenmiştir?        

A)     Edebiyat yapıtlarını okuma, yorumun özgürlüğü içinde, bir bağlılık ve saygı tutumuna zorlar bizi.

B)     "Çocukların tiyatroya ihtiyacı vardır." sloganı artık tartışılmaz biçimde kabul görmüştür.          

C)     Eski şiire sığınanlar güncel şiirden uzak düşer, çağının şiir anlayışının dışında kalır.

D)     Anlatıcı, gerek öykü evreni içinde gerekse İstanbul kar­şısında bir yanılgı içindedir.

E)  Ne zamandır, belediye otobüslerinde edebiyat dergisi okuyan birilerini görmemiştim.

 

I. Geç haber verildiği için toplantıya hazırlıksız geldik, il. Senin de fikrini almak için buraya kadar gelmiş.

III.    İşin aslını tam olarak bilmediği için bizi suçluyor.

IV.    Trafik kazalarının önüne geçmek için yeni önlemler alındı.

V.     Görevliler bilgisayar sistemine yabancı olduğu için bazı problemler yaşandı.

4. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde "için" sözcüğü neden-sonuç ilişkisi kurmamıştır?

A) I. ve II.      B) I. ve III.     C) II. ve III. D) II. ve IV.   E) III. ve IV

 

5. Çağının, toplumunun gerçeklerine açık olmayan, onları kavrayamayan sanatçının gerçek, kalıcı sanat yapıtına ulaşması olanaksızdır; çünkü……...

Bu cümlenin sonuna, düşüncenin akışına göre aşağı­dakilerden hangisi getirilemez?

A)     sanatçı, görevini ancak çağının insanı olmakla, çağını yansıtmakla yerine getirebilir.

B)     sanat yapıtı, toplumsal koşulların zorladığı, ortaya çı­kardığı bir üründür.

C)     sanatçı, kendisini içinde yaşadığı dünyadan, toplum­dan soyutlayamaz.

D)     sanat eseri hayali bir şey değil; bir gözlemin, toplum­sal duyarlılığın yansımasıdır.

E)     sanatçı, kalıcı olmak, yarına kalmak için yılgınlık göstermeden çalışmalıdır.

 

6.  (I) Uçsuz bucaksız bir denizin ortasında, bir sandal içinde hiç yalnız kalmadım. (II) Bu nedenle böyle bir yalnızlığın insanda uyandıracağı korku ya da coşkuyu anlatamam. (III) Ancak denizlerin insanları birleştirici, daha doğrusu yakınlaştırıcı bir rol oynadığını biliyorum. (IV) İnsanoğlu yeni dünyalar, yeni halklar bulmak ve masallara yaraşır hazinelere sahip olmak hayaliyle bütün tehlikeleri göze alarak denizlere açılmış. (V) İcat ettiği ulaşım araçlarıyla denizin zorluklarını aşabilmiş.

      Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde amaç ilgisi vardır?

  A) I.           B) II.        C) III.        D) IV.        E) V

 

     Şiir; sezgi, duygu ve bilginin, şairin gönül tezgâhında iş­lenen sözcüklerle dizelere yansımasıdır.

7. Aşağıda kilerden hangisi bu cümleye anlamca en ya­kındır?

A)     Şiir, sözcüklerin kişisel ve özgün bir biçimde kullanıl­masının, bilinçli bir çalışmanın, aklın, yüreğin ve hisle­rin kucaklaşmasının ürünüdür.

B)     Şiir, dilin bütün kurallarına hâkim olmak, hangi söz­cüğü nerede ve nasıl kullanacağını iyi bilmek, güzel bi­çimler kurmaktır.

 

 

 

C)     Şiir, seslerin, ritimlerin, ahenklerin kaynaşmasıyla duy­guları, heyecanları güçlü bir biçimde anlatma sanatıdır.

D)     Şiir, yüreğe ve hayale seslenen, insanda güzellik duy­gusu ve heyecan uyandıran, türlü seslerin uyumundan oluşan bir türdür.

E)     Şiir; sözcüklerin kendi anlamlarının dışında yeni çağrışımlar yaratması, insanın duygu ve düşüncesinde farklı yansımalar oluşturmasıdır.

I.       Sanatçı, doğayı eserlerine olduğu gibi yansıtmayı ilke edinmelidir.

II.      Sanatçı, içinde yaşadığı toplumun etkisinde eserler yazmalıdır.

III.    Sanat adamı, yapıtlarında doğa güzelliklerine yer ver­melidir.

IV.    Sanatçı, yaptıklarıyla ve yaşadıklarıyla topluma yön vermelidir.

V.     Sanatçı, yapıtlarına içinde yaşadığı doğayı, duygu ve düşüncelerini değiştirerek yansıtmalıdır.

8.Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangi ikisi an­lamca birbiriyle çelişmektedir?

      A) I. Ve II.                   B)l. ve V.          C) II. ve III.    D) II. ve IV.        E) III. ve V.

 

      (I) Dünya sinemasında hayata en çok benzeyen filmler, Türk filmleridir. (II) Bu filmlerde bir yandan katıla katıla gü­lerken, öte yandan gözyaşlarına boğuluyorsak; bu, onla­rın gerçekçiliğinden kaynaklanıyor. (III) Çünkü bizim yaşamımızda acılardan damıtılarak gelen bir mizah var. (IV) Ülkede yaşanan her büyük sorunun bir minyatürü de evlerde yaşanmaktadır. (V) Bu filmlerin tekrar tekrar ya­yınlanmasının ve her defasında izleyici bulmasının nedeni de budur.

9.Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A)     l. cümlede karşılaştırma yapılmıştır.

B)     II. cümlede neden-sonuç ilişkisi vardır.

C)     III. cümle öznel bir yargıdır.

D)     IV. cümlede benzetme yapılmıştır.

E)     V. cümlede bir çıkarımda bulunulmuştur.

 

10.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapıl­mamıştır?

A)     O, alışılmış şiir şeklinin dışına çıkmış, farklı olduğunu kanıtlamış bir şairimizdir.

B)     Sanatçı, her yapıtında okuyucusuyla dertleşmek ve özlem gidermek için yazar.

C)     Büyük yazarlar; yeni sözcükler icat etmekten çok, her­kesin bildiği sözcüklerle yeni dünyalar kurarlar.

D)     Sanat ürünlerinin doğal nesnelerden farkı, sanatın emeğin ürünü olmasıdır.

E)     Şiir; en güç, en acımasız, en soylu sanat dalıdır, bütün sanat dalları içinde

 

11.  (I) Yeni tarla açmaya çalışan bir çiftçiye benzetirim Orhan Veli'yi ben. (II) Yozlaşmış, verimi azalmış, alışılmıştan başkasını getirmeyen alanı değiştirme gereği duymuştur. (III) Elinde kazma, kolay değildir işlenmemiş yerleri ekilir duruma getirmek. (IV) O güne değin güzel, yararlı bellenenleri, vazgeçilmez sayılan şeyleri bile kökten çıkarır. (V) Çoğu zaman da Keloğlanca yapar bunu. (VI) Eskicileri çileden çıkarır; babadan görmelerle yetinenleri şaşkına çevirir.

       Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisi ken­disinden önceki cümlenin gerekçesidir?

A) II.        B) III.        C) IV.        D) V       E) VI.

 

12.Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır.

       Bu cümlede anlatılmak istenen, aşağıdakilerden han­gisine anlamca en yakındır?

A)     Zamanın kıymetini yapılacak işi olanlar bilir.

B)     İnsan isterse mutlaka bir boş zaman yaratır.

C)     Boş zaman bulduysanız, bilin ki yapmanız gereken bir işi yapmıyorsunuz.

D)     Çalışmak, insanı paslanmaktan korur.

E)     Yüzyılımız, insana hiç boş zaman bırakmıyor.

 

13.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kinayeli bir söyleyiş vardır?

A)     Senin ne kadar zeki biri olduğunu aldığın ödüllerden anlayabiliriz.

B)     Bayramdan bayrama yıkanan, tertemiz kokan, pırıl pırıl giyinen biridir o.

C)     Sınıfın en hızlı koşucusu olduğum için yarışmaya ben katılacağım.

D)     Takımımız, bugünkü maçta çok güzel oynamasına rağ­men mağlup oldu.

E)     En zor sorulan bile çözebilen bu arkadaşı tebrik etmeliyiz.

CEVAP

 

1-B, 2-D, 3-C, 4-D, 5-E, 6-D, 7-A, 8-B, 9-D, 10-B, 11-A, 12-C, 13-B

YÜKLEMİN YERİNE VE ANLAMINA GÖRE CÜMLELER - KONU ANLATIM VİDEOSU ( Youtube Kanalımız için TIKLAYINIZ)


CÜMLE ANLAMI-TEST 7

Aşağıdaki dizelerin hangisinde düşsel öğelere yer ve­rilmemiştir?

A)     Seni bekler sahiller umutsuzca

       uzuyor dalgalar sahile mutsuzca

B)     Sevdalar kanat çırpıyor

      Martılar uçarken aşk yazıyor

C)     Üstümüzde gökyüzü bulutlarla kaplı

      Altımızda atlar, ağızları köpük köpük

D)     Kararan gökyüzü yağmurun habercisi

      Bulutlar döker gönül incisi

E)     Seni anlatmaya kâğıt dayanmaz

      Böyle acıyı kalem de yazmaz.

 

2.    Aşağıdaki cümlelerin hangisi kanıtlanabilirlik açısın­dan diğerlerinden farklıdır?

A)     Sanatçı, son filminde inanılmaz bir oyunculuk sergile­miş.

B)     Özellikle "Sihirbaz"da bu oyunculuk çok etkileyici.

C)     "Sihirbaz" filmi başarısını bu oyunculuğa borçlu olmalı.

D)     Film bir sihirbazın hayatından kesitler sunuyor.

E)     Reklamsız, bu kadar çok izleyici toplaması filmin başarısıdır.

 

     (I) Türk romanında asıl yenilik ve öze dönüş Peyami Safa'nın "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu" ile görülür. (II) 1930 yılında yazılan bu güzel roman, İstanbul'u mekân seçen romanlarımızdan biridir. (III) Edebiyatımız, kendi kültürü­nün ve insanlık kültürünün değerleriyle hesaplaşmak zo­runda olduğunu bu eserle anlar. (IV) Bu yaklaşımın bir benzerini ortaya koyan diğer bir yazarın da Tanpınar ol­duğu kanısındayım. (V) "Mahur Beste, Sahnenin Dışında­kiler ve Huzur", hep İstanbul çevresinde geçer.

3. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisinde yazar, kendi düşüncelerine yer vermemiştir?

      A) II.        B) III.        C) IV.       D) V       E) VI.

 

4.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir amaç söz konu­sudur?

A)     Sanatın insanların mutluluğunda payının olduğu inkâr edilemez.

B)     Öğretmenler, toplumsal kültürü zenginleştirmek için başarılı öğrenciler yetiştirirler.

C)     Bebekler daha beşiklerindeyken anne sesinden ninni­lerle tanışırlar.

D)     Çocukken, bir kitap okuyunca dünyayı fethettiğimi sa­nıyordum.

E)     Kuru bir anlatıma sahip eserleri okumakta zorlanıyorum

     

     (I) Yazar, romanlarında daha çok Söke yöresindeki halkın yaşamından, ekonomik şartlarından söz etmiştir. (II) Ge­nelde romanlarını, olayı"yaşamış bir kişiden dinleyerek oluşturmuştur. (III) Kahramanlarını kendi ağız özellikleriyle konuşturmaya gayret etmiştir. (IV) Yer yer çok canlı par­çalara rastlanmakla birlikte eserlerinin dili savruktur. (V) Toplumun aksaklıklarını gerçekçi bir anlayışla bazen de mizahî bir anlatımla ortaya koymaya çalışmıştır.

5. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde hem içerik hem de üslupla ilgili bilgi verilmiştir?

    A) II.        B) III.        C) IV.     D) V  E) VI

   

  Hiçbir umuda, geçmiş zaman kipiyle yolculuk yapılma­mıştır.

6.Aşağıdakilerden hangisi, anlamca bu cümleye en ya­kındır?

A)     Umutlar, geleceğe yönelik beklentiler olmalıdır.

B)     Umutları olmayan toplumların geleceği de olmaz.

C)     Geçmiş reddedilmeden gelecekten bir şeyler ummak olanaksızdır.

D)     Umudunu kaybedenler, geçmişin güzellikleriyle avu­nurlar.

E)     Yaşananlar, yaşanacaklara ilişkin umutları besler.

 

7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "öneri" söz konusu­dur?

A)     Yalanın ne denli zararlı olduğunu kabul etmeyen as­lında hiç yok.

B)     Söz sanatlarında gösterdiğin özeni biçimsel özellik­lerde de göstermelisin.

C)     Öğrenciler diledikleri mesleklere yönelmekte özgürdür.

D)     Yazar, üslubu ikinci plana ittiği için başarılı olamamış.

E)     Kimi eleştirmenler, ülkemizde gerçek yazar olmamasından yakınır.

 

8.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "gerçekleşmemiş bir beklenti" söz konusudur?

A)     Fırsat buldukça ona yardım etmeye gidiyordum.

B)     Yanından ayırmadığı kahverengi çantasında saklardı şiirlerini.

 

 

 

C)     Bu kış, onunla birlikte Uludağ'a gitmeyi düşünüyorum.

D)     Onunla aramızdaki dostluğun pekişeceğini umuyor­dum.

E)     Onun buraya geleceğini öğrenince hepimiz çok sevinmiştik.

 

9.    Aşağıdaki cümlelerden hangisi, anlamca ötekilerden farklıdır?

A)     Düşünceye önem veren insanlar, özgürlüklerinden vazgeçemezler.

B)     Özgür olmak, herkesten önce, düşünenlerin hakkıdır.

C)     İnsanın özgürlüğü, her şeyden önce ona yürekten inanmasına bağlıdır.

D)     Özgürlüğünü kaybedenlerin, düşünme yeteneği de kö­relir.

E)     Beynini kullanmayan insanların, özgürlükleri de sekteye uğrar.

 

10.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "sitem" söz konusu­dur?

A)     Kasabadan ayrıldıktan sonra arkadaşlarını bir daha aramamıştı.

B)     İnsanların bu konudaki duyarsızlığı beni kaygılandırı­yor.

C)     Sen geleceksin diye iki gündür hazırlık yapıyor.

D)     Bu konuyu bir daha açmayacağına bana söz vermiş­tin.

E)     Artık, kendi ayaklarım üzerinde durmam gerektiğini anlamıştım.

 

11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "pişmanlık" anlamı vardır?

A)     Hazırlanmak için yeterli vaktim yok, siz gidin isterseniz.

B)     Bu kadar çok üzüleceğini bilseydim hiç söylemezdim bunları sana.

C)     Keşke ben de sizinle yarın Antalya'ya gelebilseydim.

D)     Askere gideceğini bilseydim, bir şeyler hazırlardım ona.

E)     Filmi seyrederken gözleri yaşla dolmuş, ağlamaya başlamıştı.

 

12.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde doğrudan anlatım vardır?

A)     Yazar, romanı aracılığıyla toplumu bilgilendirmeyi amaçlamıştır.

B)     Her toplumda hayata yön vermeye çalışan insanların olduğunu söylerdi.

C)     Son yıllarda bu sözcüğün farklı anlamlar kazandığını vurguladı.

D)     Onların, toplumun sosyal problemleriyle daha çok il­gilendiklerini belirtti.

E)     Öğrenme isteğinin, insanın yaratılışıyla ortaya çıktığını ifade etti.

 

13.Aşağıdakilerin hangisinde "koşul gerçekleşse de amaca ulaşılamayacağı" anlamı vardır?

A)     Çiçek versem onun gönlünü alabilir miyim acaba?

B)     Başarmak istiyorsan önceden çalış.

C)     Yeminler etse de sözünde durmaz.

D)     Her gün seni görmek umuduyla bekliyorum.

E)     İki elim kanda olsa yardıma gelirim.

 

14.Çok steril bir ortamda, fanus içinde yaşadığım söylenemez. (I) Ailem beni kollarken etrafımı dikenli tellerle örme yoluna gitmedi. (II) Bu da bana hareket ve görüş özgürlüğü kazandırdı. (Ill) Ailemin bana ne büyük bir iyilik yapmış olduğunu anladım. (IV) Okuduğum yazarlar da beni yün eğirir gibi şekillendirdi. (V) Bütün bunlarla birlikte, insan en çok kendisinden beslenir diye düşünüyorum.

      Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi, kendinden önceki cümlenin anlamını güçlendirmiştir?

A) I.          B) ll.        C) İII.        D) IV.        E) V

 

15.   İki kez okunmaya değer...

        Bu sözler, aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa "tam paylaşılan" bir düşünce dile getirilmiş olur?

A)     eserler "klasik" diye nitelendirilir.

B)     bir öyküye rastlamadım bu kitaptakiler içinde.

C)     şiir kolay kolay bulunmaz sizin de söylediğiniz gibi.

D)     dediğiniz roman olsa olsa böyle bir romandır.

E)     mi bilmem, buna okuduktan sonra sen karar ver.

 

Cevap:

1.C - 2.A - 3.E – 4.B – 5.E  - 6.A – 7.B – 8.D – 9.C – 10.D – 11.B – 12.A – 13.C – 14.A – 15.C

YÜKLEMİN YERİNE VE ANLAMINA GÖRE CÜMLELER - KONU ANLATIM VİDEOSU ( Youtube Kanalımız için TIKLAYINIZ)


 CÜMLE ANLAMI - TEST 8

Aşağıdaki cümlelerden hangisi konuya bakış açısı yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A)Arayanlar için su her zaman bulunur.

B)Güneş her gün doğar; yeter ki açık tut perdeni.

C)Gecenin en koyu olduğu an şafağa en yakın andır.

D)Uğraşırsan her zaman için bir çıkış noktası bulursun.

E)Güneşi takip eden, hiç karanlıkta kalmaz.

2.   Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "yakınma" söz konusu değildir?

A)İçim karardı, hep olumsuzluklardan bahsediyor; hâlbuki hayatta güzel şeyler de vardır.

B)Yeni nesil, zayıflamak için hiçbir şey yemiyor, bunun sağlıklarını bozduğunun farkında bile değiller.

C)Kaç saattir otobüs bekliyorum, hâlâ gelmedi; işletme­ciler zaman hırsızlığı yapıyor.

D)Yaşlılara, düşkünlere karşı çok merhametsiz, böyle biri insan olarak kabul edilebilir mi ki?

E)Güya dostumsun, insan arkadaşının kötü gününde yanında olmaz mı hiç?

3.   Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir tasarı söz konusudur?

   A) Okulların açılmasıyla, sokaklarda çocuk cıvıltısı duyul­maz oldu.

B)Her sabah evden çıkmadan önce günlük işlerini küçük bir kâğıda not ederdi.

C)Televizyondaki eğlence programları ölçüyü iyice kaçı­rır oldu.

D)Liseden sonra dil eğitimi için yurtdışına gitmeyi düşü­nüyorum.

E)Çoğumuz kitap okumak yerine televizyonun eğiticiliğini önemser olduk.

4.   (I) Sanat ve kültür aşkıyla yoğrulmuş, insan sevgisiyle dolu bir sanatçıydı. (II) Müzikle şiiri bağdaştırma tutkusu
onu şarkı sözü yazarlığına itmişti. (III) Birçok şarkıcı da onun bu besteleriyle yıldızlaştı. (IV) Yaşamı hep nazik ve
sıcak dokunuşlarla yaşadı. (V) İnceliğin ve nezaketin bir sembolüydü adeta.

Bu parçadaki anlam akışına göre, "Bu tutkuyla yazdığı şarkı sözlerinin hemen hepsi bestelendi." cümlesi numa­ralanmış cümlelerin hangisinden sonra getirilmelidir?

A) I.       B) II.        C) III.        D) IV.        E) V.

 

(I)Beyşehir Gölü, İç Anadolu'nun en büyük göllerindendir. (II)İçinde, yerkabuğu bükülmeleriyle oluşmuş birçok ada­cık vardır. (III) Yazları, hava çevresindeki birçok bölgeden daha ılıman olduğundan, az da olsa yerli turist gelir bu­raya. (IV) Kışları ise, birçok yöredekinden sert esen rüzgâr nedeniyle üzeri buz tutar. (V) Göl çevresindeki köyler, kış aylarında, su ihtiyaçlarını buzda açtıkları deliklerden kar­şılar.

5. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde bir "karşılaştırma" söz konusu değildir?

A) I. ve II.                      B) II. ve III.     C) II. ve V.       D) III. ve IV.         E) IV. ve V.

 

6. Aşağıdakilerin hangisinde, ikinci cümle birincisinin açıklaması değildir?

A)Doğayı korumak, hepimizin görevidir. Yaşamı, doğa­nın sunduğu olanaklara en çok bağlı olan bizleriz.

B)Sanat, insanları eğitmede kullanılabilecek en güçlü araçtır. Sanata yüz vermemek ise kalabalıkları karan­lıkta bırakmanın en kolay yoludur.

C)Bazen, keşke bazı olayları ve durumları hiç unutma-sak, diyorum. Unutmak, bizi aynı acılarla yeniden karşı karşıya getiriyor.

D)Ahmet Haşim'in şiirlerinde ne bir sözcük eksiktir ne de fazla. O, şiir yazmayı kendine dert edinmiş, titiz bir us­tadır.

E)  Gezmek ve okumak, içsel zenginliği sağlar. Çünkü gezen ve okuyan insanların öğrenme, farklı duygular yaşama serüveni hiç bitmez.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir "tahmin" söz ko­nusudur?

A)Son yağışlara bakılırsa Çukurova'da bu yıl verim yük­sek olacak.

B)Çıkarına ters düşse dahi doğruyu söylemesi çok ho­şuma gitti.

C)Yaşı küçük olmasına rağmen sorumluluk almayı biliyor ve ödevlerini vaktinden önce getiriyor.

D)Fedakârlık aptallık değil, bir erdemdir; bu yüzden her zaman fedakârlık yapanlardan ol!

E)Onun ne kadar yardımsever ve cömert biri olduğunu ben zaten biliyordum

 

8.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir an­latım vardır?

A)Şair, son yapıtında bile kendini anlatabilir.

B)Yazar, son romanında İstanbul insanını anlatıyor.

C)Roman, bir su gibi akıp gidiyor.

D)Öykü, bir savı destekler nitelikler taşıyor.

E)Tiyatro yazarı, insanın bilinçaltını aktarmış.

 

9.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "bir eylemin yapılma­sına niyet edildiği; ama yapılmadığı"anlamı vardır?

 

 

 

A)Yazarların topluma yol göstermesi, toplumu yönlen­dirmesi gerektiğine inanıyordu.

B)Sorunlarımızın çözümü için bir kurtarıcıya ihtiyacımız yok; bilim var, dedi.

C)Çalışmadan başarıya ulaşamayacağımızı artık hepimiz anlamıştık.

D) Bilimadamı olduğunu söyleyen bu adama kaç bilimsel araştırması olduğunu soracaktım neredeyse.

E)  Birçok kişi her konuda konuşuyor; ama ne kadarı bu
konularda yazılanları okumuştur bilmiyorum.

 

10. (I) Dildeki sözcüklerin bir bölümü zamanla kullanılmaz olur. (II) Bu sözcükler, yerel söyleyişlerde bir süre daha ya­şayabilir. (III) Ne var ki yazı dilinde bu sözcüklere kolay kolay rastlanmaz. (IV) Kimi kavramların o toplumun yaşa­mında yeri kalmadığından, onların karşılığı olan sözcükler de kullanımdan kalkar. (V) Bunlar, ölü sözcükler arasın­daki yerini alır.

Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerden han­gisi "neden-sonuç" ilişkisi içermektedir?

A) I.       B) II.        C) III.        D) IV.        E) V.

 

11.  Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlam ilişkisine göre ötekilerden farklıdır?

A)Bir toplumda okuma alışkanlığının yaygınlaşması için devletin, dizginleri eline alması gerekir.

B)Yapılan araştırmaların boşa gitmemesi için raporları çok düzgün hazırladık.

C)Matematiği öğrencilere sevdirmek için yeni ve pratik teknikler kullanıyor.

D)Türk sinemasının içinde bulunduğu çıkmazdan kurtu­labilmesi için yeni projeler üretiyoruz.

E)Çağına uygun ve yeni düşünceler söyleyebilmek için özellikle son dönemde çok çaba harcıyor.

 

 

12.Bütün insanları bir zaman kandırabilirsiniz, birtakım insanları her zaman kandırabilirsiniz; ama ...

Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle sürdürülemez?

A)kendinizi asla kandıramazsınız.

B)gerçek dostlarınızı hiçbir zaman kandıramazsınız.

C)yalan söylemeyi yine de sürdürürsünüz.

D)herkesi sonuna kadar kandıramazsınız.

E)kanan hep kendiniz olursunuz.

 

13.   I. Özgürlüğünüzü sınırlayacak bir alışkanlığa sakın kapılmayın.

II.  Her gün meydana gelen onlarca trafik kazasına rağ­men bir önlem alınmıyor.

III.Yabancı dil, insanın kendini yeniden bulduğu bir ay­nadır.

IV.Yaptığın söylediğine uysun, söylediğin yaptığına.

V.  En iyi yardım, insanın kendisine yaptığı yardımdır.
Bu cümlelerde aşağıdaki anlamlardan hangisi yoktur?

A) Karşılaştırma   B) Tutarlılık      C) Benzetme D) Uyarma           E) Yadsıma

 

14.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "Yazar, duygu ve dü­şünceleri nasıl anlatmış?" sorusuna yanıt yoktur?

A)Günlük yaşamın içindeki sıradan insanın özlemlerini sıcak bir dille ortaya koyuyor.

B)Yazar son romanında görsel öğelere ağırlık vererek adeta tablolar sunuyor bize.

C)Sanatçı ilk kitabından itibaren okurun hayal dünyasını zenginleştirir.

D)Roman türüne yeni açılımlar getirmiş, kendi iç dünya­sını abartısız bir söyleyişle açmıştır okura.

E)Sanatçının dili şiirseldir, coşkuludur; eserlerini severek okursunuz.

 

15.    I. Kimse anlamıyor halimden, hiç kimse borç vermiyor bana.

II.  Öğretmenim sadece bir gün ders çalışmamı yetersiz buldu.

III.Senden böyle bir davranış beklemezdim, beni çok şa­şırttın.

IV.Okulu bitirdiğini kabul edelim, sonrasında ne yapa­caksın?

V.Onunla daha önce ilgilenseydim şimdi güzel bir okulda okuyacaktı.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerde aşağıda belirti­len anlamsal niteliklerden hangisi yoktur?

A) Hayıflanma     B) Varsayım        C) Sitem D) Yakınma   E) Kaygı

 

Cevap:

1.C - 2.E - 3.D – 4.B – 5.C  - 6.B – 7.A – 8.A – 9.D – 10.D – 11.A – 12.C – 13.E – 14.C – 15.E

YÜKLEMİN YERİNE VE ANLAMINA GÖRE CÜMLELER - KONU ANLATIM VİDEOSU ( Youtube Kanalımız için TIKLAYINIZ)


CÜMLE ANLAMI - TEST 9

 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzerlik ilişkisi ku­rulmuştur?

A)Nefes almayı nasıl öğrenmiyorsak görmeyi de öğren­mek zorunda değiliz.

B)Onun asıl amacı, yardım etmek değil; gösteriş yap­maktı.

C)Bir yazar, gözlerini kullanmayı bilmiyorsa ayrıntılarda boğulur.

D)Bir yazarın büyüklüğü, kendini herkesle bir görmesiyle tartışılmaz hale gelir.

E)Roman yazarı, öncelikle bir öykü yazarı olduğunu unutmamalıdır.

 

2.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir yargı söz konusudur?

A)Sadece, yazıldığı döneme seslenen sanat eserlerinin değerli olduğu söylenemez.

B)Romanda, Kurtuluş Savaşı'nda yaralanan bir askerin köydeki hayatı anlatılır.

C)"Sonsuzu Paylaşanlar" yazarını okuyucuyla buluştu­ran sımsıcak bir eser.

D)Selim İleri, yazınımızın en üretken, en çalışkan yazar­larından biridir.

E)Şiir, duygulanınca değil, duygulara gem vurulunca yazılır.

 

Anneannemizin köyden gönderdiği tandır ekmeği buzdolabımızda dururken ne kadar kentli olabiliriz, bilemiyorum.

3. Aşağıdakilerden hangisi, anlamca bu cümleye en ya­kındır?

A)Ülkemizde köy ve kent yaşamı benzerlikler taşır.

B)Ülkemizde göç hareketi köylerden kentlere doğru ge­lişmektedir.

C)Kentlerde yaşayanlar, köylerle ekonomik bağını koparmamışlardır.

D)Gerçek anlamda kentlilik, kent yaşamını bütünüyle be­nimsemeye bağlıdır.

E)Aile bireyleri, birbirlerini her zaman desteklemelidir. 

 

(I) Denemeci, dönüp dolaşıp kendisini anlatır ve dilediği her konuya kendi açısından baktığı için dıştan gelen is­teklere boyun eğmez. (II) Delilik ve çarpıklık diye nitele­nen o kendine özgü sokuluşlarıyla konuları işler, okurla paylaşır. (III) Ben denemeyi okurken iki yerde birden varım: Biri bilim, öbürü sanat. (IV) Deneme yazısı orkest­raya, deneme okumak ise orkestra eşliğinde dans etmeye benzer. (V) Lütfen, çok yönlü merakları olmayanlar, de­neme okumasın.

4. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir "istek" söz konusudur?

A) II.        B) III.        C)IV.        D)V.        E) VI.

 

I.   Zaman kafesini kırmak isteyen sanatçı, geçmişin fe­nerinden yararlanmalı.

II.  Eserlerinde düşünürlerin kimi görüşlerini yol gösterici seçen sanatçılar etkileyiciliği yakalar.

III.Geçmiş ve gelecek arasında bir köprü görevi gören sanatçı, toplumun da aynası gibidir.

IV.Gelenekten yararlanan, geleneğe sırt çevirmeyen sa­natçı geleceğe kalmayı başarır.

V.Ulusaldan beslenmeyen bir sanatçının, dar kalıpların dışına çıkıp evrensele ulaşması imkânsızdır.

5. Numaralanmış cümlelerden hangi ikisi anlamca birbi­rine en yakındır?

A) I ve II.        B) I ve IV.        C)II ve III.        D)III ve V.        E) VI ve V

 

6.    Aşağıdaki yargılardan hangisi kişisel bir düşünce içer­mektedir?

A)Sanatçı, müzik ve şiir çalışmalarının yanında roman yazmayı da sürdürüyor.

B)Yazar, anımsamalar yoluyla sık sık geçmişe dönüyor ve roman kahramanlarının hayatı hakkında bilgi veri­yor.

C)Son romanında yazar, savaşın ve şiddetin yarattığı fe­laketleri çok net bir biçimde canlandırmış.

D)Eserde, insanın dünya ve toplum içindeki konumu, I. Dünya Savaşı'ndan 12 Eylül'e kadar uzanan bir ta­rihsel zaman içerisinde sorgulanmış.

E)Birçok dergiye öykü veren sanatçı, bugüne kadar otuzun üzerinde öykü yayımlamıştır.

 

7.   (I) Şiirimiz, geçmişte büyük mesafeler kat etmiş, bugün de yeni ve daha büyük zirvelere gözünü dikmiştir. (II) Çok büyük ustalar yetiştirmiş şiir geleneğimizin bize sağladığı olanaklar, işimizi hem kolaylaştırmakta hem de güçleştirmektedir, (III) Zengin bir mirasın varisleri olarak işimiz kolaydır; ama o büyük ustaları aşmak anlamında çok zordur. (IV) Attila İlhan'ın dediği gibi, önümüzde herkesin, kâse­sinin aldığı kadar nasiplenebileceği bir okyanus vardır. (V)Bu zengin şiir geleneği, bize değişik söylem olanakla­rının kapılarını açmaktadır.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A)I. cümlede, şiirimizin gelişim serüvenine değinilmiştir.

B)II. cümlede, karşıt durumlar üzerinde durulmuştur.

C)III. cümlede, bir önceki cümlenin gerekçesi açıklan­mıştır.

 

 

 

D)IV. cümlede, bir başkasının düşüncesine katılma an­lamı vardır.

E)V. cümlede, aşamalı bir durumdan söz edilmiştir,

 

8.   (I) Yetenekli sanatçılara önyargılı yaklaşıp onları suçlamakta gerçekten çok başarılıyız. (II) Onları engellemek, onların eserlerini toptan imha etmek, bizde yıllardır devam eden bir hastalık. (Ill) Bu yüzden sürekli başka kültürlerden çıkan sanatçılara muhtaç kaldık ve hep onlara imrendik. (IV) Sanatı konu alan sohbetlerde, hep onların adlarını andık. (V) Bir nevi, ithal sanat bağımlısı bir toplumun fertleri olduk.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinden başlanarak sanatçıya önem verilmeyişinin sonuçları sıralanmıştır?

A) I.       B) II.        C) III.        D) IV.        E) V.

 

9.   (I) Zaman zaman, şairler arasında şiiri kalıcı kılanın hayal mi, anlam mı, biçim mi olduğu konusunda tartışmalar yaşanır. (II) Kimi ondan, kimi bundan yanadır. (Ill) Ben öncelikle, biçimi sadece ölçü, ritim, ses ve dizeden ibaret görmediğimi belirtmeliyim. (IV) Şiiri bir vücuda benzetecek olursak biçim bu vücudu saran elbise, anlam da bu elbisenin üstündeki motiflerdir. (V) İkisi birbirine muhtaçtır; ama elbise olmadan onun üstüne motifi işleyemezsiniz.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde "şiirde biçimin öncelikli olduğu"vurgulanmıştır?

A) I.       B) II.        O) III.        D) IV.        E) V.

 

10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir eşitliğin söz konusu olduğu kesin olarak söylenemez?

A)Her gün iki saatini mutlaka Türkçe dersine ayırırdı.

B)Herkes kendi hakkına düşene razı olmuştu.

C)Her gittiği ülkede bir hafta kalmıştı.

D)Aldığı ekmeğin yarısını kardeşine verdi.

E)Babasından aldığı paraları aralarında kardeş payı yaptılar.

 

11.Aşağıdakilerin hangisinde, eylemin yapılışı belirli bir amaca yönelik değildir?

A)Arka sıralardan biri, laf olsun diye söze karıştı.

B)Kendisiyle tanışmak üzere yanma yaklaştım.

C)Annesi, üşümesin diye kendisine bir kazak örmüştü.

D)Edebiyat bilgisini geliştirmek için gece gündüz çalışı­yor.

E)Hakkındaki iddiaları yanıtlamak amacıyla konuşmaya başladı.

 

12.(I) Köy romancılarının çoğu, köye iyileştirilmesi gereken bir hastalık gözüyle bakmış; oradaki yanlışlıkları sergileyip bunlar için çözüm arayışlarına girmiştir. (II) Köye bakışı belirli bir amaçtan beslenmeyen Ferit Edgü'de ise böyle bir kaygı yoktur. (III) Yazarın, köye yönelik "Kimse" romanında, mekânın köy ve insanların köylü oluşu dışında, öteki köy romanlarıyla örtüşen hiçbir özelliği yoktur. (IV) "Kimse"de çizilen karakter, köye yukarıdan bakan şehirli bir aydından çok, kendisini yepyeni bir boyutta keşfetmeye, tanımlamaya çalışan bir kâşiftir. (V) Yakup Kadri'nin "Yaban"da sergilediği tiksinme, aydınca sorumluluk ve acıma "Kimse"de yoktur. (VI) "Kimse"de yalnız bir yüreğin kendi içine dönük serüveni, içten ve yalın bir dille okuyucuya aktarılır.

      Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde üslup ve içerikle ilgili özellikler birlikte verilmiştir?

A) II.        B) III.        C)IV.        D)V.        E) VI.

 

13.  Düşüncelerine dikkat et; söze dönüşür.

Sözlerine dikkat et; eyleme dönüşür.

Eylemlerine dikkat et; alışkanlık olur.

Alışkanlıklarına dikkat et; kişiliğin olur.

Kişiliğine dikkat et; kaderini yaratır.

Aşağıdakilerden hangisi, bu cümlelerdeki iletilere en uzaktır?

A)Sözler, her zaman düşüncelerin aynası olmuştur.

B)Davranışlarımızın alışkanlığa dönüşme olasılığı her zaman vardır.

C)Kişiliğimizin niteliğini daima alışkanlıklar belirler.

D)Yaşamı, yaptığımız tercihlerden ziyade hayat koşulları şekillendirir.

E)İnsan; söz, düşünce, eylem ve alışkanlıklarıyla kendi kaderini belirler.

 

(I) Anı ile tarih birbirine çok benzer. (II) Bu benzerlik insanı yanıltacak kadar yakındır. (III) Biri, aklın; diğeri hem aklın hem de duyguların eseridir. (IV) Başka bir deyişle biri fo­toğraf, diğeri resimdir. (V) Ortak yönleri, hem biçim hem de içerik benzerlikleridir.

14. Bu parçanın hangi cümlesinde düşünceler, başka var­lıklarla somutlaştırılmıştır?

A) I.       B) II.        C) III.        D) IV.        E) V.

 

Cevap:1.A - 2.B - 3.D – 4.E – 5.B  - 6.C – 7.E – 8.C – 9.E – 10.B – 11.A – 12.E – 13.D – 14.D

YÜKLEMİN YERİNE VE ANLAMINA GÖRE CÜMLELER - KONU ANLATIM VİDEOSU ( Youtube Kanalımız için TIKLAYINIZ)


CÜMLENİN ANLAMI VE YORUMU

UYGULAMA:1

 

a. Koşula bağlılık f. Öznellik

b. Karşılaştırma 9- Benzetme

c. Varsayım bildirme h. Öneri

d. Önyargı I. Beğenme

e. Olumsuz eleştiri

 

 

A. Aşağıdaki cümlelerde yukarıda belirtilen anlamsal niteliklerden hangisi veya hangileri vardır? Bunları, parantez içindeki seçenekleri işaretleyerek belirtiniz.

1.    Okuyan, okuduklarını eleştiren, değerlendiren, araştıran, inceleyen bir toplum olma düzeyine henüz ulaşamadık.

(a) (b) (c) (d) (e ) (f) (g) (h) (ı)

2.    Bu kitabın, binlerce kişiye sözü etkili ve çarpıcı kullanmayı, anlatımda başarı sağlamayı öğreteceğini söyleyebilirim size.

(a) (b) (c) (d) (e )  (f) (g) (h) (ı)

3.    Tatlarını geçtiği topraklardan alan sular gibi sözcükler de halkın duygu ye düşüncesi ile doldukları takdirde zenginleşebilirler.

(a) (b) (c) (d) (e )  (f) (g) (h) (ı)

4.    Bir kimsenin iyi bir şair olabilmesi, her şeyden önce bir toplumun ortak malı olan dil içinde kendi dilini yaratmasına bağlıdır.

(a) (b) (c) (d) (e )  (f) (g) (h) (ı)

 

5. Kendi işimizi en iyi öğrenmek, en iyi yapmak yerine üst perdeden gazel okuyor, her dalda ötüyoruz. Bir de bakıyoruz yıllar geçi vermiş, bir arpa boyu yol almışız.

(a) (b) (c) (d) (e )  (f) (g) (h) (ı)

 

6. Romandaki olaylar çok kez zaman sırasına göre verilmemiş olsa da, “Yılkı Atı”, Türk köylüsünü değişik bir bakış açısıyla temiz bir Türkçeyle anlatıyor.

(a) (b) (c) (d) (e ) (f) (g) (h) (ı)

 

7. İnsanı insan yapan özgürlüktür, sanattır. Özgürtij. ğün olmadığı bir yerde ise insandan ve sanattan söz edilemez.

(a) (b) (c) (d) (e )  (f) (g) (h) (ı)

 

8.    Bence Talip Apaydın'm “Sarı Traktör”ü, sonra yazdığı romanlar kadar iyi değil. Apaydın, kişisiz bir roman yazmış, kişisiz roman olur mu? Üretim koşullarının iyi anlatılması, Apaydın’ın yapıtını roman yapmaya yetmiyor diyebilirim.

(a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) (ı)

 

9.    Göreceksiniz “Eski Fotoğraflar” adlı film, bu festivalde bırakın ödül almayı, mansiyona bile lâyık görülmeyecektir; bunu uzun yıllar sinema eleştirmenliği yapmış bir kişi olarak söylüyorum.

(a) (b) (c) (d) (e )  (f) (g) (h) (ı)

 

10.    Sanatçı, hiç olmazsa bundan sonraki yapıtlarında ağız taklitlerine, yerel deyim ve söyleyiş özelliklerine uzun boylu yer vermemeli; anlatımda daha dengeli bir yol tutturmalıdır.

(a) (b) (c) (d) (e )  (f) (g) (h) (ı)

 

B. Aşağıda bazı parçalar verilmiştir. Düşüncenin akışına göre, bu parçaların verilen seçeneklerden hangisiyle tamamlanabileceğini parantez içine yazınız.

 

1. (   )

“Dünyada ne kadar insan varsa o kadar da karakter vardır. ” sözünü zaman zaman anımsarım da, bir türlü doğru olmasını istemem bu yargının. Ama tüm çabalarıma, direnmelerime karşın …………………

(a)    bu sözü söyleyen kişiyi haklı bulmam.

(b)    bu söz hiç aklımdan çıkmaz.

(c)    inanmak zorunda kalırım sonunda.

 

2.  (   )

 “Zaman nabzı gibidir şiir. İster bireyden çıksın yola, ister toplumsaldan belirli bir dünyanın, belirli tarihsel koşulların yürek atımını verecektir. Bu yüzden şiirin........................."

(a)    geçmişte, yaşanmış olaylardan söz etmemesi düşünülemez.

(b)    güncele öteki sanat türlerinden daha yakın olduğu su götürmez.

(c)    biçimsel özellikleri de özü kadar önemlidir.

 

3.    (    )

“Bir romanı elli kez okumak! Bu, birçoklarına gülünç gelebilir; ama tekrar tekrar okumadan …………………………..”

(a)    hiç kimsenin zarar gördüğü olmamıştır.

(b)    bir kitabın anadüşüncesini kavrayabiliriz.

(c)    bir kitabın iyice anlaşılabileceği düşünülmemelidir.

 

4.    (    )

"Orhan Kemal’deki konu ve malzeme zenginliğine, çeşitliliğine karşın; dilde, öykülemede, yazınsal bütünlük sağlamada öykülerinde saptadığımız dünya görüşünün......................."

(a)    sağlamlığını ve tutarlılığını bulamayız.

(b)    yansımalarını her zaman görebiliriz.

(c)    başarıyla anlatılmadığını söyleyebiliriz.

 

5.    (    )

 “Koca koca şairler, yeni ve geçici modaların peşine takılıp kendilerini harcarken, o, ..............”

 (a)    toplumsal sorunları büyük bir başarıyla anlatmıştır.

(b)    sesini sonuna kadar korumuş, hep kendi şiirini söylemiştir.

(c)    çağdaş şiir akımlarından en geniş ölçüde yararlanmıştır.

 

6. (   )

"Eserlerini otuz, kırk, bilemediniz elli yıl önce vermiş şairlerin dilini anlamayan Türk toplumu-nun bir benzeri...............................”

(a) dünyanın ne geçmişinde vardır, ne bugününde.

(b) bugünden sonra ortaya çıkmayacaktır.

(c) her yerde karşımıza çıkabilir.

 

7.    (    )

“Güzel”’i su, hava, ekmek gibi bir kaçınılmaz ihtiyaç haline getiremezsek ne ruhsal ne de maddesel kalkınmamız gerçekleşir. Bir ulusun kalkınması, ........................”

(a)    her şeyden önce planlı bir üretimin yapılmasıyla sağlanır.

(b)    şairlerin, yazarların, tüm sanatçıların parasal yönden desteklenmesine bağlıdır.

(c)    yaşayış ve düşünüş biçiminde güzele daha çok değer vermesiyle mümkündür.

 

 

8. ( )

“Bir kimseye öykücüdür diyebilmek için anlattıklarının başka öykücüleri hatırlatmaması gerekir. İyi öykücüler,........................”

(a)    dünya öykücülüğünde ün kazanmış sanatçıların anlatım yolunu benimserler.

(b)    baktıkları olaylarda yalnız kendilerince ortaya çıkarılan ilişkiler görürler.

(c)    sıradan olayları anlatmak yerine, çok az yaşanmış olayları anlatmayı yeğlerler.

 

9.    (    )

Divan şiiri sözcükleri seçme yerli yerine oturtma, onlarla güzel biçimler yaratma, özle biçimi birbiriyle kaynaştırma yollarını öğretir bize. Ama diyeceksiniz ki yabancı sözcük ve dil kuralları yüzünden Divan şiirini anlamak zordur. Eh ne yapalım...............................”

(a)    hamama giren terler.

(b)    su testisi su yolunda kırılır.

(c)    gülü seven dikenine katlanır.

 

10. ( )“Bütün cömert sanat çeşmeleri gibi La Fontaine’den çocuklar da içebilir; ama La Fontaine, masallarını.......................’’

(a)    çok basit bir dille yazmıştır.

(b)    çocuklar için yazmamıştır.

(c)    alaycı bir dille yazmıştır.

 

C) Aşağıdaki parçalarda boşluklara getirilebilecek uygun sözleri verilen seçenekler arasından belirleyiniz.

1.Gecekondu ailesinin kimi nitelikleri kırsal aileyi andırır. ................kadın ve çocuklar geleneksel aile

ye oranla daha çok özgürlüğe sahipseler de, babanın aile içindeki denetimi gecekondu ailesinde de son derece güçlüdür.

A) Nitekim    B)    Fakat

C) Her ne kadar    D)    Oysaki

E) Ne de olsa

 

2................ağladığı olaya yarın güler,............üzüldüğü olaya bugün sevinirdi. Bu, onun tutarsızlığındandı.

A) Dün - ertesi gün    B) önce - sonra

C) Ne - ne    D) Dün - bugün

E) Bugün - dün

 

3.İnsanı suçlamak kolay......... onun suç işlemesini engellemek zordur.

A) çünkü    B) hele    C) yada

D) ama    E) zira

 

4.Hayatın değeri.................yaşanmasında değil, iyi yaşanmasındadır. Öyle uzun yaşamışlar var ki, pek az yaşamışlardır.

A) az    B) kısa

C) uzun    D) gerçekçi

E) doya doya

 

5..............lirik şiirin konusu aşk, ölüm ya da din gibi alanlarla sınırlandırılmıştır;............ne şiirsel türler

için ne de düzyazı türleri için böyle bir sınırlandırma yapılamaz.

A)    Nitekim - öyleyse

B)    Yıllar yılı - oysa

C)    Kısaca - demek ki

D)    Çoktandır - nitekim

E)    öteden beri - öyleyse

 

 

6.    Bu eser, yapısının..............., dilinin............, anlatım gücünün................ile olduğu kadar, edebiyatımıza ilk kez getirdiği “dostluk gereği" ile de seç. kin romanlarımız arasında yer alacaktır.

A)    karmaşıklığı - sadeliği - başarısı

B)    güzelliği - basitliği - etkisi

C)    basitliği - özgünlüğü - karmaşıklığı

D)    yetkinliği - zenginliği - basitliği

E)    sağlamlığı - güzelliği - yetkinliği

 

7.    Okuma, tutkuların en soylusudur. Ekmek .......................bedeni beslerse, o da............ruhu besler.

A)    ne kadar - ancak

B)    niçin - onun için

C)    ne ölçüde - azıcık

D)    nasıl - öylece

E)    ne denli - birazcık

 

8.    Bir yazarı karalamak kolaydır; ama okumak ve eleştirmek zordur. İyi eleştiri yapamayışımız da ........................ kaynaklanmaktadır.

A)    yazarı tanımayışımızdan

B)    yöntemli çalışmayışımızdan

C)    okumayı bilmeyişimizden

D)    nesnel olmayışımızdan

E)    dili iyi kullanamayışımızdan

 

9.    Bütün büyük yapıtlar anlattıkları .......... değil,

............yaşarlık kazanmışlardır. Sözgelimi Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’sında anlatılanları anımsamayız ama Raskolnikof için aynı şeyi 

söyleyemeyiz.

A)    çevreyle - olaylarla

B)    kişilerle - anlatım biçimleriyle

C)    gerçeklerle - düş gücüyle

D)    olaylarla - kişilerle

E)    kişilerle - temalarla

 

10.    Bir şiirde biçimsel öğelere................ağırlık verilirse, o şiir................ilgi görüyor. Buna karşılık duygulara seslenen şiirler daha çok okunuyor, daha çok ilgi görüyor.

A)    biraz - çok

B)    gerektiği kadar - fazlaca

C)    belli ölçüde - küçümsenmeyecek

D)    pek az - o denli az

E)    ne kadar - o kadar az

 

D) Aşağıda iki grup atasözü verilmiştir. I. grupta numaralanmış atasözlerinin yakın anlamlıları II. grupta karışık olarak verilmiştir. Anlamca birbirine en yakın atasözlerini eşleştiriniz.

I. GRUP

1.    Çalma elin kapısını, çalarlar kapını.

2.    Taşıma su ile değirmen dönmez.

3.    Çanağa ne doğrarsan kaşığında o çıkar.

4.    Arpa verilmeyen at, kamçı zoruyla yürümez.

5.    Yalnız taş duvar olmaz.

6.    Eldeki yara, yarasıza duvar deliği.

7.    Açık ağız aç kalmaz.

8.    Körle yatan şaşı kalkar.

9.    Öfkeyle kalkan zararla oturur.

10.    Şaraptan bozma sirke keskin olur.

 

 

II. GRUP

a.    Aç ayı oynamaz.

b.    Tek kanatla kuş uçmaz.

c.    Kırkından sonra azanı teneşir paklar.

d.    Ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlağı olur.

e.    Keskin sirke küpüne zarar verir.

f.    Herkes kendi ölüsü için ağlar.

g.    İyilik eden iyilik bulur.

h.    Acından kimse ölmemiş.

ı. Kazma elin kuyusunu kazarlar kuyunu.

i.    El kazanı ile aş kaynamaz.

 

 

E. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili söz öbeklerinin kazandığı anlamı verilen seçenekler arasından belirleyiniz.

 

1.Gerçek bir edebiyat yaratılırken hiçbir sanatçı, hiçbir edebiyatçı kendi kökeninden ayrılamaz.

(a)    Yapıtlarında yabancı sözcüklere yüz vermez.

(b)    Ulusunu, başka uluslardan üstün tutar.

(c)    Ulusal kültür öğelerinden yararlanmayı ihmal edemez.

 

 

2. Şiirimizdeki yeni eğilimlerin büsbütün dışında kalmamakla beraber rubaileri, tarih düşürme merakı ve imaj dünyasıyla doğrudan doğruya geleneğe bağlanan sanatçı, sonuna kadar kendisi olarak kalmasını bilmiştir.

(a)    ulusal temalar üzerinde durmuştur.

(b)    çok özel bir okuyucu kesimine seslenmiştir.

(c)    özgün söyleyişini hep korumuştur.

 

 

3. Gerçek şu ki, Birinci Yeni dedikleri Orhan Veli akımıyla ona bir tepki olarak doğan İkinci Yeni akımı şiir dünyamıza oldukça fırtınalı günler yaşatmışlar; okurları alışılmışın ötelerine itmişlerdi.

(a)    Sanatçıları şiirle ilgili geniş bir tartışma ortamına sokmak

(b)    Şiirde hem gelenekten hem de güncel akımlardan yararlanmak

(c)    Toplumsal olay ve sorunları en geniş anlamda şiirin konusu yapmak

 

 

4.Sanatçı düşünce ve duygularını yabancı dillerin sözcük evreninde değil, anadilinin toprağında üretirse yarınlara kalabilir.

a)    ülke sorunlarına öncelikle eğilmek

b)    Yapıtlarda anlaşılır bir dil kullanmak

c)    Anlatımda yerli sözcüklere önem vermek

 


 

UYGULAMA - 1 / CEVAPLAR

 

A) Verilen cümlelerdeki anlamsal nitelikler aşağıdaki gibidir:

1. Olumsuz eleştiri (e)

Öznellik (f)

2. Önyargı (d)

Öznellik (f)

3. Öznellik (f)

Benzetme (g)

4. Koşula bağlılık (a)

Öznellik (f)

5. Olumsuz eleştiri (e)

6. Olumsuz eleştiri (e)

Öznellik (f)

Beğenme (ı)

7. Koşula bağlılık (a)

Öznellik (f)

8. Karşılaştırma (b)

Olumsuz eleştiri (e)

Öznellik (f)

Beğenme (ı)

9. Önyargı (d)

Olumsuz eleştiri (e)

10. Olumsuz eleştiri (e)

Öznellik (f)

Öneri (h)

 

 

B) 

1. c 5. b 8. b

2. b 6. a 9. c

3. c 7. c 10. b

4. a

 

C)

1. c 5. b 8. c

2. e 6. e 9. d

3. d 7. d 10. e

4. c

 

 

D) I. ve II. gruptaki atasözleri yakın anlamlılık açısından aşağıdaki gibi eşleştirilmelidir.

1. —> ı

2. —> i

3. —> g

4. —> a

5. —> b

6. —> f

7. —> h

8. —> d

9. —> e

10. —> c

 

 

E) 1. c    2. c    3. a     4. c

YÜKLEMİN YERİNE VE ANLAMINA GÖRE CÜMLELER - KONU ANLATIM VİDEOSU ( Youtube Kanalımız için TIKLAYINIZ)

SON EKLENENLER

Üye Girişi