Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

FİRAVUN İMANI ÖZETİ - TARIK BUĞRA 

Türü: Roman

Yazarı: Tarık Buğra

Kişileri: Ali Yusuf Bey, Mehmet Akif Ersoy, Hüseyin Avni Bey, Haşan Basri Çantay, Çolak Salih...

ÖZET

Firavun İmanı Tarık Buğra’nın Kurtuluş Savaşı konusunu ele aldığı üçüncü romanıdır. Eserde Sakarya Meydan Savaşı’nın öncesi ve sonrası anlatılır.

Kurtuluş Savaşı’nda büyük fedakârlıklalar, büyük kahramanlıklar gösterenlerin yanında hainler ve işbirlikçiler de vardır. Roman, bu tür insanların tipik bir örneği olan Ali Yusuf’u, Zile isyanını ve bu isyanı bastırarak kurtuluş yolundaki engelleri bir bir kaldıran Mehmet Âkif ve Hüseyin Avni gibi şahsiyetleri anlatır.

Romanın kötü karakteri Ali Yusuf, gayrimeşru bir çocuk olarak dünyaya gelmiştir. Bu talihsizliğinin intikamını bütün toplumdan almaya âdeta yemin etmiştir. Bunun için hiçbir kötülük fırsatını kaçırmaz. Karaborsacılık yaptığı için okuldan atılır. Daha sonra bir gazetede iş bulur, şantajla, düzenle zengin olur. Elde ettiği güçle zengin ve makam sahibi kişilerle tanışır. Hatta bir bakanı şantajla koltuğundan eder. Ancak bu olay bakanın da kendisinden bir kadın aracılığıyla intikam almasına neden olur.

Romandaki en önemli olay, Zile’de çıkan isyandır. Tahmin edilebileceği gibi bu olayda da başrolde Ali Yusuf vardır. Zahir takma adını alır ve İttifak Devletleri ile işbirliği yaparak isyanı o yönlendirir. Meclis isyanı bastırmak üzere Mehmet Âkif ve Hüseyin Avni gibi mebusları görevlendirip Zile’ye gönderir. Mehmet Âkif ve Hüseyin Avni orada başarılı bir şekilde isyanı bastırır. Bu arada Sakarya Savaşı kazanılmıştır. Ali Yûsuf yine sahtekârlığını ve fırsatçılığını gösterir ve Ankara’ya sanki isyanı kendisi bastırmış gibi telgraf çeker. Romanın ilerleyen bölümlerinde Ali Yusuf’un Atatürk’e düzenlenen suikastın suçlusu olarak Hüseyin Avni’ye iftira ettiğine de şahit oluruz. Ancak gerçekler anlaşılır ve tevkif edilmiş olan Hüseyin Avni aklanır. Romandaki en önemli konulardan biri de Birinci Meclis’teki siyasi çekişmeler ve millî-muhafazakâr grubun bazı uygulamalara muhalefetidir.

SON EKLENENLER

Üye Girişi