Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

KÜÇÜK ŞEYLER ÖZETİ- SAMİ PAŞAZADE SEZAİ

Türü: Hikaye

Yazarı: Sami Paşazade Sezai

Kişileri: Kitaptaki en önemli karakterler Pandomima hikâyesinde Paskal ve Eftalya, Düğün hikâyesinde Dilsitan ’dır.

ÖZET

Küçük Şeyler, Türk edebiyatının edebî değer taşıyan ilk hikâye kitabıdır. Kitapta altı hikâye yer alır.

İlk hikâye Bu Büyük Adam Kimdir? ismini taşır. Hikâye kahramanı çocuk, okuldaki Fransızca kitabının etkisiyle sokakta gördüğü bir adamı hayalinde önemli ve büyük bir kişi olarak canlandırır. Ama bir tesadüfle esnafın birinden o adamın okuma yazma bilmeyen sıradan bir kişi olduğunu öğrenir.

Hiç hikâyesinde, babasız büyüyen eğitimli ve içine kapanık bir genç, günün birinde vapurda kendisine gülümseyen güzel bir genç kız görür. Bu gülümseyişle aşk hayallerine dalan genç, bir gün yakından gördüğü genç kızın üst dudağının kısa oluşu nedeniyle aslında herkese öyle göründüğünü anlar ve bütün hayalleri yıkılır.

Kediler hikâyesinde otuz üç yıllık hayat arkadaşının kendisi yerine kedileri tercih etmesi nedeniyle ona ve hayata küsen bir adamın sürekli evi terk etmesi ancak akşamleyin gidecek bir yeri olmadığı için dönüp yeniden evine dönüşü anlatılır.

İki Yüz Elli Kuruşa Bir Asır hikâyesi Çamlıca’nın güzelliğini anlatarak başlar. Yazar, buradaki ağaçları, koruları gerçekçi gözlemlerle anlattıktan sonra birkaç yıl sonra bu ağaçların iki yüz elli kuruşa satıldığını söyleyerek hikâyesini bitirir.

Düğün hikâyesinde güzel bulunarak eve odalık olarak alınan köle Dilsitan, evin genç beyinin düğün hazırlıkları yaptığını öğrenince gelin adayının kendisi olduğunu düşünür. Ancak gelinin kendisi değil de başkası olduğunu öğrenince verem olur. Düğün günü son anlarını yaşamaktadır.

Küçük Şeyler’in son hikâyesi Pandomima’dır. Tiyatrocu Paskal, yalnız ve içe kapanık bir adamdır. Oyunlarında insanları güldüren bu adamın içi kan ağlar. Bir gün oyununu izlemeye gelen genç ve güzel Eftalya’ya âşık olur. Ancak Eftalya bir müddet görünmez. Bir tiyatroya kocasıyla birlikte gelir. Bu duruma çok üzülen Paskal’ın cansız bedeni ertesi gün evinde bulunur.

SON EKLENENLER

Üye Girişi