Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

CEZMİ TİYATROSUNUN ÖZETİ - NAMIK KEMAL 

Kitabın Türü: Tiyatro

Kitabın yazarı: Namık kemal

 

1.Kitabın konusu: Sokullu devrinde başlayan Türk-İran savaşlarıyla da ilgili bir aşk ve tarih romanıdır.

2.Kitabın özeti: Cezmi yiğit bir sipahi olduğu kadar, bilgin bir şairdir de. Yakışıklıdır. Ciritte, atlı sporda ustadır. Namık kemal Cezmi’ de kendi gençliğini yaşıyor gibidir. Roman İstanbul’ da başlar, Azerbaycan’da, İran’ da sürüp gider, Tebriz sarayında sona erer. İran’da şah tahmasm’ın oğlu mehmet hudabende, şahlık tahtında, eşi şehriyar, kız kardeşi perihan, şahın kör oluşundan da faydalanarak, siyasette, devlet işlerinde sözü geçer kişilerdir. İran’la Osmanlı devleti arasında savaş başlar. Cezmi bu savaşa gönüllü olarak katılır. Adil giray’la bu savaşta tanışırlar. İran ordusu perişan edilir, birçok yerler ele geçirilir. Gazi giray, kardeşi adil giray esir düşerler. Şehriyar ve Perihan adil giray’a âşık olurlar. Sünni mezhebinden olan perihan, seviştiği adil giray’la, Osmanlı ordusunun da yardımını sağlayarak İran saltanatını ele geçirmek amacındadır. Bunu şehriyar haber alır, taraflar kanlı bir boğuşmaya tutuşurlar. Şehriyar, Perihan ve adil giray ölürler. Cezmi yaralanır. Derviş kılığına girerek güçlükle vatanına döner.

3. Kitabın ana fikri: aşkın politikaya bulaşmaması gerektiğidir.

4.Kitaptaki olayların ve şahısların değerlendirilmesi: romandaki önemli olaylar genellikle İran sarayında adil giray, şehriyar ve Perihan arasında geçmektedir. Cezmi adil giray gibi doğuştan asker ve şair yaratılan biridir. Şehriyar vücut güzeli olmasına rağmen, ruh ve ahlak güzeli değildir. Perihan ise kötü niyetli olmayan güzel bir insandır.

5.Kitap hakkında şahsi görüşler: edebiyatımızda ilk tarihi roman olmasına karşın ilgi çekici ve sürükleyici bir romandır.

6.Kitabın yazarı hakkında bilgi:

Namık kemalen büyük ve en gür sesli vatan şairimizdir. 1940’ da Tekirdağ’da doğdu. Edebiyatımızın hemen hemen her türünde eser verdi. Eserlerinde çoğunlukla vatan, millet, hürriyet ve toplumsal konuları işledi. Toplum için sanat ilkesine bağlanmıştır. En önemli eserleri arasında vatan yahut siliste zavallı çocuk, Akif bey, karavela, intibah, takip yer almaktadır.

 

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi