Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

UÇAN SINIF ÖZETİ - ERICH KASTNER

Başlıca Kahramanlar

Jonathan Trotz: Alman bir baba ile Amerikalı bir anneden doğmuştur. Babası, Amerika'dan bir gemiye bindirerek Almanya'ya göndermiş ve dedesi ve ninesinin onu karşılayacağını belirtmiştir. Ancak dedesi ve ninesi öldüğünden ortada kalan Jonathan'a geldiği geminin kaptanı sahip çıkar.

ÖZET

Roman, “on söz” ve “son söz” başlıklı bölümlerin dışında toplam on iki bölümden oluşmaktadır. Yazar, romanın başındaki ilk iki bölümde bu romanı nasıl yazdığını anlatır: Annesi, kendisinden bir Noel romanı yazmasını istemektedir. O da ağustos ayının sıcağında Noel öyküsü yazılamayacağını düşünerek Zug Dağının yakınlarına gider. Noel havasını hissetmek istediği zaman dağın eteklerine bakacaktır. Böyle bir ortamda romanı yazmaya başlayan yazar, romanına konu olarak Johann Sigismund Lisesinde noel için yapılan hazırlıkları konu alır. Zaman zaman komik zaman zaman da hüzünlü bir muhtevada ilerleyen roman, klasik bir yatılı okul romanı olarak kabul edilebilir.

Johann Sigismund Lisesi öğrencileri, yaklaşan Noel için hazırlıklar yapmaktadırlar. Bu amaçla 'Uçan Sınıf adlı bir oyun sahneleyeceklerdir. Oyunda 'Ders istendiği zaman keşif olabilir.' düşüncesini işlemektedirler. Oyun, konu olarak mesela coğrafya dersinde, dersin gezerek seyahat ederek yapılmasını, hatta bulutların üstüne uçakla çıkılarak işle-nilmesini konu alır.

Johnny, Matthias, Uli, Sebastian, Matz adlı arkadaş gurubu bu oyunu sahneleyecektir. Oyun için prova yaptıkları gün rakip okulun öğrencilerinin arkadaşlarından birini kaçırdıklarını ve güzel yazı defterlerini yaktıklarını haber alırlar. Hem arkadaşlarını hem de defterlerini kurtarmak için taarruza geçerler.

Saldırı planlarını yaparken okulun yakınında bir vagonda yaşayan ve vagonun üstündeki 'Sigara İçilmez' yazısından dolayı Sigara İçmez adıyla andıkları bir dostlarına fikir danışırlar. Plana göre kar toplarıyla yapılan savaş sonunda arkadaşları ve defterleri kurtarılacaktır.
Plan, uygulamaya konulur ve başarılı da olunur ama rakip okulun elinden arkadaşlarını kurtarmalarına rağmen defterlerini kurtaramazlar. Defterleri yakılmıştır.
O günlerde arkadaşlarından Uli, okulda beden eğitimi dersinde kullanılan bir şemsiye ile atlama ve uçma denemesi yapar ama yere çakılarak yaralanır. Hafif yaralansa da herkes Uli'ye çok üzülür.

Uzun hazırlıklar sonucu Noel gecesi oyun sahneye konulur. Herkes oyunu çok beğenir. Ayakta alkışlanır. Bu esnada sevilen coğrafya öğretmeni Justus bu arkadaş grubunun çabalarıyla eski bir dostuna kavuşur. Justus'un eski dostu Sigara İçmez'dir.
Yazar, romanın sonuna koyduğu 'son söz' başlıklı bölümde romanını anlattığı Jonathan Trotz ile karşılaşır ve ona, onun ve arkadaşlarının romanını yazdığını haber verir. Jonathan'dan kendisi ve arkadaşları hakkında bilgi alır. Herkes mutlu bir şekilde okuluna devam etmektedir.

ERİCH KASTNER

23 Şubat 1899'da Dresen'de doğdu. Birinci dünya savaşma katıldı. Savaştan sonra liseyi bitirerek üniversitede Alman dili, tarih, felsefe ve tiyatro tarihi bölümlerinde okudu. Gazetelerde tiyatro eleştirmenliği yaptı. 1943 yılında dönemin iktidarı tarafından yazı yazması yasaklandı. II. Dünya savaşından sonra tiyatro ve sinema alanlarında çalıştı. 1966 yılında edebiyat çalışmalarını sona erdirdi. 1974 yılında
Münih'te öldü.

Çocuklar için yazdığı kitaplar, bütün dünyada beğeni ile karşılandı, birçok ödüle layık görüldü. Başta Alman çocuk edebiyatı olmak üzere tüm dünyada çocuk edebiyatı alanında bir çığır açmıştır.

Başlıca Eserleri: Açıkgöz Budalalar, Don Kişot, Hayvanlar Toplantısı, Küçük Hafiyeler, Noktacık ile Anton, Palavracı Baron, Uçan Sınıf... Uçan Sınıf:

SON EKLENENLER

Üye Girişi