Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

DEFİNE ADASI - ROBERT LOUIS STEVENSON

Define Adası, Robert Louis Stevenson'un üvey oğluna çizdiği bir haritadan esinlenerek yazdığı bir macera romanıdır. Romanın üslubundaki titizlik ve muhayyele gücü eserin günümüze kadar ulaşan bir klasik olmasını sağlamıştır.

Başlıca Kahramanlar

Jim: Bir hancının oğlu. Cesur, mücadeleci, yetenekli bir kişidir. Öykü onun ağzından anlatılır.
Dr. Livesey: Jim'in macerada hep yanında olan arkadaşıdır.
Trelawney: Maceraperest ve dedikoducu bir çiftçidir.
Billy Jones: Hazine peşinde koşan, esrarengiz bir denizci.
Long John Silver: Bir ayağı tahtadan olan, zeki bir korsan.
Ben Gunn: Yarı deli, Kaptan Flint'in gemicilerinden biridir.

ÖZET

Jim Hawkins'in ailesi, İngiltere'de bir hanı işletmektedir. Bir gün bu hana garip biri gelir. Adamın adı Billy Jones'tir. Kaptan gibi görünen bu adam çok içki içmekte ve denize bakarak şarkı söylemektedir. Adam Jim'e bir miktar para verir ve oraya gelen tek ayaklı bir denizciyi gözetlemesini ister. Bir süre geçtikten sonra Jones parasını ödememeye başlar. Jones, Jim ve ailesini tehdit edince handa bedava kalmaya devam eder. Bir zaman sonra Kara Köpek adında yaşlı bir denizci daha hana gelir ve Jones'le kavga eder. Jones bu kavgadan sonra kalp krizi geçirir. Dr. Livesey ona yardım eder.

Bu arada Jim'in babası ölmüştür. Cenazesine garip bir adam gelir. Bu kör dilencinin adı Pew'dir. Pew, Jim'e bir mektup verir, mektubun içinde o gece saat onda öldürüleceği yazmaktır. Jones, bu mektubu okur okumaz, felç geçirir ve ölür.

Jim ile annesi ölen Jones'ten borçlarını tahsil etmek ümidi ile ondan kalan sandığı açarlar. Fakat bu arada bastonunu vurarak Pew yaklaşmaktadır. Sandıktan Jones'in banka defteri ve mühürlü bir zarf çıkar. Bu arada Pew de ezilerek öldürülmüştür.

Jim sandıkta bulduğu zarfın Kaptan Flint adında kötü ve yaşlı bir korsanın bir adada bıraktığı hâzinenin yerini gösterdiğini öğrenir. Anlarlar ki Jones bunu kimseye söylemediğinden öldürülmüştür. Jim, Dr. Livesey ve Trelawney adında bir çiftçi gemiye binerek söz konusu adaya giderler. Yüzbaşı Smollet ve Silver adındaki eski denizciler de onlara yardım edeceklerdir. Gemi yola çıkar ve herkes sanki geminin ne için yola çıktığını bilmiyormuş gibi hareket etmektedir.

Adaya geldiklerinde herkes birbirinin kuyusunun kazarak hâzineye ulaşmak ister. Bu arada Jim, Benn Gunn adında, Kaptan Flint'in gemisinde çalışan adamla karşılaşır. Gemideki diğer kişiler ise korsanlarla sürekli mücadele hâlin-dedir. Jim, Gunn' un kayığı ile geldikleri gemiye ulaşmaya çalışır. Jim, bunun için uğraşırken gemideki tek korsanla karşılaşır. Korsanı öldürür ama kendisi de yaralanır. Bu arada Silver ve diğerleri ile karşılaşan Jim haritayı onlara verdiklerini öğrenir, kendisi de korsanlara esir düşer. Bir zaman sonra sonra kurtulur.
Korsanlar hâzinenin olduğu yeri bulurlar. Fakat buraya geldiklerinde Kaptan Flint'in sesini duyarlar. Onun dirildiğini zannederek kaçarlar. Oysa sesi çıkaran Ben Gunn'dur. Mağaraya geldiklerinde ise hâzinenin çoktan alındığını görürler. Silver ve Jim'in aldığını anlarlar, onları öldürmek için harekete geçerler. Jim ve diğerleri bu çok kıymetli hâzineyi gemiye yükleyip korsanları da adada bırakarak kaçarlar. Silver, yolda hissesini alarak gider. Bristol'a geldiklerinde hepsi artık zengin birer insan olmuşlardır.

ROBERT LOUİS STEVENSON

Robert Louis Stevenson 1850 yılında Edinburgh'ta dünyaya gelmiştir. Edinburgh Üniversitesinde öğrenim gördükten sonra avukat olmuştur. Fakat o bir yazar olmayı tercih etmiştir.

Ailesi ile arası açıldıktan sonra ekonomik sıkıntılar yaşayan Robert küçük dergilerde yazmıştır. İlk eseri Yeni Bin-bir Gece Masalları olmuştur. 1833 yılında üvey oğluna anlattığı bir hazine masalından etkilenerek yazdığı Define Adası yayımlandığında çok büyük ilgi görmüştür. Bundan sonra Robert'in hayatı verem hastalığı ile geçmiştir. Hep sağlığı için iyi olacak yerler aramaya çalışmış, Güney Pasifik adalarına gitmiştir. Burada sıhhatine kavuştuğu gibi eserlerinin çoğunu da burada yazmıştır. 1894'de vefat etmiştir.
Başlıca Eserleri: Kidnapped, David Balfourd, Dr. Jekyll ve Mr. Hyde, The Wrecker'dir.

SON EKLENENLER

Üye Girişi