Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

MAVİ GÜZELLİK

Hayat su ile başlamıştır. Bu sebeple deniz insanoğlunun karadaki esareti ya da dünyanın onlara dar geldiği anlarda, deniz hep sığınak olmuştur. Deniz sonsuzluk olmuştur. Deniz geçim kaynağı olmuştur, kısacası deniz hayat vermeye devam etmiştir. Deniz çevresinde yaşayanları kendine âşık eden, tutkuyla bağlayan hırçın ama nazlı bir güzeldir. Ondan ne kadar uzaklaşılsa onsuz olunmayacağını anlayıp geri döndürür insanı. Deniz bazen aşılmaz dağ olur dalgalarıyla geçit vermez. Bazen çok kızar alır seni derinliklerine cezalandırır. Bazen insanlar dalarlar derindeki güzelliklere âşık olur, orada kalırlar. Bu sebepledir ki onun kucağında ölenlere bizim kültürümüzde şehit denir. Bazen de mavi gözleriyle, ana kucağı gibi huzurlu olur. Rızkımızı verir, doyurur. Anlarsan, onu doğasına saygılı olursan vefalı dost olur. Göğsündeki istiridyeden bir inciyle ödüllendirir. Genç kızlar, kadınlar kocalarını, sevdiklerini; çocuklar babalarını bekler sonsuz mavilikte. Turistler yılların yorgunluğunu attırır serinliğinde. Bazen de umut olur deniz, bir şişedeki mektubuna cevap gelecek diye. Hep en güzel deniz henüz gidilmemiş olandır. Hiç deniz görmeyenleri bile kendine çeker deniz. Bu büyü nedir acaba? Aşk mı? Tutku mu? Ticaret mi? Muhtaçlık mı? Korku mu? Belki de hepsi.

Bu sevda bazen de üzer bizi. Cennet vatanımızın üç tarafı deniz olunca başkaları da sevdalanır denize, saldırır ülkemize: Preveze'de, Çanakkale'de. Ama Barbaros'un torunlarının Atatürk'ün emriyle Çanakkale'de ilk hedefle­ri Akdeniz olur. Vermez sevdiği denizi. Seyit Onbaşı'nın güllesiyle selamlar. Hepsini gömer sevdalandıkları denizin mavi sularına.

Denizin kendi sevda olmaz sadece, bazen de ayrılanları kavuşturur. Bir boğaz köprüsüyle kıtaları kavuşturur.

İklimleri değiştirir. Kendine yakın olanlara muz verir, portakal verir. Turist çeker, dilleri aynı olmayan ama yürekleri aynı olan insanları tanıştırır. Yolunu kaybedersen yunus balığını kılavuz verir.

Kocamandır yüreği denizin, balık verir, inci verir, mercan verir, yol verir, petrol verir. Ama ona gereken değeri vermezsek, hor kullanırsak, işte o zaman kızar bize, fırtına olur, tsunami olur, kudurur deniz coşar. Alır bütün verdiklerini.

Denizlerimizi sevmeliyiz. Doğallığıyla, turizmiyle, iş hayatıyla deniz her zaman vazgeçilmezimizdir. Hayat kaynağımızdır. Denizlerimize gereken önemi verip onun her zaman mavi mavi bakmasını sağlamalıyız. Ancak o zaman herkes denizler dolusu mutluluğa kavuşur.

 

HİLAL POLAT

İLERİ İ.Ö.O., MERSİN

Denizin Sesi yarışması Türkiye Birincisi

 

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi