Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

GURBET HİKÂYELERİ ÖZET - REFİK HALİT KARAY

Türü: hikâye

Yazarı: Refik Halit Karay

Kişileri: Eser hikâye kitabı olduğu için pek çok kahramanı içermektedir. En çarpıcı olanlar Eskici’de Hasan, Köpek’te Osman, Testi’de Ömer, Akrep’te Ebu Akrep, Antikacı’da Şeyh Afganî gibi tiplerdir.

ÖZET

Adından da anlaşılacağı gibi Gurbet Hikâyeleri’nde yer alan hikâyelerin konuları Türkiye dışındaki coğrafyalarda geçer. Kitaptaki en ünlü hikâyelerden Eskici’de kimsesiz olduğu için Arabistan’daki akrabalarının yanına gönderilen Hasan isimli bir çocuğun memleket ve Türkçe özlemi dile getirilir.

Köpek’te ise uzak diyarlarda Osman adlı yalnız ve çaresiz bir gencin zavallı bir köpekle arkadaşlığı ve sonunda ondan da ayrılmak zorunda kalışı ele alınır.

Testi hikâyesinde Ömer adlı bir gencin şoförlük yaparken arabasına aldığı ve testiden su içerken boğazı arı tarafından sokulduğu için nefes alamayıp ölmesi anlatılır.

Antikacı hikâyesinde kendisini Afganlı bir antikacı olarak tanıtan Şeyh Afganî’nin aslında bir İngiliz askeri çıkması anlatılır. Fener’de hayatında daha önce hiç fener görmemiş Ebu Ali isimli adamın bir fenere sahip olduktan sonra yaşadıkları işlenir.

Zincir’de zincirle bağlanmış, azgın bir köpeğin çözüldükten iki gün sonra azgınlıktan kurtuluşu anlatılır.

Akrep’te Ebu Akrep adlı bir adamın akreplerle yaşadığı hâlde bir kez dışında akrepler tarafından hiç sokulmayışı işlenir.

Keklik’te kötü bir kadın uğruna bazı adamların düştüğü zor durumlar işlenir.

Gözyaşı’nda üç çocuğunu yitirmiş hizmetçi bir kadının çileli hayatı anlatılır.

Çıban’da yüzünde çıban çıkan bir Türk’ün uzun ve sıkıntılı tedavi süreci işlenir.

Kaçak’ta bir Türk mahkûmun hapishaneden kaçması ve bir aileye sığınışı ele alınır.

Hülle’de bir adamın gittiği bir evdeki evlilik oyunu ele alınır.

Güneş’te bir askerin kendisine verilen bir altını Emir Sadun’a götürüşünün hikâyesi işlenir.

Gurbet Hikâyeleri, Refik Halit Karay’ın sürgün nedeniyle Suriye, Lübnan gibi değişik ülkelerde bulunduğu sıralarda kaleme alınmıştır. Eser, işlediği konular, yazarın çarpıcı gözlemleri kadar dili ve üslubuyla da edebiyatımızın hikâye türündeki en önemli eserlerinden biridir.

SON EKLENENLER

Üye Girişi