Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

OLİVER TWİST ÖZETİ  - CHARLES DİCKENS

Kitabın adı: Oliver Twist

Kitabın yazarı: Charles Dickens

Yayın evi ve adresi: Sosyal Yayınlar Cağaloğlu/İstanbul

Basım yılı: 1989

1.kitabın konusu:
Bir yetimhanede dünyaya gelen Oliver Twist’ın hayatı anlatılmaktadır.

2.kitabın özeti:
Oliver, düşkünler evine bırakılmış annesi de babası da bilinmeyen bir çocuktur. Düşkünler evi, yaşamak için çok zor bir yerdir. Çocuklar gün boyu çalıştırıldığı hâlde, günde bir tas çorba ile yetinmek zorundadırlar. Bu sebeple Oliver, zayıf düşmüştür.


Kasabanın cenazecisi Bay Sowerberry, Oliver'i yanma çırak olarak alır. Oliver'in yüzünde bir masumiyet olduğundan cenazelerde insanların duygularına tesir edecek şekilde ağlayabilecek, böylece oldukça fazla bahşiş kazanarak patronuna kazanç sağlayacaktır. Çok cimri olan Sowerberry, Oliver'i dükkânda çok kötü şartlarda yaşamak zorunda bırakır. Bay Sowerberry'nin diğer çırağı olan Noah, Oliver'e çok kötü davranır. Sonunda Oliver dayanamayarak kaçar.


Londra'ya kaçmak isteyen Oliver, yolda açlık ve yorgunluk sebebiyle bitkin düşer. Ölüm tehlikesi atlatır. Yolda karşılaştığı bir çocuk kendisine yardım edeceğini söyleyerek Londra'nın genelde suçluların yaşadığı bir mahallesine getirir. Burası, Fagin adlı bir çete reisinin yeridir. Fagin, çocukları hırsızlığa alıştırarak onlara soygun yaptırtmaktadır. Böylece büyük bir servet edinmiştir. Ancak kendini çok fakir olarak tanıtır.


Oliver, çete üyesi diğer çocuklarla beraber hırsızlık yapmaya gönderilir. Diğer iki çocuk bir zenginden mendil çalarken Oliver seyreder. Ancak zengin adam durumu fark edip bağırınca hırsız diye Oliver yakalanır. Bay Brownlow adlı bu zengin adam, Oliver'den şikâyetçi olmayarak yanına alır. Oliver, bu evde çok mutlu olur. Bay Brownlow Oliver'i tanıdığı birine benzetir ama çıkaramaz.


Fagin, Oliver'in kaybolmasına çok kızar. Oliver'in polise kendi yerlerini söyleyebileceğini düşünür ve adamlarına Oliver'in mutlaka bulunmasını emreder.
Birgün Oliver tek başına yürürken Nancy adlı bir çete üyesi kız tarafından kaçırılır. Oliver, yeniden çeteye dâhil edilerek hırsızlık yapmaya zorlanır. Diğer yandan Monks adlı bir adam Oliver'in annesinin ölürken söylemiş olabileceği sırra sahip olmak ister. Monks, Oliver'e ait ne varsa bilmek ve yok etmek ister. Bunun için Bay Bumble'yle anlaşarak Oliver'in annesinin ölürken, Bay Bumble'nin karısına teslim ettiği bazı eşyaları alır ve nehre atar.


Oliver, Sikes adlı bir çete üyesi ile şehir dışında, bir kasabaya hırsızlık yapmaya gider. Ancak hırsızlık esnasında fark edilirler ve ev sahipleri ateş eder. Oliver, kolundan yaralanır. Sikes ve arkadaşı Oliver'i çiftliğin yakınlarında bir yere bırakarak kaçarlar. Ertesi gün Oliver bulunur. Maylie adlı bu aile Oliver'e sahip çıkar. Oliver burada çok mutlu bir hayat yaşamaya başlar. Özellikle ailenin kızı Rose ile çok iyi arkadaş olurlar.


Maylie ailesi birkaç günlüğüne Londra'da kalmak üzere kasabadan ayrılır. Onları Monks adlı kişi takip eder ve olup biteni Fagin'le paylaşır. Fagin'le Monks'un konuşmasını Nancy dinler. Nancy bu iki adamın Oliver'e yapacağı kötülüğü önlemek için onları Londra'da kaldıkları otelde arayıp bulur ve olup biteni anlatır. Rose ve Nancy yardımlaşma hususunda anlaşarak Oliver'e ait sırrı çözmeye çalışırlar. Bu esnada Oliver Bay Brownlow'un yeni taşındığı evi öğrenir. Bay Brownlow, Rose ve Nancy birleşerek Oliver'in sırrının çözümüne çalışırlar.


Sonunda Monks'un Oliver'in üvey kardeşi olduğu, babalarından kalan Mirasa tek başına konmak için Oliver'i çete üyesi yaparak mirastan uzaklaştırmak istediği anlaşılır. Monks, Bay Brownlow' un sıkıştırmasıyla bütün gerçekleri bir kâğıda yazar ve imzalar. Bu esnada, Maylie ailesinin kızı olan Rose'nin de o ailenin esas kızı olmadığı, ailenin Rose'yi evlatlık aldığı, Rose'nin Oliver'in teyzesi olduğu anlaşılır.


Nancy, Oliver'e yardım ettiği için Sikes tarafından öldürülür. Ancak başta Fagin olmak üzere tüm suçlular polis tarafından yakalanarak cezalandırılırlar. Oliver ise mutlu bir hayat yaşamaya başlar.

3.kitabı ana fikri:

Hayat ne kadar zor olursa olsun; inandıktan ve hayata dört elle sarıldıktan sonra aşılmayacak engel yoktur. Bugün olmazsa da yarın her şey yoluna girecektir.

4.kitaptaki olaylar ve şahısların değerlendirilmesi:

Olaylar Victorıa dönemi İngiltere’sinde geçmektedir.

Oliver, kitabın başkahramanıdır. Olaylar karşısında her zaman kişiliğini korumuştur.

Bay Bumble, yetimhane müdürüdür. Kendi çıkarları için her şeyi yapan biridir.

Doktor Losborn, iyi kalpli, yardımsever biridir.

5.kitap hakkında şahsi görüşler:

19. yy İngiltere’sindeki toplumsal çatışma çarpıcı bir şekilde anlatılmaktadır. Kitap tefrikalar halinde yayınlanıp bir araya toplandığından olaylar arasında kopukluk vardır.

6.kitabı yazarı hakkında kısa bilgi:
1812'de doğmuş, 1870'te vefat etmiştir. İngiliz romancıdır. Mutlu bir çocukluk dönemi yaşamasına rağmen 11 yaşında iken babasının hapse girmesi üzerine bir fabrikada çalışmak zorunda kaldı. Ailesinin maddi durumu biraz düzelince okula gitti. 19 yaşında gazeteciliğe başladı.
Dickens, gerçekçi roman akımının önde gelen isimlerinden biridir. Romanlarındaki kahramanlarının büyük kısmını çevresinde tanıdığı insanlardan seçmiştir. İşlediği konularda mizah ve acı bir aradadır.


Başlıca Eserleri: David Copperfield, Büyük Ümitler, İki Şehrin Hikâyesi, Oliver Twist, Antikacı Dükkânı...

SON EKLENENLER

Üye Girişi