Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

GURURLU PERİ ÖZETİ - MEHMET SEYDA

Roman, insanlar arasında ilişkiyi düzenleyen esas unsurun sevgi olduğunu, hayatın sevgi üzerine kurulu olduğunu, insanların birbirini severek mutlu yaşayabileceğini anlatmaktadır.

Başlıca Kahramanlar:

Peri: Romanın başlarında annesi de babası da belli olmadığından kendisini bulan Öğretmen Salim tarafından bu ad verilmiştir. Çocuk yaşta olmasına rağmen gururuna çok düşkündür.
Öğretmen Salim: Bir ilkokul öğretmenidir. Çevresinde çok sevilmektedir. Hiç evlenmemiştir. Annesiyle beraber yaşamaktadır.

ÖZET:

İlçenin bir kahvesinde, ilçenin ileri gelenleri sıradan sohbet etmektedirler. Tartışılan konulardan biri de insanlar için sevgi ve merhametin ne anlama geldiğidir. Sohbet uzayıp giderken Öğretmen Salim, kahveden ayrılarak evine doğru yol alır. Yolda kibrit, çengel iğnesi satan küçük bir kız çocuğu görür. Kız çocuğuna, kim olduğunu, gecenin bu saatinde dışarıda ne aradığını sorar. Kız tam bir cevap vermez. Kıza yardımcı olmak için yanma alarak evine götürür.

Öğretmen Salim, beraber yaşadığı annesine kıza sahip çıkması için tembihte bulunur. Kız, annesinin de babasının da öldüğünü söyler. Adını da söylemeyen kıza öğretmen, Peri adını verir. Öğretmen, kızın ailesini araştırır. Sonunda kızın babasının öldüğünü, hasta bir annesinin olduğunu ve kızın da bu hasta annesine ilaç almak için çalıştığını öğrenir. Ardından annesini bulur. Annesi, kızına bakacak gücü olmadığını söyler. Öğretmen Salim, kıza bakabileceğini, sahip çıkacağını söyler. Ancak Peri oldukça gururlu olduğundan kimsenin yanında kalmak istemez. Kaçar gider. Uzun aramaların sonunda bulunarak geri getirilir.

Gururlu Peri, Öğretmen Salim'in öğrencileriyle de tanışarak dost olur. Oldukça sevecen biridir.

Bir gün Gururlu Peri, annesine ilaç götürürken birkaç kötü çocuk yolunu keser ve kendisini çamurun içine iteleyerek çantasını alıp kaçarlar. Gururlu Peri, annesine ilaç götüremediğine çok üzülür ve ilaç götüremediği için annesinin öleceğini sanır. Bundan dolayı kendini ilçenin yakınından akan nehre atar. Ancak çevreden koşan insanlar onu boğulmadan kurtarırlar. Ne var ki Gururlu Peri, ağır bir şekilde hastalanır.

Gururlu Perinin hastalanması herkesi çok üzer. Bir yandan da onun kendini niçin nehre attığını araştırırlar. Sonunda gerçeği öğrenirler. Gururlu Periyi nehre atan çocuklar da yaptıkları işin kötülüğünü anlayarak büyük pişmanlık duyarlar.

Peri iyileşerek herkesi mutlu eder. Ona kötülük yapan çocuklar ise jandarma komutanına gelerek pişman olduklarını söyleyip bir daha böyle kötü işler yapmayacaklarına dair söz verirler. Roman, sevginin insan için ne kadar önemli olduğunu, insanların birbirini sevmemesi durumunda dünyada düzenli bir hayatın olmayacağı dersiyle biter.

SON EKLENENLER

Üye Girişi