Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

SELAHATTİN BATU KİMDİR?

5 Aralık 1905 yılında Eceabat’ta dünyaya geldi. Çanakkale İdare Meclisi Baş katibi Emin Bey babasıdır. Annesi Adviye hanımdır. 1. Dünya savaşını gören sanatçımız. Ailesi ile birlikte savaş dönemi bitene kadar Çanakkale’den ayrılmışlar. Daha sonra tekrar dönüş yapmışlar.

İlkokulu Lapseki İlkokulunda okumuştur. Okuma hayatı devam eden şair 1921 yılında Gelibolu İdadisinden mezun olmuştur. İstanbul Yüksek Veterinerlik Okulu’nu 1921’de başlamış ve 1925 yılında okulu bitirmiştir.1926 yılında kendi okuduğu okulda asistanlık yapmıştır.1927 yılında Ziraat Bakanlığı tarafından Almanya’ya gönderilmiştir. Almanya da uzmanlık görevini yaparak tamamlamıştır.

Almanya da dört yıl zootekni ve genetik konusunda doktorasını tamamladıktan sonra Memleketine geri dönmüştür.1941 de profesör ünvanı verilmiştir. 1943 yılında hayatı içerisine bir de milletvekilliği görevi eklenmiştir. Türk veteriner hekim, ünlü akademisyen, siyasetçi, edebiyatçı kimliklerine sahip olan ve hayatı okumak ve eğitimle geçen edebi kişiliği çok renkli bir yazarımızdır. 1973 yılında hayatı dolu dolu yaşayarak kaybeden yazarımızın mezarlığı İstanbul Zincirlikuyu’dadır.

Eserleri

Şiir kitapları:

 Bursa’da Yeşiller (1949)
 Rüzgarlı Su (1962)
 Denemeleri
 İsviçre Günleri (1966)
 Avusturya Ve Venedik Günleri (1970)

 Oyunları

 İphigenia Tauris’te (1943)
 Kerem İle Aslı (1943)
 İnsan Ve Sanat (1945)

 Gezi Notları

 Romancero (1953)
 Kerem (Adnan Saygun’un operası için libretto 1953 )
 Güzel Helena (1954)
 Oğuzata (1955)
 Köroğlu (1971)

Yazarımızın birçok özgün eserleri vardır. Akademik çalışmalarına devam ederken Ulus gazetesinde yazıları yayımlanmaya başlayan sanatçının eserleri bazı dergilerde yayımlanmaya başlamıştır.

Edebi Kişiliği

Şairimizin edebi kişiliği; Cumhuriyet dönemi şair ve tiyatro yazarlarındandır. Edebiyat alanına ilk olarak şiirler yazarak başlamıştır. Şiirlerinde hayatı yaşıyor görüyormuş gibi yazan şairimiz sanki görüntüleri gözlerinize sermektedir. Yazı dili oldukça sade ve yalındır. Doğaya ve insana şiirlerinde ve yazılarında fazlaca yer vermektedir.

Deneme ve gezi yazılarında daha renkli bir üslup ve dile yer verdiği görülmektedir. Tiyatro eserleri içinde bol bol Yunan trajedilerinin etkisi görülmekte olan şairimiz edebi kişiliği de bol bol eserleri içerisine yansıtmaktadır. Tiyatro eserlerinde çoğunlukla hümanist görüşe yer vermiştir. Edebi kişiliği ve genel kültür yönü çok ağır basan bir yazarımızdır. Yabancı dillere çevrilen eserleri de vardır.

Örneğin; Almanca’ya çevrilmiş bir tiyatro yazısı vardır. Ayrıca edebi kişiliği ağır basan yazarımız Avusturya’da yapılmış olan Milletler arası Tiyatro Eserleri Yarışması’nda ikincilik hakkını elde etmiş ve kazanmıştır. Ödül aldığı oyunu Viyana Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından Bregenz’de sahnelenmiştir.

(1950) Batu, eski Yunan trajedisi­ne uyan eserleri yazan İlk Türk şair unvanını alarak edebi kişiliği ve hayatına bir ilk daha eklemiştir. Şiirlerini birçok dergiler dergilerinde yayımlamıştır.

 Bu dergilerden bazıları:
 - Türk dili
 - Varlık
 - Hisar
 - Çağrı
 - Tercüme


Yazarımız daha sonraları bu eserleri toparlayarak kitap yazmıştır. Çok iyi derecede yabancı dili bulunan şair; Fransızca ve Almancayı çok iyi bilmektedir.

 

İLGİLİ İÇERİK

ŞİİRLER

SELAHATTİN BATU ŞİİRLERİ

SELAHATTİN BATU HAYATI ve ESERLERİ

SON EKLENENLER

Üye Girişi