Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

BİRHAN KESKİN HAYATI ve ESERLERİ

Birhan Keskin 1963 yılında Kırklareli'nde doğdu. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. İlk şiirini 1984 yılında yayımladı. 1995-98 yılları arasında arkadaşlarıyla birlikte Göçebe dergisini çıkarttı. Çeşitli yayın kuruluşlarında editör olarak çalıştı. 1991 ile 2002 arasında beş şiir kitabı yayımladı: Delilikler (İskenderiye Kütüphanesi Yayınları, 1991), Bakarsın Üzgün Dönerim (Era Yayıncılık, 1994), Cinayet Kışı + İki Mektup (Göçebe Şiir Kitapları, 1996), Yirmi Lak Tablet + Yolcunun Siyah Bavulu (YKY, 1999), Yeryüzü Halleri (YKY, 2002)

Kim Bağışlayacak Beni'de bu beş kitabı tek bir ciltte bir araya getirilmiştir. 2005'te yayımlanan Ba adlı şiir kitabı, 2006 Altın Portakal Şiir Ödülü'nü kazanmıştır. (Birhan Keskin, Gülten Akın'dan sonra bu ödülü kazanan ikinci kadın şairdir.) 2006 tarihli Y'ol ise uzun bir şiir olan "Taş Parçaları" ile "Eski Dünya" şiirlerini bir araya getiriyor.

http://www.dilforum.com

***
-2-
Yakıcı dizelerin sahibi Birhan Keskin, kuşağının en iyi şairlerinden biri. Birçoğumuz ismini yeni yeni duysak da Gülten Akın’dan sonra Altın Portakal şiir ödülünü kazanan ikinci kadın şair olarak yer ediyor edebiyatımızda kendisi. Birbirinden özel şiirlerle dolu 6 kitabının yanı sıra , o adeta “türk şiirinde bir makam”.
1963’te Kırklareli’nde dünyaya gelen sanatçımız, 1986’da İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirir. Edebiyat dünyasına girişi, ilk şiirini 1984’te yayımlaması ile olur. 95-98 yılları arasında arkadaşlarıyla Göçebe Dergisi’ni çıkarırlar. Sonrasında da bazı yayın kuruluşlarında editörlük yapar
Ve birdenbire onun şiirleriyle tanışırız. 1991’den itibaren yaklaşık 10 sene içerisinde 5 tane şiir kitabı yayımlanır. Hepsi de birbirinden özeldir. Böylece ismi yavaş yavaş herkes tarafından duyulmaya başlar.
Yayımlanan 5 şiir kitabının ardından altıncı kitap “Ba” isimli şiir kitabı olur. Bu kitabın diğer kitaplara göre daha özel bir anlamı vardır. Çünkü “Ba” adlı yapıtı ona 2006 Altın Portakal Şiir Ödülü’nü kazandırır ve böylece kendisi edebiyatımızda bu ödülü alan ikinci kadın şair olur.
“Ba” isimli yapıt, şaire ödül kazandırır kazandırmasına da… Onu diğer kitaplara göre özel kılan şey bambaşkadır. Ve kitabın ilk sayfasını açtığımızda şu cümle bizi karşılar: “Dilimde yarım bir hece gibi kalan babamın güzel hatırası için…”
Birhan Keskin, böylesine derin bir ruha belli ki doğuştan sahip. Ancak “Ba” daki eşsiz şiirleri, belki de yaşadığı bu büyük acıyla ortaya çıkmıştır…
Şaire babasının ölüm haberini veren yakın arkadaşı Ece Temelkuran, bir yazısında o anı şu sözleriyle anlatır: “Niye bana düştü “Öldü” demek, herkes bir adım geri atarken? Ben ilk ölüm haberini verdim ömrümde. Omuzlarından tuttuğumda seni, ellerimin arasında ilk kez bir kadın bu kadar hızlı küçüldü. Ne betondu o gece ne soğuk.”
Birhan Keskin’i imza günlerinde, kitap tanıtımlarında göremeyiz asla. Kendisi sadece şiirleriyle var olur gönüllerde. Sesini sadece dizeleriyle duyurur.
2012’de Sema Kaygusuz’un Karaduydun isimli öyküsünün başkahramanı olarak görürüz onu. Böylece Türk edebiyatında ilk kez, bir şair, bir kitabın kahramanı olur…
Sema Kaygusuz kitabında Birhan Keskin’i bize şu sözleriyle anlatır: “Hayatımdaki en uykusuz kişi Birhan’dır. Bana sorsalar şimdi, Birhan’ı neresinden tanırsın? Ne şairliğinden kavrayabilirim iyice, ne her gündönümünde katmerlenen meşrebinden, ne de hayretten beslenen fikrinden. Söyleyeceklerim hep eksikli kalır. Bir tek uykusuzluğunu tarif edebilirim onun.”
Birhan Keskin şiirin nerede durduğu sorusunu şu sözleriyle derinleştirir: “Buralarda… Burası doğu batı mıdır, nerededir bilmem ama buralarda işte, bu topraklarda…”

http://listelist.com/birhan-keskin-siirleri/

 

İLGİLİ İÇERİK

ZEYTİN AĞACI -BİRHAN KESKİN

YAZ FOTOĞRAFLARI-BİRHAN KESKİN

AYNA-BİRHAN KESKİN

TAŞ PARÇALARI-BİRHAN KESKİN

DAĞ-BİRHAN KESKİN

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi