Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

DOĞUDA KİTAP SEVGİSİ- DURSUN GÜRLEK

Kapağı hiç açılmamış, sayfaları asla kesilmemiş, bu de­mektir ki kafiyen okunmamış kitaplarla karşılaştığım zaman onların hem yazanları, hem yayınlayanları adına üzülmekten kendimi alamıyorum. Oysa önemli satırları çizilmiş, sayfa ke­narlarına notlar alınmış eserleri gördüğüm vakit kendimde bir rahatlık hissediyor, o türlü eserlere, fonksiyonunu yerine ge­tirmiş kitaplar gözüyle bakıyorum. Eskiler, bunu çok yapar, okudukları hemen her kitabın kenarına not düşmekten kendi­lerini alamazlardı. Kendisi de bu işe son derece önem veren merhum Prof. Dr. Süheyl Ünver Hoca'nın notlarını karış­tırırken 'Şark'ta kitap sevgisi'ni dile getiren nefis bir yazısına rastladım, onları da burada nakletmekten kendimi alama­dım. Ünver Hoca diyor ki:

'Yazma kitaplarımızın başlarına, ortalarına ve sonlarına kitap sevgisi hakkında kaydedilen Türkçe, Arapça ve Farsça hem mensur hem manzum çok güzel sözler vardır. Kırk yıllık kütüphane hayatımda bulduklarımı topladım. Bunları Necati Lügal, Ahmet Remzi, Nazmi Tura gibi hocalarımıza ve üstadlarımıza tercüme ettirdim. En anlamlılarından bazılarını bura­ya aktarıyorum:

· Kitabımın kâğıdının bir köşesini her kim ki nişan için bükerse, bana hançer çekmiş, kanımı dökmüş bir katil olur.

· İade etmek için kitap verdiklerimden o kadar ziyan gördüm ki muvakkat (geçici) bile olsa kimseye kitap verme­mek için kendime söz verdim.

· Ben kitap benim ruhumun ve ömrümün mahsulüdür. Ben ölünce nâdân bir cahile kalacak diye korkarım.

· Kitabın yüzüne baktıkça gönlüm eğlenir, emdiğim şeker kamışımın sütü gibidir. Sakın kitabımı benden isteme. Çünkü bu, elimden sevgimi almak gibidir.

· Eğer kendine hilesiz dost istersen, yalnız olduğun za­man eline kitap al. Benim için dünyada en aziz, en mukad­des ve en hayırlı arkadaş ve dost kitaptır.

· Eğer okuduklarını hafızanda saklayamazsan kitap top­lamanın hiçbir faydası yoktur. İlmin evdeyken bir mecliste bulunmayı ister misin?

· Bu benim malımdır diye övündüğün bir şey hakkında herkesin, bu vaktiyle falan kimsenin elindeydi demesi, onun senin de elinde kalmayacağını göstermek için yeterlidir.

· Bu zamanda en hayırlı arkadaş kitaptır.

· Dostların kitabına tama' etmek kötü huyluluktur. Oku­yup geri vermemekse civanmertlik değil, namertliktir.

· Benim sevgilim kitap ve kalemdir. Geride kalanların hepsi mihnet, endişe ve gamdır.

 

 
Dursun Gürlek

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi