Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

AL’LI İLİ FIRFIRI -OĞUZ TANSEL

Allı ile Fırfırı, Oğuz Tansel'in masal kitaplarından biridir. Kitapta toplam 12 masal yer almaktadır. Bu masallara örnek olarak kitaba adını da veren Al'lı ile Fırfırının özetini veriyoruz.

ÖZET:

Eski zamanlarda bir padişahın tek kızı varmış. Padişah bu kızını büyük bir düğünle evlendirip mürüvvetini görmek istiyormuş. Ancak kızı evlenmeye bir türlü yanaşmıyormuş. Bu durum padişahı çok üzüyormuş. Babasının çok üzüldüğünü gören kız, babasını daha fazla üzmemek için evlenmeye karar vermiş ve 'Yarın sabah bu sarayın karşısından geçen ilk ergen erkekle evleneceğim.' demiş.

Ertesi gün sabah erkenden uyanmış, beklemeye başlamış. Sarayın karşısından al kuşaklı biri geçmiş. Kız, hemen hizmetçilerini gönderip adamı saraya çağırarak ona durumu anlatmış ve onunla evlenmek istediğini söylemiş. Adam, bu teklifi kabul etmiş.
Kız ile al kuşaklı adam birlikte çıkıp al kuşaklının memleketine gitmişler. Al kuşaklı adam kızı çok büyük bir binaya götürmüş. Kendisine 40 anahtar vermiş ve bu anahtarlardan 39 tanesiyle, gösterdiği 39 odaya girebileceğini ama asla kırkıncı odaya girmemesi gerektiğini söylemiş. Kız, tamam demiş.

Kız bu şekilde yaşarken bir müddet sonra canı sıkılmaya başlamış. Kırkıncı odayı da merak etmiş. Sonunda merakını yenemeyerek o odayı açmış ve Al’lının odada bir insanı yediğini görmüş. Çok korkmuş. Akşama Allıya neler yaptığını sorunca Al'lı kızın kendisini gördüğünü anlamış ve onu da yiyeceğini söylemiş. Kız, korkarak, tamam demiş. 'Ama bana tuvalete gitmem için biraz izin ver.

Kaçmam. İstersen bana bir ip bağla.' diyerek Allıdan izin alıp tuvalete gitmiş. Burada ipi çözerek kaçmaya başlamış. Bir günlük yolun sonunda bir yaşlı kadına denk gelmiş. Kadına üzerindeki tüm altınları vererek ondan eski elbiselerini almış ve kılığını değiştirmiş. Kadın kıza ayrıca üç ceviz vermiş ve bu üç cevizin ona yardımcı olacağını söylemiş.

Kız, durmadan kaçarak bilmediği bir ülkeye gelmiş. Burada bir konağa sığınmış. Burası bir padişah konağıymış. Kız, bu konakta hizmetçi olarak çalışmaya başlamış. Bu padişahın bir oğlu varmış. Padişah, oğlundan evlenmesini istemiş. Oğlu da 'Şehrin tüm kızları güreş meydanında toplansın, en çok beğendiğimle evleneceğim.' demiş. Ertesi gün şehrin kızları meydanda toplanmış. Kız da koymandaki cevizlerden birini çıkarmış. Ceviz bir anda mavi bir at olmuş. Kız ata binip meydana gitmiş. Herkes kıza hayran kalmış ama kız çok hızlı hareket ettiğinden padişahın adamları bu kızın kim olduğunu anlayamamışlar. Oğlan, bu kızı beğendiğinden haftaya bir daha tören düzenleyeceğini ve eğer bu kız o tören alanına gelirse onu bulup onunla evleneceğini söylemiş. Ertesi hafta kız, ikinci cevizi çıkarmış ve ceviz kırmızı bir at şeklini almış. Kız aynı şekilde meydandan geçmiş ve herkesi kendine hayran bırakmış. Ama padişahın adamları kızı yine yakalayamamışlar. Üçüncü hafta kız üçüncü cevizi çıkarmış ve ceviz beyaz bir at şeklini almış. Kız bu beyaz atla yine meydandan geçmiş ve herkesi hayran bırakmış. Ama bu sefer de yakalanmamış. Bunun üzerine padişahın oğlu sevdasından yataklara düşmüş.

Bir bilge kadın gelerek bu oğlanı hasta edenin bu konakta olduğunu söylemiş ve yarışma günü sarayda tek başına kalan kızın bir çorba kâsesiyle oraya gelmesini istemiş. Kız, yanma gelince ona adını sormuş. Kız, adının Fırfırı olduğunu söylemiş. Bu esnada kızın koynundan üç ceviz odanın ortasına düşmüş. Kadın, kızı zorlayınca kız, olanları anlatmış. Bunun üzerine Fırfırı ile padişahın oğlu büyük bir düğünle evlenmişler.

Kızı elinden kaçıran Allı onu devamlı arıyormuş. Nihayet kızın yaşadığı konağı bulmuş ve çeşitli kılıklarda ve şekillerde konağa girmeye çalışmış. Sonunda bir hah şeklini almış ve konağa girmeyi başarmış. Herkes uyurken Fırfırı'yı yemek için hah şeklinden canavar şekline geçmiş. Fırfırı'yı uyandırıp kazana girmesini söylemiş. Fırfırı kazana nasıl gireceğini bilmediğini söyleyerek önce kendisini girmesini ve kendine nasıl girileceğini göstermesini istemiş. Al'lı tam kazana nasıl gireceğini gösterecekken Fırfırı bir tekme ile Al'lı'yı kazana iteklemiş ve bütün dünyayı bir canavardan kurtarmış.

Oğuz Tansel

Halk kültürü üzerine yaptığı çalışmalar ve çocuklar için yayınladığı kitaplarla çocuk edebiyatı alanında önemli bir isim olmayı başarmıştır. Özellikle yayımladığı ve derlediği masallarla bu alana büyük katkıda bulunmuştur. Masallarla ilgili çalışmalarının dışında, şiirle de meşgul olmuştur.

Başlıca Kitapları:
Savrulmayı Bekleyen Harman (Şiir kitabı), Altı Kardeşler, Yedi Devler, Üç Kızlar, Mavi Gelin

SON EKLENENLER

Üye Girişi