Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

 

Sözlük karşılığı "Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmala­rı dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar; anane."şeklinde verilen gelenek (ing.: Tradition; Alnı.: Uberliefern, Überlieferung; Fr.: Tradition), gel­mek fiilinden türetilmiş bir isimdir. Bu tanıma başka bir sözlük, "Bir top­lulukta, zaman içinde meydana gelen kültür birikiminin neticesi olan her şey" karşılığının yanı sıra, "Sözlü nakille geçen şeyler." karşılığını da ve­rerek daha genel bir tablo çizer. Osmanlıca Lügat 'ta ise kavramın eş an­lamlısı olan "anane”ye verilen ilk karşılık: "Rivayet, gelenek."şeklinde­dir.

 

Özer Ozankaya, Toplumbilim Terimleri Sözlüğü'nde, bir toplumun ge­lenek unsurları arasında, eskiden kalmış olmaları dolayısıyla kayda değer bulunup nesilden nesile aktarılan manevî kültür öğelerini gösterir.

 

Aziz Çalışlar in Ansiklopedik Kültür Sözlüğü'ndeki gelenek tanımı, toplumu oluşturan farklı katmanlara yönelir ve politik bir hüviyet taşır: "Belirli bir sınıfça oldukça bir uzun geçmişe dayanan zaman yoluyla alınmış ya da yeniden yaşatılmakta olan, belli sınıfsal hedeflerin yerleş­mesine yardımcı, kalıcılık ve değişim yeteneği gösteren düşünce, simge ve kurumlar."

 

Felsefede de bir karşılığı bulunan gelenek, Ahmet Cevizci'nin sözlüğünde şöyle ele alınır: "Gerçek ya da hayalî bir geçmişle olan süreklili­ğin önemini ima ederken, belirli eylem normlarını kutsayan ve öğreten pratik veya uygulamalar bütünü. Bir topluluğun, mevcut toplumsal yapı­sını ve değer sistemini çok büyük sarsıntılar yaşamadan koruyup devam ettirmek amacıyla, kendinden önceki kuşaklardan devraldığı, belli bir dö­nüşüme uğrayarak sonraki nesillere aktardığı, başta inançlar, düşünüşler ve kurumlar olmak üzere, her tür sosyal pratik."

(Cevat Akşit, Gelenek ve İkinci Yeni Şiiri, Kültür Bak.Yay.,Ank. 2002)  

SON EKLENENLER

Üye Girişi