Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Bu Konuyu Facebook Profilinde Paylaş

Klasik tiyatro, klasizm akımının kuralcılığına ve il­kelerine sıkı sıkıya 'bağlı kalan, tutkuların yarattığı olay­lardan kaçan, yüksek düşüncelerin verisi olan olayları iş­leyen bir edebiyat dalıdır. Türleri :

A) TRAJEDİ ( Tragedya) :

Trajedi (Tragedya), Yunanlıların mitolojik çağda yaşadıkları sırada, bağbozumu tanrısı Didnysos şerefine yaptıkları din törenlerinden doğmuştur. Daha çok seyir­cilerin acıma ve korkuya bağlı duygularını kabartmak amacını güder.

Din törenlerinde keçi kılığına giren bir koro, şiirleri şarkı biçiminde okur ve törenin anlamına uygun dans ederdi. M. Ö. VI. yüzyılda, bu törenlere, koro dışında bir kişi yani bir aktör eklenmiştir. Bu aktör koro ile konuşturulmuştur. Böylece ilk konuşma (diyalog) ortaya çıkmıştır.

Çeşitli rolleri temsil eden bu" tek aktörlü ve korolu törenlere, yine M. Ö. V. yüzyılda şair Aiskhylos tarafın­dan ikinci bir aktör daha eklenmiştir. Bu tutumla ak­törlük ön plana alınmış, koro ikinci plana itilmiş oldu. Yani koro karşısında konuşma, daha çok önem kazan­mış oldu. İşte ilk tiyatro böylece meydana geldi.

Daha sonra Sophokles, trajediye üçüncü kişiyi de katmıştır.

Yunan trajedisinde koro, oyunun başından sonuna kadar sahnede kalır, sade&e aktörler girip çıkarlardı. Yu­nan tiyatrosu koro ve konuşmalardan meydana gelmiş­tir. Konuşma aralarındaki koro sarkılan, eserin perde aralıkları yerine geçerdi.

Trajedilerde baştan sonuna kadar acıklı ve ciddî bir hava vardır. Yüksek düşünceye, duyguya ve ahlâka çok önem verilir.

Trajedilerin konuları tarihten ve mitolojiden alınır. Bu çeşit eserlerin kişileri tanrılar, tanrıçalar, yarı tanrılar gibi dağ üstü varlıklarla asillerden ve krallardan seçilir.

Aklın denetimi dışında kalan davranışlarla çirkin sa­yılan olaylara sahnede yer verilmez, yaralama ve ölüm­ler seyircinin gözünden saklanırdı. Bu çeşit hareketler sahne gerisinde yapılır, bir haberci tarafından seyircile­re aktarılırdı. Bazen de ölenin feryadını, ya da öldürenin hıncını belirten ünlem sözcükleri, ölüm olayını seyirciye duyurmuş olurdu.

Trajediler, manzum olarak beş perde halinde yazılır. Yüksek bir dil kullanılır, bayağı sözlere yer verilmez. Tiratlar, yani söylev biçimindeki uzun konuşmalar eserde çok yer tutar.

M.Ö. yaşamış olan Aiskhylos, Sophokks, Euripides Yunan Edebiyatı'nın; XVII. yüzyılda yaşamış olan Corneille ile Racine de Fransız Edebiyatı'nın ünlü trejedi yazarlarıdır.

Trejedi, insanların ruhsal zayıflıklarını ve tutkula­rını, iradeye bağlı yüce davranışlarla çarpıştırır. Tarihte­ki kralların ve asilzadelerin hayatları trajediye konu ol­duğu için, sahne, bunların çevrelerinin değişmeyen de­korlarıdır. Trajedide konu dağınık ve bulanık değildir. Ayrıntılara önem verilmez. Eserin tümü, tek ve basit bir konu çevresinde döner.

Trajedi, klasizmin üç birlik ilkesine dayanır. (Uç bir­lik İlkesi'nin ne olduğunu anlamak için, bu kitabın Batı'da Edebî Akımlar bölümündeki klasizm konusunu oku­yunuz).

B) KOMEDİ (Komedya):

Komedi, eski Yunanlılarda, trajedi gibi din tören­lerinden doğmuş, insanların ve olayların gülünç. yönle­rini seyircilere göstermek amacını güden bir tiyatro türü­dür. Trajedenin tam tersidir. Komedi eserleri, konu­larını, yazıldığı çağın toplumundan ve insanın günlük ya­şantısından alır. Komedinin kişileri halk arasından seçilir. Konuşmalarda, trajedide olduğu gibi yüksek ve asil bir dil aranmaz. Birtakım şakalara ve kaba sözlere de yer verilir. Sözcükler çok kez halkın ağzındaki biçimiyle söyletilir.

Klasik komediler beş perde halinde ve manzum olarak yazılırdı. Eski Yunan komedilerinde konuşmalar (diyaloglar) arasında, trajedilerde olduğu gibi koro­lara yer verildi. Sonraları Batı edebiyatlarında bu korolar kaldırılmış, beşten az sayıda perdelerde eserler meydana getirilmiştir. Klasizmden romatizme geçildikten sonra komediler nesir halinde de yazılmaya başlanmıştır.

Komedinin çeşitleri vardır. Bunlardan bazıları şun­lardır:

Fars; Daha çok halk zevkini okşayan, basit davranışlı ve abartmalı (mübalâğalı) komedidir. Halkı güldüren hareketlerin sık sık tekrar edilmesi, taklitlere fazlaca yer verilmesi fars'ın niteliklerindendir. Sosyal ha­yatın gülünç tarafları, bu çeşit komedilerde abartmalı bir şekilde ortaya konur.

Vodvil: İlk zamanlarda vodviller şarkılı olarak sahneye konurdu. Fakat bugün şarkıdan ayrılarak sa­dece seyirciyi eğlendirmek ve güldürmek için çapraşık, gülünç olayları bir araya getiren bir tiyatro türü olmuş­tur.

Birbirlerinden kaçan insanların komik rastlantılarla karşılaşmaları, birbirini istemeyenlerin bir arada ya­şamak zorunda kalmaları zekî, kurnaz görünenlerin çok çabuk aldatılıp atlatılmaları; sert görünüşlü âmirle­rin memurlarının huzurunda karılarından titremeleri gi­bi garip olaylar, vodvilin konu örgüsünü meydana geti­rirler. Bu türlü eserler, seyircilerin sinirlerini boşa ala­cak kadar kahkaha yaratırlar.

c) Komedi santimantal: Duygulandırıcı komedidir, önceleri seyirciyi güldürürken sonradan gözleri yaşar­tacak kadar duygulandırır. Daha çok aşk konularını işler. Anlatım şairanedir.

SON EKLENENLER

Üye Girişi