Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

ÖZGEÇMİŞ / CV NASIL YAZILIR? NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Herhangi bir kurum veya kuruluş tarafından özel bir amaçla istenen ve kişinin hayatını, yeteneğini, iş yapma gücünü ortaya koyan (belgeleyen) tanıtım yazısına öz geçmiş denir.
Öz geçmiş, genellikle bir işe başvuru sırasında adaylar hakkında ön bilgiler edinmek üzere işveren konumundaki kişi veya kurumlarca istenmektedir Bazen de personelin tanıtımı için hazırlanan kataloglarda veya web sayfalarında kullanılmak üzere öz geçmiş istenmektedir.


GEÇMİŞ NASIL YAZILIR?

Özgeçmiş yazarken eğitim, deneyim ve yetenekler kısmında hedefe yönelik doğru ifadeler ve iyi bir gramer kullanmak son derece önemli İnsan Kaynakları uzmanlarının havuza düşen binlerce özgeçmişten pozisyona uygun olanına ulaşması bu şekilde kolaylaşıyor. Her CV'nin ortalama bir dakika kadar incelendiği düşünülürse ilk etapta derli toplu, düzgün bir Türkçe ya da İngilizce ile yazılmış, pozisyona uygunluğu ile dikkat çeken özgeçmişlerin göze çarpacağı muhakkak. Uzun ve detaylı bir özgeçmişin yanı sıra, özellikle bazı küçük işletmelerde ve iş başvurularının şahsen firmaya yapıldığı durumlarda kısa bir özgeçmiş oluşturmak gerekiyor Peki, bu kısa özgeçmiş nasıl yazılmalı?

Kısa özgeçmiş oluştururken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Kısa özgeçmiş yazarken bilgiler öncelikle kronolojik bir sırayla verilmeli
  • Yazı karakteri okunması kolay bir font olmalı (Times, Arial, Calibri gibi)
    Önce kişisel bilgiler (ad-soyad, doğum tarihi, adres, iletişim bilgileri), ikinci olarak kronolojik şekilde eğitim bilgileri, iş deneyimi ve varsa ayrılma nedeni verilmeli, üçüncü olarak kişisel ilgi ve becerilerden bahsedilmeli (kurs, sertifika, dil, bilgisayar programları), dördüncü olarak referans bilgisi eklenmeli ve en son kısa bir “Bu işi neden istiyorum?" metni ile CV tamamlanmalıdır.
  • Kısa özgeçmişte sağ veya sol köşeye uygun bir vesikalık fotoğraf yerleştirilmesi gerekir Fotoğraf eklenen özgeçmiş daha fazla akılda kalır ve etkili olur
  • Kısa özgeçmişin farklı tarafı, cümlelerin daha kısa olması, toplamda bir sayfadan fazla tutmaması ve madde madde hızlı okunabilecek bir şekilde yazılmasından kaynaklanır. Eğer küçük bir firmaya başvuruyorsanız, hatta başvurduğunuz firmada ayrı bir İnsan Kaynakları departmanı yoksa ve işe atımları bizzat işveren yapıyorsa kısa özgeçmiş daha uygundur. Işı başından aşkın işveren kısa surede göz gezdirerek anlayabileceği bir özgeçmişe bakmak ister. Daha uzun ve detaylı özgeçmişlere yeterince dikkat etmeyebilir.
  • Kısa özgeçmişte özellikle pozisyon odaklı bilgilerin ağırlıkta olması önemlidir. Uzun uzadıya kişisel bilgilerden bahsetmek. konuyu dağıtmak özgeçmişin uzun olmasına neden olur. Daha büyük bir firmada bu tur bir özgeçmiş daha etkileyici olabilecekken, küçük firmalarda kısa özgeçmiş daha fazla ilgi çekecekti

 

                                      ÖZGEÇMİŞ - CV ÖRNEĞİ

AD ve SOYAD                                                                                                            FOTOĞRAF

ADRES
Tel: …………………..
E-mail : ……………@gmail.com

KİŞİSEL BİLGİLER

Doğum Tarihi ………
Doğum Yeri ………..
Medeni Durum ………
Askerlik Durumu ………….

İŞ TECRÜBESİ

11.20..-12.20 …………………
04.20..-07.20.. ………………..


EĞİTİM BİLGİLERİ

08.2009- ……………………..
09/20.. – 12.06.20.. ………….


SEMİNER ve KURSLAR

03.01.20..-19.02.20.. ……..
20.. ……………


BİLGİSAYAR BİLGİSİ
……………….
…………………..
……………….

YABANCI DİL BİLGİSİ
…………………..
………………….

İLGİ ALANLARI
………………….

REFERANSLAR
……………….

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi