Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

MEDYA ORGANLARI VE FARKLILIKLARI

Gazete, dergi, Genel Ağ, radyo ve televizyon haberciliği birbirinden farklı özellikler gösterir. Radyo haberlerinin diğer haberlerden en önemli farkı, konuşma tekniğine dayalı olmasıdır. Ayrıca radyodan haberler en hızlı biçimde verilebilmektedir. Radyo haberleri uzun radyo haber programları dışında genellikle bülten şeklinde hazırlanır. Bültenler ya ana haber bültenleri ya da ara haber bültenleri biçiminde hazırlanmaktadır. Ana haberlerde haberler, detayları verilerek yer alırken ara haberlerde detaylara yer verilmez. Kimi radyo kanallarında ara haberler yerine, kısa haber bültenine de yer verilmektedir. Radyo haberlerine günün her saatinde ve her yerden kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Radyo haberini dinleyebilmek için çok fazla harcama yapılmasına ya da emek harcanmasına gerek yoktur.
Yazılı basın bir olayı ayrıntılarıyla derinlemesine sunarken radyo ve televizyon özet şeklinde sunar. Gazete okuyucusu, etkendir; hangi haberi okuyacağına karar verme özgürlüğüne sahiptir. Radyo ve televizyonda ise öncelikler dayatılır, izleyici ya da dinleyici edilgendir, pasiftir.

Genel Ağ haberciliği ise haberlerin anında kamuoyuna duyurulması ve ihtiyaç duyulduğunda rahatça ulaşılabilmesi gibi niteliklere sahip olduğundan günümüzde çok fazla tercih edilmektedir. Genel Ağ haberciliği bütün habercilik tekniklerinin birleştiği bütünleşik haber sunumuna doğru yönelmektedir. Genel Ağ haberciliğini kısaca şöyle özetlemek mümkündür: “TV kadar hızlı, gazete kadar derin ve kapsamlı...” dolayısıyla Genel Ağ haberciliği, televizyon ile gazetenin olumlu taraflarını bir sentez hâline getiren yepyeni bir medya aracıdır. Hem yazılı, hem sesli, hem de görüntülü haberler, Genel Ağ’ın web sayfalarında bütünleşik olarak sunulabilmekte, bu özelliği ile gazete ve televizyonun haber iletim sistemlerini bütünleştirerek yazı, ses ve hareketli görüntüleri aynı ortam üzerinde ve eş zamanlı olarak Genel Ağ kullanıcılarına sunabilmektedir. Genel Ağ, özelliğiyle haberle ilgili tüm dokümanlara bağlantılar verilebilmektedir. Haberle ilişkili geleneksel araçlardaki zaman ve sütun sınırlılıkları ortadan kalkmıştır. Haberler uzun olarak verilebilmektedir. Genel Ağ haberciliği haber değeri taşıyan olay, olayın hemen ardından Genel Ağ sayfasında yerini alabilir. Dolayısıyla gazetesini eline alan Genel Ağ kullanıcısı için artık o haber, haber olmaktan çıkmıştır. Basılı gazetelerdeki bu temel olumsuzluğun yanı sıra aynı haber ile ilgili yeni gelişmelerin verilebilmesi için yine en az 24 saatlik bir sürenin geçmesi gerekir. Buna karşın Genel Ağ haberciliğinde haberle ilgili her türlü gelişme anında okuyucuya iletilebilmektedir. Haberin anlık izlenmesi, haberle ilgili başka bilgilerin kaynaklarının verilmesi, Genel Ağ haberciliğinin temel avantajıdır. Ayrıca basılı gazete okuyucusunun, önüne gelen habere gerek içerik, gerek biçim açısından hiçbir müdahale şansının olmaması Genel Ağ haberciliğini bir adım öne geçirmektedir. Çünkü Genel Ağ haberciliğinde bir haber istendiği anda düzeltilebilir, okurun katkılarıyla yeniden yapılandırılabilir.

Genel Ağ’a medya açısından bakıldığında; geleneksel gazetecilik basılı materyal üzerinde yayımlanma tekniğini kullanırken radyo ve televizyon yayın olarak varlık göstermektedir.

SON EKLENENLER

Üye Girişi