Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

EDEBÎ ESER

Güzel bir üslûpla meydana getirilmiş sözlü ve yazılı eserlere edebî eser denir. Bunların, kendi türlerinde en üstün olup da, çağlarını kudretle temsil eden ve za­man boyunca unutulmayan örneklerine şaheser sıfatı verilir. Meselâ: Yunus Em­re ve Fuzûli'nin divânları gibi şiirleri ile Dede Korkut kitabı da edebiyatımızın şa­heserleri arasındadır. Homeros'un İlyada'sı, Mevlâna"nın Mesnevî'si, Shakespeare’in Hamlet'i... Dünya şaheserlerinden birkaçıdır.

Bilindiği gibi sanat, insanoğlunu yücelten, kişilerin düşünce ve duyguları ara­sında yakınlıklar kurarak ruhları birbirine ısındıran ulu bir kavramdır. Edebiyat ise güzel sanatlar arasında, ifade gücü ve tesiri en geniş olanıdır. Zengin edebiya­tı dünyaca tanınmış olan milletlere her ülkede hayranlık duyulur. Öbür sanatlar da kendilerini anlatmak için bazen edebiyata muhtaç olurlar.

Eski ve yeni olsun, bütün edebî eserlerin sevilerek tanıtılması, bilgili yöntem­le incelenmesi ve her nesilde yeniden incelenerek çağdaş yorumlara kavuşturul­ması, tartışma götürmez bir önem taşımaktadır. Edebiyat eserleri ancak bu saye­de yaşayabilir. Yoksa onlar unutulur, millet de sanat, üslûp ve fikirce yoksulladır. Sanatı, edebiyatı diri ve sürekli gelişme içinde olan milletlerin asla yok edileme­yeceklerini tarih göstermiştir. Buna karşılık kendi edebî eserlerini umursamayarak şaşılık ve şaşkınlığa düşen milletler havada sabun köpüğü gibi yok olup git­mişlerdir. Şunu da açıklayalım ki; edebiyatların ömrü, bazen milletlerinden daha uzun olabilir: Eski Mısır, Grek, Latin vs. edebiyatları hâlâ yaşamaktadır.

Edebî eserler, oluşları sırasında tenkit ve inceleme ile değerlendirilirler. Son­ra bunların en kıymetli olanları, örnek ve temsilci vasıf taşıyorlarsa edebiyat tari­hinde yer alırlar.

 
A.KABAKLI (TÜRK EDEBİYATI)

SON EKLENENLER

Üye Girişi