Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

İDRİS NEBİ KARAKUŞ KİMDİR?


İdris Nebi Karakuş
Yazar, Şair
Doğum: 1959, Kırıkkale
Eğitim: Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Eskişehir Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü

Şair ve yazar. 1959, Keskin / Kırıkkale doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Keskin’de tamamladı. Eskişehir Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü ve Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (1988) mezunu. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Bölümünde “Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitapları” konulu teziyle yüksek lisansını ve “Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Müfredat Programları, Ders Kitapları ve Metinlerle Ana Dili Öğretimi” başlıklı tezle doktorasını tamamladı. Ziraat Bankasında memur olarak göreve başladı. Çeşitli yerlerdeki ortaokullarda öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Kırıkkale Keskin Lisesinde edebiyat öğretmeni iken Kırıkkale Üniversitesine öğretim görevlisi olarak atandı. Sonra Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna şube müdürü olarak geçti. Atatürk Yüksek Kurumunda Araştırma Plânlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığında bulundu.

Makale, deneme, hikâye ve şiirleri Türk Dili, Türk Kültürü, Bilge, Meş’ale, Yeni Erek, Gökkubbe ve İlkyaz gibi dergilerde çıktı. Hergün, Ortadoğu, İl, Yeni Düşünce, Sıla ve Keskin gazetelerinde köşe yazarlığı, Türk Dünyası Kavramlar ve Terimler Ansiklopedisi ile Türk Dünyası Edebiyatçılar Ansiklopedisi’ne madde yazarlığı yaptı. Kırık Kalem dergisini çıkardı. Türk Dünyası ile ilgili uluslararası kongre ve sempozyumların düzenlenmesinde görev aldı. Ankara Aydınlar Ocağı ve Orta Anadolular Birliği üyeliği ile Kırıkkaleliler Vakfı başkanlığı yaptı.

ESERLERİ:

ŞİİR: Gurbet Sancısı (1986), Türkün Türküsü (1997), Çiçekler Açınca (2004).

HİKÂYE: Lanet Halkası (2004).

ARAŞTIRMA: Türk Dili ve Edebiyatı-1 Kredili Sisteme Göre Lise Ders Kitabı (ortak, 1994), Keskin (ortak, 1995), Atatürk Düşüncesinde Din ve Laiklik (ortak, 1999), Türkçe-Türk Dili ve Edebiyatı Öğretimi-Öğretmen El Kitabı (2000, 2. bas. 2002), Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme (2001), Prof. Dr. Sadık Tural Armağanı (2002), Türk Kültüründe Bozlaklar (2004), Atatürk Dönemi Eğitim Sisteminde Türkçe Öğretimi (2004).

ÇEVİRİ (Türkmen Türkçesine): Danalaryü Yoly Bılen (S. Tural’dan, 2002), Dessandan Taryha Giden Yol (S. Tural’dan, 2002).

 

İLGİLİ İÇERİK

ŞİİRLER

İDRİS NEBİ KARAKUŞ ŞİİRLERİ

http://www.biyografya.com

SON EKLENENLER

Üye Girişi