Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

KONYA - GEZİ YAZISI

Yüzölçümü: 38.183 km2 Nüfus: 2.192.166 (2000) İl Trafik No: 42

İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve tarihi akışı içerisinde birçok medeniyetin izle­rini bağrında taşıyan Konya, adeta bir müze şehir hüviyetindedir. Sayısız tarih, kültür ve doğal zengin­liklerine sahip olan Konya, yetiştirdiği

İslam büyükleri ile de tanınmaktadır. Konya, tarih boyunca belli başlı yollar üzerinde yer almış olup, tarihi İpek Yolu'nun en önemli ticaret ve konaklama merkezlerin­den birisi olmuştur.

Konya'da ve çevresinde yerleşik düzen Prehistorik (tarih öncesi) Çağdan başlamaktadır. Konya, daha sonra Hitit, Phryg, Lydia, Pers, Bergama, Roma ve Bizans egemenliklerinde kalmıştır.

1071 tarihindeki Malazgirt Meydan Savaşı'ndan sonra Selçukluların eline geçen şehir, 1097 tari­hinden 1277 tarihine kadar aralıksız Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olmuştur. Konya, Selçuklu­lardan sonra Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır.

İlçeler:

Konya ilinin ilçeleri; Karatay, Meram, Selçuklu, Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Boz­kır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hüyük, Hadım, Kulu, Sarayönü, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhöyük ve Yunak'tır.

Coğrafya

Anadolu yarımadasının ortasında bulunan kent iç Anadolu Bölgesinin güneyinde yer almaktadır. Konya'nın toprakları 38257 km2 yüzölçümüne sahip olup, büyük bir kısmı iç Anadolu'nun yüksek düz­lükleri üzerindedir. Güney ve Güneybatı kesimleri Akdeniz bölgesine dahildir. Rakım ortalama 1011 m'dir.

Kara iklimi hüküm süren Konya'da yaz kuru ve sıcak, kış soğuk ve yağışlı olmaktadır. Tarihçe

Konya'da ve çevresinde yerleşik düzen Prehistorik (tarih öncesi) çağdan başlar. Konya daha son­ra Hitit, Frig, Lidya, Pers, İskenderun, Bergama, Roma, Bizans egemenliklerinde kalmıştır.1071 tari­hindeki Malazgirt Meydan savaşından sonra Konya Selçukluların eline geçen şehir 1097 tarihinden 1277 tarihine kadar aralıksız Anadolu Selçuklularının başşehri olmuştur. Konya Selçuklulardan sonra Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır.

Korunan Alanlar

Beyşehir Gölü Milli Parkı: Konya ili Beyşehir ilçesi içerisinde yer almaktadır.

Milli park alanına Konya-Beyşehir bağlantısını sağlayan 238 no'lu devlet karayolu ile ulaşılmak­tadır. Saha, Konya'ya 94 km. Isparta’ya 105 km. mesafededir.

Ülkemizin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü'nün jeomorfolojik yapısı karstik arazi şekillerin­den, çok sayıda düden ve dolinlerin birleşmesi sonucu oluşan polye karakterindedir. Yörenin genel jeolojik yapısını teşkil eden kalkerlerin, suların kimyasal reaksiyonu sonucu ezilmesi, bu karstik yer şekillerinin kalıntıları olan ve yükseklikleri 20-50 m. arasında değişen çok sayıda ada bulunmaktadır.

Göl suyu alkalin özelliktedir. Sazan, alabalık, gövce, sarıbalık ve tatlı su levreği gibi türler, su kap­lumbağası ve yılanlar gölün faunasını oluşturmaktadır. Göl içerisindeki irili ufaklı adalar, su kuşlarının yuvalanmaları ve kuluçkaya yatmaları açısından önem teşkil ederler. Adalar dalgıç türleri, kuğular, karabataklar, bazı balıkçıl türleri ve ördekler İçin kışlama ve kuluçka alanlarıdır.

Milli parkın orman formasyonu ardıç, karaçam, göknar, sedir ve meşe türleri oluşturmakta ağaçlar yer yer göl kenarına kadar uzanarak Beyşehir Gölü'nün koylarını ve körfezlerini görsel açıdan eşsiz manzara güzelliklerini kavuştururlar.

Üstün değerdeki peyzaj güzellikleri, göçmen kuşlar için iyi bir barınak olması, sporlarına elverişli göl kıyılarının bulunması ile Selçuklu dönemine ait kültürel kaynaklar, Milli parkın özelliğini oluşturmak­ta ve görülmeye değer niteliktedir.

Milli parkın yoğun ziyaretçi dönemi mayıs-ekim aylarıdır. Ziyaretçiler için günübirlik ve kamp yapma imkânlarını sunmaktadır.

Çadırla ve karavanla milli park yetkililerinin kontrolünde ve göstereceği yerlerde kamp yapılabilir. Ayrıca Beyşehir ilçesi de konaklama için uygundur.

Akgöl Tabiatı Koruma Alanı: İç Anadolu Bölgesi'nde, Konya ili, Ereğli ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Akgöl ve çevresi ihtiva ettiği su kuşu türlerinin çeşit ve miktar itibariyle zenginliği ve içlerinde nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türlerin mevcudiyeti ile ulusal ve uluslararası düzeyde öneme sahip nadir bir ekosistem göstermektedir. Saha 6787 ha. büyüklüğündedir.

Akgöl ve çevresi alüvyonlu bir sahadır. Akgöl, çevresindeki alüvyal ovadan birkaç metrelik seki eşikleri ile ayrılır. Akgöl, bugün geniş açık aynalardan sazlık kamışlık alanlardan, irili ufaklı çok sayıda­ki kum ve çamur adalarından oluşmaktadır.

Ornitolojik açıdan son derece zengin olan Ereğli Sazlıkları'ndan şimdiye kadar 200'den fazla kuş türü gözlenmektedir. Gölde bulunan ve kuluçkaya yatan başlıca kuş türleri; flamingo tepeli batağan, kızıl boyunlu batağan, kara boyunlu batağan, karabatak, küçük karabatak, tepeli kutan, küçük bala­ban, gece balıkçılı, alacabalıkçıl, küçük akbalıkçıl, büyük akbalıkçıl, erguvan balıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, kuğu, kaz, angut, suna, yaz ördeği, macar ördeği, mısır akbabası, yılan kartalı, saz delicesi, turna, dikkuyruk, uzunbacak, kılıçgaga, kocagöz, batak kırlangıcı, mahmuzlu kırlangıç, ince gagalı martı, büyük cılıbıt, gülen sumru, küçük sumru, büyük sumru, kara sumrudur. .

Akkutan, öküz balıkçılı, puhu kuşu ve uludoğan ise kuluçkaya yatmamakta, yılın belli bir döne­minde sahada konaklamaktadır. Göç sırasında ve kışın gölde gözlenen türlerden; küçük batağan, tepeli batağan, büyük akbalıkçıl, sakarca kazı, boz kaz, angıt, çamurcun, kılördek, dikkuyruk, sakarmeke ve turna sahada yoğun olarak bulunmaktadır.

Kocakoru Ormanı Tabiat Parkı: Konya ili, Seydişehir ilçesi, Taraşçı Belediyesi sınırları içerisin­dedir.

Konya ili, Seydişehir ilçesi, Taraşçı Belediyesi hudutları dahilinde yer alan saha, Taraşçı Belediyesi'nin batısında bulunmaktadır.

Taraşçı ve civarı genel olarak bozkır ormanı dediğimiz, Toroslar'ın kuzeye bakan eteklerinde bu­lunan ve iklimsel faktörlere göre iç kısımlara kadar uzanan bir vejetasyon yapısına sahiptir. Karaçam ve Toros köknarı ile birlikte bazı meşe ve ardıç türleri buradaki ekosistemin en belirleyici türleridir. Bulunduğu bölgenin iklim koşulları (düşük nem oranı ve yağış miktarı) göz önünde bulundurulduğunda bozkır ormanlarının hassas bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Taraşçı ve civarındaki ormanların büyük kısmı gerek işletim gerekse yerel nüfusun kullanım baskısı yüzünden ekolojik karakterini ve Çeşitliliğini kaybetmiş durumdadır. Bölgede, tüm bu etkilerden belli oranda uzak kalabilmiş ve doğal orman parçası özelliği taşıyan tek saha burasıdır. Bölge floristik açıdan oldukça zengin bir yapıya sa­hiptir. Odunsu tür zenginliği ise özellikle üzerinde durulacak niteliktedir.

Ayrıca bu bölge önemli bir doğa adası konumundadır. Bu sahanın korunması ile sadece küçük bir bölgenin korunması değil, aynı zamanda bu özelliğe sahip başka ekosistemlerinde korunmuş ol­ması sağlanacaktır.

Sahada günübirlik kullanıma uygun olan ve halen düzensiz bir şekilde kullanılan Küçük Oluk, Gudal ve Hacıhasan Oluğu olarak adlandırılan üç adet açıklık mevcuttur. Taraşçı Belediyesi civarın­daki ormanların büyük bir kısmı gerek işletim gerekse yerel nüfusun kullanım baskısı yüzünden ekolo­jik karakterini ve çeşitliliğini kaybetmiş durumdadır. Bölgede tüm bu etkinliklerden belli oranda uzak kalabilmiş, doğal orman parçası özelliği taşıyan tek saha burasıdır.

Civardaki bozulmuş doğal yapının zaman içerisinde kendini toparlaması ve rehabilite olması açısından, kaynak olarak kullanılabilecek eş özellikteki alanların bulunması oldukça önem arz etmekte ve doğal yapısı bozulmamış adacıkların bu yapı içerisinde korunuyor olması çalışmalarında oldukça önemli bir kriter olmaktadır. 329-5 hektarlık kesim 1998 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

Tabiat Anıtları:

Fosil Ardıç: 500 yaşında, 4,5 m. çevre genişliğine sahip ardıç ağacı. Meke Gölü: Maor adı verilen bir volkanik patlamayla meydana gelen çukurda oluşan göl. Titrek Kavak: 100 yaşında, 25 m. boyunda, 2,5 m. çap ve 8 m. çevre genişliğinde kavak ağacı.

www.konyakulturturizm.gov.tr

 

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi