Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

 Kemal Tahir'in (ö. 1973) Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu anlatan romanı.

Tezli bir tarihî roman hüviyetindeki eserin adı, romanın kahramanlarından olan ve romanda Bacı Bey adıyla geçen Devlet Hatun'dan gelmektedir. Eser Ertuğrul Gazi'nin, Osman ve Orhan beyle­rin, çökmekte olan Anadolu Selçuklu Dev­leti'nin Bitinya ucunda "kerîm devlet" anlayışı çerçevesinde küçük bir aşiretten yeni bir devleti nasıl kurduklarının hikâ­yesidir. Devlet Hatun, Rum (Anadolu) ba­cılarının başına geçtikten sonra Bacı Bey olmuş, Osmanlıların Derin Geçit'i aşma­larında bütün gücünü kullanmıştır. Ro­man "Kancık Vuruş", "Uyandırılan Işık", "Dost Çelmesi", "Fal", "Derin Geçit" ve"Kerimcan'ın Yolu" adlarını taşıyan altı bölümden meydana gelmektedir.

Türk edebiyatında daha önce yazılan alışılmış tarihî romanlardan çok farklı bir anlayışla kaleme alınan Devlet Ana'da, daha ziyade Osmanlı Türkleri'nin devlet anlayışı ile Anadolu topraklarındaki hâ­kimiyetleri konu edilmektedir. Yazarın, Söğüt ve çevresinde Osmanlı Beyliği'nin kuruluş yılları, Konya'da Selçuklular'ın çözülüşleriyle Bizans sınırındaki kaynaş­malar, savaşçı dervişler, keşişler, Saint Jean şövalyelerinden Notüs Gladyüs, Sel­çuklu beyleri, bazı Moğol eşkıyaları, Or­han Gazi ile evlendikten sonra Nilüfer Hatun adını alan Tekfur kızı Lotus, Şeyh Edebâli ve ahî teşkilâtı ile devrin muta­savvıf şairi Yûnus Emre gibi, çeşitli olay­ları sembolize eden belli başlı kahraman­lar çevresinde geliştirilen hikâyede, Os­manlı'nın devlet kurmaya ve yönetme­ye olan tabii yeteneği ile İslâmiyet'ten gelen adalet ve mülkiyet anlayışına bü­yük ölçüde yer verdiği görülmektedir. Kemal Tahir'in bu romanda ortaya koy­mak istediği esas düşüncesi ise Osman­lı Devleti'nin, Batı dünyasında Ortaçağ'-da sosyal ve iktisadî alanda görülen fe­odalizmden çok farklı bir gelişme gös­terdiği şeklindeki görüşlerinin ifadesi olarak özetlenebilir. Yazarın burada, Os­manlı toplum yapısında feodalitenin ol­mayışı, dolayısıyla Batı dünyasında gö­rüldüğü tarzda bir sosyal sınıf anlayı­şının da bulunmadığı ve Doğu toplum­larında ferdiyetçilik anlayışının gelişme­diği şeklindeki tezle ortaya çıkışı leh­te ve aleyhte çeşitli tartışmalara yol aç­mıştır.

Bazı yazarlara göre Osmanlı Devleti'­nin kuruluşundan çok, Cumhuriyet'ten sonraki yıllarda Türkiye'nin içine düştü­ğü çıkmazdan kurtuluşu için çeşitli yollar teklif eden Devlet Ana, aynı zaman­da yazarının da ifadesiyle "XX. yüzyılda yaşayan Türk insanına bir şeyler anlat­mak için" yazılmıştır. Eserin Dede Kor­kut, Evliya Çelebi ve Naîmâ gibi klasik yazarlarla bazı millî destanlar, evliya men­kıbeleri ve efsanelerden gelen ifade ve anlatım tarzı da üzerinde ayrıca durulan yanlarından birini teşkil etmiştir. 1968 Türk Dil Kurumu roman ödülünü kaza­nan eser, edebiyat dünyasında çeşitli tar­tışmalara yol açmasıyla da ayrıca şöhret bulmuştur. İlk baskısı 1967 yılında ya­pılan Devlet Ana'nın 1993te 10. bas­kısı yapılmıştır.

 

BİBLİYOGRAFYA:

Kemal Tahir. Devlet Ana, Ankara 1967, l-ll; Mehmet Şeyda, Türk Romanı (Devlet Ana Üze­rine Açık Oturum), İstanbul 1969; Hulûsî Dos­doğru, Batı Aldatmacılığı ve Putlara Karşı Ke­mal Tahir, İstanbul 1974, s. 385-410; Behçet Necatigil. Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü, İs­tanbul 1979, s. 143-144; İsmet Bozdağ. Kemal Tahir'in Sohbetleri, Ankara 1980, s. 99-104; Türkiye Defteri (Kemal Tahir özel sayısı), sy. 6, İstanbul 1974; Berna Moran. "Devlet Ana", Ye­ni Düşün, sy. 62, İstanbul 1990, s. 10-23; "Dev­let Ana", TDEA, II, 277-278.

Abdullah Uçman, dia,9.cilt

not:resim kitabın 3.baskısı 1971 

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi