Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Neden birçok öğrencimizin kitap okumasını sağlamakta zorlanıyoruz? Neden yetişkin insanların büyük çoğunluğu anneler, babalar kısaca öğrencilerimizin velileri kitap okumak onları ilgilendirmiyormuş gibi davranabiliyorlar? Neden esnaflarımız, tüccarlarımız, çiftçilerimiz, çalışan ya da ev hanımı olan hanımefendilerin çok büyük bir kısmı kitap okumadan ömürlerini geçirip gitmekte hiçbir sakınca görmüyorlar? Neden doktor, mühendis, eczacı, işadamı gibi meslek dallarında çalışanlar, birçok siyasetçi, asker ve polis, hadi acı gerçeği söylemekten kaçınmayalım, hiç de az olmayan sayıdaki öğretmen kitap okumak önemli bir ihtiyaç değil de sanki bir lüks imiş gibi davranıyor? Nasıl oluyor da okullarda öğreten ve öğrenenlerin kimileri kitap okumayı sadece bazı alanları seçen öğrencilerin yapması gereken bir etkinlikmiş gibi değerlendirebiliyorlar? Acaba neden çocuklarının kitap okumasını isteyen anne-babalar, öğrencilerinin kitap okumasını sağlamak için nasihat eden ve okuyanları öven eğitimciler kendileri ununu elemiş de eleğini asmış insanlar havasındalar?

Okula gelmekten elde edilmek istenen maksat ne? İyi bir eğitim almak mı yoksa sadece diploma sahibi olmak mı? Sanki çoğumuz okulu ve eğitimi diploma alıp mezun olmak, mümkünse bir üniversite bitirip iş sahibi olmak için gereken bir süreç olarak algılıyoruz. Hayatı sadece bir geçim kavgası, geçimini sağlayabildikten sonrasını da daha çok ve daha lüks yaşayabilmek uğraşısı olarak algılayan, daha çok tüketebildiğinde kendini ilerlemiş-gelişmiş, dahası hayat mücadelesinde başarılı olmuş sayan birçok insan var ne yazık ki. Eh tabii bu durumda okulu bitirip bir iş sahibi olmuş kişiler maksat hâsıl olduğuna göre kitap okumak da bizim için olsa olsa ara sıra yapılması gereken eğlenceli bir iştir diye düşünebiliyorlar.

Kitap okuyorum çünkü paragraf sorularını daha çabuk anlayıp çözebilmemi sağlıyor. “Demek ki paragraf soruları çözmesi pek fazla gerekmeyen ya da çözmekte zaten zorlanmayanların kitap okumasına ihtiyaç yok.

Kitap okuyun böylece SBS veya ÖSS sınavına girdiğiniz zaman soruları daha hızlı okur, daha çabuk anlarsınız dolayısıyla zaman sıkıntısı yaşamamış olursunuz. “Demek ki sınava girmesi gerekmeyenlerin kitap okumasına da gerek yok, ne diye kitaba para ve zaman ayırsın ki!”

 Boş zamanlarımda kitap okumayı severim. “ Niye, kitap okumak boş zamanlarınızı doldurmaya yarayan boş iş mi? Neden kitap okumak için özellikle zaman ayırmanız gerektiğini hiç düşünmüyorsunuz acaba?”

Aslında boş zamanı olanların yapması gereken en iyi uğraş kitap okumak olduğuna inanıyorum. “İş, eş, çocuklar, ev işleri gelen gidenden hiç zaman kalmıyor benim hiç boş zamanım yok, demek ki kimse benden kitap okumak falan beklemesin.”

Çok merak ediyorum; acaba kitap okuyan öğrencilere sınavlarda artı puan verileceği veya kitap okuyan çalışanların maaşlarında artış yapılacağı açıklansaydı herkes nasıl davranırdı?

 Kitap okuyunca  n’olacak diye soran birisi eğer hemen gerçekleşecek somut ve maddi bir çıkar bekliyorsa ne diyebilirim ki!

Hayatta yapılan her etkinlikten hemen ve maddi yarar beklemeyi o kadar benimsemişiz ki bırakın okumayı ibadeti bile maddi yarar beklentisiyle yapan insanlar çoğalmaya başladı. Abdest almayı vücut temizliğini sağlayan yararlı bir iş, namazı zamanı düzenli kullanma becerisi kazandıran bir alışkanlık, iyi çocuk yetiştirmeyi yaşlılık günlerine yatırım yapmak olarak gören insanların kitap okumayı da sınav kazanmak, iyi konuşmak

S.H.

 

 

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi