Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

“Efradını cami, ağyarını mani olmak”

 

Efrad: Fertler

Cami: Kapsayıcı, kuşatıcı

Ağyar: Yabancı, başka

Mani: Engel

 

Bir şeyin tam ve mükemmel olabilmesi için gerekli olan en ufak unsurları içine alması, barındırması; gereksiz olan en ufak unsurları ise dışarıda bırakması anlamında kullanılan bir sözdür.

Bir insan bedenini düşünelim mükemmel bir düzen var. Her şey yerinde ve olması gerektiği gibi yaratılmış. Gereksiz olan –ağyar- hiçbir organ, damar vs. konmamış. Gereksiz diye düşünülebilecek kollarda, bacaklarda ve vücudun diğer yerlerindeki damarlar yüzyılımızda kalp damar ameliyatlarında yedek unsur olarak kullanılmakta, sistemin mükemmelliği konusunda bizleri hayrette bırakmaktadır.

Bizler de derslerimizde, okulumuzda bazı kavramları anlatırken, tanımlarken gerekli özellikleri –efradı- en ufak ayrıntısına kadar tanıma yerleştirmeli;  gereksiz – ağyar- bir ifadeyi, kelimeyi, eki tanım dışında bırakmalıyız. O zaman işte “efradını cami, ağyarını mani” bir tanım yapmış oluruz.

Bir saat düşünelim. İçerisinde işleyen bir sistem var. Çok küçük bir dişliyi küçük diye küçümseyebilir miyiz? Onu oradan çıkardığımızda sistem sağlıklı çalışır mı? Tabii ki çalışmaz. Onun için işlerimizde ufak bir ayrıntıya dahi dikkat etmeliyiz ki işimiz mükemmel olsun.

SON EKLENENLER

Üye Girişi