Kullanıcı Oyu: 3 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

 

1.   İslâm'ın on birinci yılında altı kişilik Medineli grup Pey­gamber Efendimiz'e gelerek biat ettiler. İkinci yılda da altı kişilik bir grup gelip Peygamber Efendimiz'e biat ettiler. İslâm tarihinde önemli bir yere sahip olan bu biatlara ne ad verilir?

A)      Akabe biatlan

B)      Medine biati

C)     Hudeybiye biati

D)     Mekke biati

E)      Rıdvan biati

 

2.   Uhud Savaşı'nda Allah Resûlü'nün miğferi parçalanmış ve miğferin halkalarından iki tanesi mübarek yanağına saplanmıştı. Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) bu halini gören ve O'nun acı çekmesine tahammül edemeyen Peygamber âşığı bir sahabi, hemen Efendimiz'in yüzüne yaklaşıp yanağına batan iki halkayı dişleriyle ısırarak çıkarmış; ancak, o halkalarla birlikte onları çektiği dişleri de düşüvermişti. Kimdir bu fedakâr sahabi?

A)      Hz. Ebu Bekir

B)      Hz. Ömer

C)     Hz. Ali

D)     Hz. Ebu Ubeyde

E)      Mus’ab İbn-i Umeyr

 

3.  Mescid-i Nebevi'nin yanında fakir Müslümanların kaldığı bölümler vardı. Buradaki Müslümanlar sürekli Peygamber Efendimiz'le beraber olur, gelen ayetleri ezberler ve İslâm'ı iyi bir şekilde öğrenirlerdi. Bunlara ne ad verilir?

A)     Ashab-ı Kehf

B)     Ashab-ı Suffe

C)     Ashab-ı Uhdud

D)     Ensar

E)     Muhacir

 

4.   Uhud Savaşı sonrasında Peygamber Efendimiz (sal­lallahu aleyhi ve sellem)'e, şehid olan sahabi Efendi­mizi gösterdiklerinde Peygamber Efendimiz (sallalla­hu aleyhi ve sellem)'den su sözler dökülüyordu: "Seni Mekke'de ilk gördüğümde üzerinde ne paha biçilmez kıymetli elbiseler vardı. Senden daha güzel giyinen yoktu Mekke'de!.. Simdi ise sen, saçların dağılmış ve sadece eski bir hırkanın içinde, basın bile dışarıda, açıkta yatıyorsun! "Bu sahabi efendimiz aşağıdakilerden hangisidir?

A)     Hz. Mus’ab İbn-i Umeyr

B)     Hz. Zeyd İbn-i Harise

C)    Hz. Talha İbn-i Ubeydullah

D)     Hz. Ammar İbn-i Yasir

E)     Hz. Hamza

 

5.   Allah Resûlü'nün yanına bir delikanlı gelmişti. - Ya Rasulallah! diyordu. Bana zina konusunda izin ve­rir misiniz? Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) 'Onu yanıma yaklaştırın.'buyurdu. Basını okşadı ve ona su soruları sordu: 'Böyle bir şeyin annene yapılmasını ister misin?'Bu delikanlı 'Hayır Ya Rasu­lallah' dedi. Ve daha buna benzer pek çok soru sordu Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem). Bu delikanlı hepsine aynı cevabı verecekti. Ve bu delikanlı Medine'nin en iffetli genci olmuştu. Bu sahabe efendi­miz aşağıdakilerden hangisidir?

A)     Şeddat İbn-i Evs

B)     İmran İbn-i Husayn

C)     Cüleybib

D)     Ebu Derda

E)      Mus’ab İbn-i Umeyr

 

6.   Hicretin altıncı senesinin Saban ayında Benî Mustalık kabilesi lideri çevredeki kabilelerle bir ordu oluştur­muş ve saldırmak üzere harekete geçmişti. Bu savasın neticesinde Müslümanlar büyük bir zafer kazanmış ve kabile reisinin kızı esir alınmıştı. Daha sonra müminle­rin annesi olacak olan ve kabilesinde pek çok insanın Müslüman olmasına vesile olan Peygamberimizin hanımı aşağıdakilerden hangisidir?

A)      Hz. Hatice

B)      Hz. Aişe

C)     Hz. Zeynep

D)     Hz. Cüveyriye

E)      Ümmü Habibe

 

7.   Peygamber Efendimiz (sas) için farz, ümmet için ise nafile olan ve kabirde aydınlık olsun diye kılınan namaz hangisidir?

A)       Teravih namazı

B)       Teşbih namazı

C)       Teheccüd namazı

D)       Cuma namazı

E)       Vitir namazı

 

8.    Efendimizin anne tarafından akrabası olduğu için, Efendimiz'in kendisine iltifat ederek: "Böyle dayısı olan var mı?" dediği sahabe kimdir?

A)       Ebu Cehil

B)       Hz. Abbas

C)       Ebu Vakkas

D)       Ebu Talha

E)       Ebu Süfyan

 

9.   İslam'ın ilk yıllarında Efendimiz'in (sas) ve ashab-ı kiram ile birlikte ibadetlerini daha iyi yerine getire­bilmek ve müşriklerin eziyetlerinden kurtulmak için gizlice toplandıkları yer neresidir?

A)    Erkam İbn-i Ebi'l-Erkam’ın evi

B)    Daru’n-Nedve

C)    Kâbe

D)    Sevr Mağarası

E)   Ranuna Vadisi

 

10. Zengin ve aristokrat bir ailenin yakışıklı çocuğuydu. Anne-babası üzerine tir tir titriyor ve dünyalık her imkânı önüne sunuyorlardı. Ama Müslüman olmayı bütün bu dünyalıklara tercih etmiş ve Efendimiz'in yanından bir an ayrılmamıştı. Nihayet Uhud Savaşı'nda şehit olmuş ve şehit olurken de üzerine örtülecek bir kefen dahi buluna­mamıştı. Yukarıda bahsedilen sahabi kimdir?

A)      Musab İbn-i Umeyr

B)      Hz. AH

C)      Sad İbn-i Muaz

D)      Zubeyr İbn-i Avam

E)      Halit İbn-i Velid

 

11.    Peygamber Efendimiz'e ilk vahiy kaç yılında ve nerde geldi?

A)       610 yılı - Nur Dağı’nda

B)       571 yılı - Mekke

C)       622 yılı - Sevr Mağarası

D)       638 yılı – Medine

E)       623 yılı – Taif

 

12.    Peygamberliğin ikinci yılında Müslümanların Mekke müşriklerinin baskılarından kurtulmak ve daha rahat ibadet edebilmek için gizlice toplanıp üç yıl bir araya geldikleri yer neresidir?

A)       Daru’n-Nedve

B)       Kâbe

C)       Erkam İbn-i Ebi'l-Erkam’ın evi

D)       Sevr Mağarası

E)       Ranuna Vadisi


1-A, 2-D, 3-B, 4-A, 5-C, 6-D, 7-C, 8-C, 9-A, 10-A, 11-A, 12-C

SON EKLENENLER

Üye Girişi