Kullanıcı Oyu: 1 / 5

Yıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

1.   Aşağıdaki Mekke Fethi ile ilgili bilgilerin hangi­si yanlıştır?

A)   Mekke’nin fethiyle Kâbe, Müslümanların koruması altına girmiştir.

B)    Mekke’nin fethiyle İslâmiyet yayılma imkânı bulmuştur

C)   Müslümanlara hep zulmeden müşrikler fetih sonra­sı affedilmiştir.

D)   Peygamberimiz Mekke’ye yerleşmiştir.

E)    Mekke kan dökülmeden sulh ile alınmıştır.

 

2.    Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Taif 'e Allah'ı anlatmaya gittiğinde onlardan olumlu bir cevap alamamış, hatta ayak takımı ta­rafından taşlanmıştı. Daha sonra Peygamber Efen­dimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bir ağacın altın­da dinlenirken, yanlarına gelen bir köle Müslüman olmuş ve Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Mekke'ye hüzünlü dönmemişti. Müslüman olan bu sahabi aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Hz. Abdullah İbn-i Revaha

B)    Hz.Addas

C)   Hz. Zeyd İbn-i-i Harise

D)   Hz.Halid

E)    Hz. Zeyd İbn-i-i Harise

 

3.   "Allah Resûlü'nü, mutlu sona ulaştığı demlerde ashabıyla vedalaşırken görmekteyiz! Muhatabı olduğu mahşerî kalabalığa seslenirken, âdeta yirmi üç yıllık birikimi önlerine koymuş, hangi yol ve yön­temlerle bu sonucun elde edildiğini hatırlatmış ve bundan sonrasını da arkada bıraktıklarına emanet ederek kendi ufkuna yürümüştür! Allah Resûlünün dilinden yankılanan ve Nâm-ı Celîl-i Muhammedi olarak bildiğimiz O'nun bu beyanları bizim için, hem geleceğin aydınlık dünyasının haberlerini veren bir muştu, hem de vazife ve sorumluluklarımızı hatırlatan mukaddes bir emanettir" Peygamberi­mizin Ashabına emir buyurduğu bu hususlar nerede geçmekte ve hangi isimle ifade edilmektedir?

A)   Arafat - Veda Hutbesi

B)    Hudeybiye - Hudeybiye antlaşması

C)   Mekke - Ridvan biati

D)   Mekke - ikinci Ridvan biati

E)    Medine- Veda Hutbesi

 

4.   "Efendimiz'in, altı kuşak önceki atası, Huzâalılardan devraldığı Mekke idaresine bir dizi yenilikler getirmiş ve Mekke'de Kâbe merkezli bir hayatı yeniden başlatmıştır. Mekke'yi âdeta yeni­den inşa etmiş, Hazreti İbrâhîm'den bu yana devam etmekte olan hac ve umre ziyaretlerini sıhhatli bir zemine oturtabilmek için Kâbe etrafından başlamak suretiyle güçlerine göre kabileleri yeni bir iskâna tabi tutmuştur."Peygamberimiz yakarıda bahsi geçen dedesinin adı aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Abdulmuttalip

B)    Abdullah

C)   Şuayb

D)   Kusayy İbn-i-i Kilâb

E)    Haşim

 

5.   Huzâa Kabilesi Mekke'yi terk ederken Zemzem Kuyusu'nu kapattığı için burada su, en zor elde edilen temel ihtiyaç maddesi hâline gelmiştir. Bu zor görevi üstlenen kabile, Mekke vâdileri arasına bentler yapar ve yağmur sularını burada toplardı. Hac mevsimi geldiğinde buralardan su taşır ve ibadet maksadıyla gelen Rahmân'ın misafirlerine bu suyu ikram ederlerdi. Hac ve Umre maksadıyla Mekke'ye gelenlere bu şekilde su ikram etme işine ne ad verilir?

A)   Sikâye

B)    Kifâye

C)   Rifâde

D)   Hicâbe

E)    Sidâne

 

6.   Mekke idaresinde ortak karar alabilmek için her kabileden belli başlı isimler seçilerek oluşturulan meclisin adı nedir?

A)   Dârü’n-Nedve

B)    Dâru’l-Erkam

C)   Daru’l-Şifa

D)   Dâru’l-Şûra

E)    Dâru’l-Meşveret

 

7.   Peygamberimizle evlendiğinde zengin olan, Peygam­berlikten sonra bütün malını tebliğ davasında harcan­mak üzere Allah Resûlü'ne yemek yedirmek ve insanla­rın gönlünü kazanmak için harcayan, Allah Resulü ile boykota maruz kalıp yoksul olarak vefat eden anamız aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Mariye

B)    Ümmü Habibe

C)   Aişe

D)   Hatice

E)    Safiye


8.    Peygamber Efendimizin başına işkembe koyma hâdisesine şâhid olan İbn-i Mes'ûd Hazretleri, Allah Resûlü'nün dua edip Allah'a havâle ettiği ve hatırlaya­madığı için yedincisini zikredemediği şahısları Allah'a havale etmiş, bunun neticesinde bunlar Müslümanlarla yaptıkları bir savaşta aynı savaş meydanında öldürül­müşlerdir. Bu savaş aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Bedir

B)    Uhud

C)   Hendek

D)   Huneyn

E)    İkinci Bedir

 

9.    En zor günlerinden birini yaşayan Fahr-i Kâinat Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), namaz kılarken başına işkembe konmasından sonra Kâbe'den ayrılıp da evine giderken yolda insaflı biriyle karşılaştı. Israrı üze­rine Resûlullah'a yapılanları duyunca yüreği burkuldu ve Allah Resulünü de alarak mescid-i Harama gitti. Bu sırada Ebû Cehil ve arkadaşları, o kadar şen şakrak idi­ler ki keyiflerinden dört köşe kahkahalarla gülüyorlardı! Manzarayı gören bu Zat, doğruca baş aktör Ebû Cehil'in yanına geldi. "Ey Eba'l-Hakem!" dedi. "Muhammed'in üzerine pislik atılmasını sen mi emrettin? O'na böyle kötü bir muamele yapılmış!" "Ne olmuş yani!" dercesine pişkinliğe vuran Ebû Cehil'in, "Evet!" demesiyle birlikte elindeki sopayı onun kafasına indirmesi bir oldu! Bu insaflı Zat aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Hz. Ömer

B)    Hz. Hamza

C)   Hz. Abbas

D)   Ebu’l-Bahterî

E)    Ebu Süfyan

 

10.Allah Resûlü'nün Mekkelilerin boykotundan Müslümanların bunaldığı bir zamanda bir ümit deyip ayaklarına gittiği fakat ayak takımının şiddetiyle karşılaşıp, yaklaşık üç kilometre boyunca taşların hedefi olduğu yer neresidir?

A)   Habeşistan

B)    Medine

C)   Taif

D)   Yemen

E)    Şam

 

11.Peygamber Efendimizin peygamber olduk­tan sonraki Mekke hayatı kaç yıl sürmüştür?

A)   10

B)    13

C)   9

D)   14

E)    15

 

12.Allah Resûlü'nün Mekkelilerin boykotundan Müslümanların bunaldığı bir zamanda ilk defa Mekke dışında acaba bize sahip çıkan olur mu diye bir ümit deyip başka bir şehre gitmiş, lâkin ayaklarına gittiği bu yerde ayak takımı­nın şiddetiyle karşılaşıp, yaklaşık üç kilometre boyunca taşların hedefi olmuş, kan revan için­de kalmıştı. O'na bu yolculukta refakat eden sahabi kimdi?

A)   Hz. AH

B)    Bilal-i Habeşi

C)   Enes İbn-i Malik

D)   Zeyd İbn-i Harise

E)    Üsame İbn-i Zeyd

 

1-D, 2-B, 3-A, 4-D, 5-A, 6-A, 7-D, 8-A, 9-C, 10-C, 11-B, 12-D

SON EKLENENLER

Üye Girişi