Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

 

1.    Psikiyatrik uygulamaların omurgasını hasta ile yapılan görüşmeler oluşturur. Psikiyatrik görüşme, diğer tıp dallarındaki tanı ve tedaviye yönelik tüm tıbbi işlemlerin yerini alan temel bir işlemdir. Kuşkusuz diğer tıp dallarında da hastayla yapılan görüşmelerin, alınan bilginin tartışılmaz bir önemi vardır. Ancak bu branşlarda tanı; esas olarak çeşitli fizik muayene yöntemleri, radyolojik ve laboratuvar incelemeleriyle konur. Hastanın görüşmeye katkısı veya çaba göstermesi sınırlıdır. Oysa psikiyatrik tanı, büyük ölçüde hekimle hastanın görüşmesine ve hekimin hastanın sözel ifadeleri ile sözel olmayan ifadelerini yorumlamasına dayanır.

Bu parçada psikiyatrik görüşmelerin önemi, aşağıdaki anlatım yöntemlerinden hangisi ön plana çıkarılarak vurgulanmıştır?

A)   Örnekleme

B)   Nesnellik

C)   Tanık gösterme

D)  Tartışma

E)    Karşılaştırma

 

2.    (I) Hızla gelişen bilgisayar teknolojisinin özellikle mekân tasarlama konusunda sinemaya olan katkısı giderek doğal sayılıyor. (II) Örneğin, 2000 yılında gösterilen Gladyatör adlı filmdeki tarihsel mekânların oluşturulmasında bilgisayar teknolojisinden bol bol yararlanıldı. (III) Böylece, Antik Roma’nın Colosseum’u bilgisayarda yeniden oluşturuldu ve burada birkaç yüz kişilik kalabalık, binlerce kişilik görkemli bir kalabalığa dönüştürüldü. (IV) 2001’de gösterilen Pearl Harbour filminde eski fotoğraflar kullanılarak limanın 50 yıl öncel görüntüsü elde edildi. (V) 145 milyon dolara mal olan bu filmde, bir hava saldırısının tümüyle bilgisayarda tasarlanması için gerekli harcamadan kaçınılmadı ve büyük ölçüde gerçek izlenimi veren görüntüler oluşturuldu

 

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde nesnellik söz konusudur?

A)  I.    B) II.   C) III.      D) IV.   E) V.

 

 

3.       Bilginin hızla arttığı, bilgiye erişimin kolaylaştığı, yeni teknolojilerin laboratuvarları zenginleştirdiği bilgi çağında; fizik, kimya, biyoloji gibi bilim dallarında büyük bir dönüşümün yaşandığına şahit olduk. Genlerin, atom altı parçacıkların ve gezegenlerin bilgileri kaydedildi; bunlar Internet aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarına ve ilgili kitlelere ulaştı, bilgisayar programlarıyla analiz edildi. Bu verilerin elektronik ortamda toplanması ve analiz edilmesi yalnızca fen bilimlerine özgü değil. Özellikle son yıllarda sosyal bilimlerde de benzer bir gelişme yaşanıyor. Toplum bilimciler elektronik cihazları, Internet i ve sosyal paylaşım sitelerini kullanarak insan ilişkilerinden doğan toplumsal ağı tanımaya çalışıyor. Bu süreçte bilgisayar mühendisleri ve istatistikçilerin katılımıyla “hesaplamalı sosyal bilimler" denen disiplinler arası bir alan doğuyor. Doğru bir eğitim ve doğru kişilerle çalışarak sosyal bilimcilerin alanlarında köklü değişiklikler yapabileceği belirtiliyor. Ancak bu değişimin gerçekleşmesi için bazı engellerin aşılması gerekiyor.

Bu parçadan aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz?

A)     Günümüzde, teknoloji sayesinde bilgiye ulaşmak ve bunları yorumlayabilmek oldukça kolaylaşmıştır.

B)      Toplum bilimciler verileri depolayan elektronik cihazlardan, Internet gibi sosyal paylaşım sitelerinden yararlanmaktadırlar.

C)      Sosyal bilimciler bugün ulaştıkları başarı düzeyini Internet ağı, bilgisayar gibi bilgi depolama ve ayıklama aygıtlarını kullanmalarına borçludurlar.

D)     Teknolojik gelişmeler, kimi bilim dallarında önemli değişiklikler sağlamıştır.

E)      Bilgiye erişim ve bilgiyi analiz etmede teknolojik araçlar, pek çok alanda bir kolaylık sağlamaktadır.

 

4.    (I)Seyahat etme, gezip tozma insanoğlunun temel ihtiyaçlarından biridir. (II) İnsanların bildikleri yerlerden kalkıp bilmedikleri fakat merak ettikleri yerleri gidip görme arzusu, onlara yeryüzünün meçhul yerlerini öğrenme ve keşfetme yolunu açmıştır. (III) İnsanoğlu, öyle tahmin edilebilir ki başlangıçta rızkını arama mecburiyetinden kaynaklanan bir güdüyle çevresini keşfe çıkmıştır. (IV) Kendi çevresinin dışında başka zenginliklerin bulunabileceğini öğrendikçe ondaki içgüdü gitgide bilinçli bir keşfetme arzusuna dönüşmüştür (V) içinde yaşadığımız çağa gelinceye kadar seyahat etme, gidip görme, görüp öğrenme, başka dünyalar keşfetme; insanın söz konusu ihtiyaçlarının bir dışa vurumuydu denebilir.

 

Bu parçadaki numaralar öğelerin dizilişi “özne, dolaylı tümleç, belirtili nesne, yüklem” biçimindedir?

 

A)I.    B) II.   C) III.      D) IV.   E) V.

 

5.        

              I.        Özünde genellikle ‘‘övgü”ye yer verilen divan edebiyatı nazım şekli

             II.        5-15 beyit arasında değişen, ilk beytinin dizeleri birbiriyle, sonraki beyitlerin ikinci dizeleri birinci beyitle uyaklı, genellikle lirik bir eda İle söylenen nazım biçimi

           III.       Aruz vezninin kısa kalıplarıyla değişik konularda yazılan, her beyti kendi içinde kafiyeli uzun manzum eser

           IV.       Aruzun iki eşit parçaya bölünebilen kalıplarıyla yazılan ve mısra ortalarında iç kafiyesi bulunan gazeller

Aşağıdaki terimlerden hangisinin tanımı yukarıda verilmemiştir?

A)   Musammat      B) Kaside B) Muhammes   D) Mesnevi E) Gazel

 

 

6.    Postmodern anlatımın kullanıldığı ……… birçok anlamsız unsurun bir bütüne yürümesini önleyen eksiklikler var. Böylece her okuyucu, eline geçen tanıdık bir ipucunu tutarak görmek istediklerini bu romanda bulmaktadır. Bu bakımdan eserde “ayna" kavramının kullanılması anlamlıdır. Zira okuyucu kendi bilgisini ve hayallerini, bu romanda bulduğu “aynalardan birine yansıtmak ve onu eserin bütününe hâkim kılmak imkânına sahiptir. Aynı özellikleri Yeni Hayat’ta da bulmak mümkündür.

Bu parçada boş bırakılan yere, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A)Kara Kitap'ta        

B)  Sessiz Ev’de

C)  Benim Adım Kırmızı’da

D)Cevdet Bey ve Oğulları'nda

E)  Beyaz Kale'de

 

 

7.    Destan ve mitlerde görülen, insanların bir kahraman oluşturma eğiliminin çağdaş bir tiyatro eserine uygulanışı ve geleneksel tiyatronun modern öğelerle sahneye konuşu olarak nitelendirilebilecek eserlerin başında Brecht’in etkisiyle yazılmış olan ……. gelir.

Bu cümlede boş bırakılan yere, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A)   Keşanlı Ali Destanı

B)   Bir Adam Yaratmak

C)   Susuz Yaz

D)   Eski Çarıklar

E)    Reis Bey

 

 

8.    Bu şiirleri anlamıyorum ben. Öyle bir kargaşa, öyle bir karıncalanma var ki onlarda, bir türlü asıl şiiri ' yakalayamıyorum. Çünkü sözcükler köprü olacak yerde köstek oluyor ayağıma; tepeler gibi önüme dikiliyor, ne yapsam aşamıyorum. Durmadan biçim oyunlarıyla çarpışıyorum, öyleyken ben söze giremiyorum. Öze girmek diye bir sorun yok bu şiirler için. Sözcükler özle kaynaşmıyor, dilde yoğunlaşmıyor. Evet bir curcuna bu, başka bir şey değil...

Bu parçada geçen "Bu şiirleri” ifadesiyle aşağıdaki oluşumlardan hangisine bağlı olan şairlerin ürünleri kastedilmiştir?

A)   Mavi Topluluğu

B)   Hisarcılar

C)   Fecr-i Ati

D)  İkinci Yeni

E)    Garipçiler

 

9.     Aşağıdakilerden hangisi, Servetifünun şiirinin özelliklerinden biri değildir?

A)Şiirin konusu genişletilerek hemen hemen her şey 'şiirde işlenmiştir.

B)Fransız şiirinden alınan sone, terzarima gibi nazım şekilleri denenmiştir.

C)Aşk teması, daha çok romantik bir atmosfer içinde ele alınmıştır.

D)Hayal ve hakikat çatışması çokça işlenmiştir.

E)Metafizik ve sosyal olaylara geniş yer verilmiştir.

 

 

Her kim bu halk için yazar, halkın olur;

Aydınlatabildiyse eğer, aydın olur…

Muhtaç değildir eli eli, altın kaleme:

Kullandığı her kalem onun, altın olur!

10.  Bu dörtlükte dile getirilen düşünce, aşağıdaki şairlerden hangisinin edebi anlayışıyla örtüşmez?

A)     Arif Nihat Asya

B)     Namık Kemal

C)     Ahmet Haşim

D)     Mehmet Akif Ersoy

E)     Mehmet Emin Yurdakul

 

11.  Aşağıdaki verilerden hangisi, Necip Fazıl Kısakürek’in şiir anlayışı ile örtüşmemektedir?

A)   Şiirlerinde korku ve ruhsal burkuntu dikkati çeker.

B)   Bireyi ve toplumu sorgulayıcı bir söylemi vardır

C)   Konu seçiminde geleneğe sıkı sıkıya bağlıdır.

D)   Şekil bakımından kusursuzluğu aramıştır.

E)    Mistik düşüncelere yer vermiştir

SON EKLENENLER

Üye Girişi