Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

NASRETTİN HOCA'DAN FIKRALAR

HOCA NASRE’D-DÎN’İN LETÂ’İFİNDEN
-1-
Bir gün hoca bir köyde “ey adamlar bilmiş olunuz ki bu köyün havâsıyla bizim şehrin havâsı birdir” demiş. “Neden bildin” diyenlere “bizim Akşehir’de ne kadar yıldız varsa bu köyde de o kadar yıldız var” demiş.
-2-
Bir gece hocaya düşünde tokuz akçe vermişler. Hoca hele on akçe edin diye kavgâ ederken uyanıp bakar ki elinde bir nesne yok. Hemen gözlerini kapayıp elini uzatarak “getirin bari tokuz akçe olsun verin” demiş.
-3-
Bir gün hoca kırda gezerken karşıdan kendine bir kaç atlının geldiğini görünce çabucak bir mezârlık yanına gelip bir mezârın içine girmiş. Atlılar yanına yaklaşınca kendisini görüp:
“Bre adam burada ne yapıyorsun.” demişler.
Hoca’da bir lâf bulamayıp “Ölülerden idim buraya eğlenmeye
çıktım.” demiş
-4-
Bir gün Hoca bir su kenârında uyumaya yatar, kendini ölmüş yerine kor. Bir herîf gelip “suyun geçidi bilmem ki neredendir?” dediğinde Hoca: “Ben sağ iken şuradan geçerdim şimdi bilmem nerededir?” demiş.
-5-
Dostundan biri merhûmdan biraz va‘de ile birkaç kuruş ödünç istemiş. Merhûm: “Para vermem lâkin dostumsun va‘de ne kadar istersen verebilirim” demiş.
-6-
Bir gün Hoca Konya’ya gider, çarşıda gezerken bir helvâcı dükkânın;! girerek hemen helvâ yemeye başlar. Helvâcı böyle parasız marası/ helvâsının yendiğine kızarak Hoca’nın yakasından tutup urmaya, döğmeye başladığı sırada Hoca : “Aa burası ne güzel bir şehir imiş’ Adama döğe döğe güç ile helvâ yediriyorlar. ” demiş.
-7-
Hoca oruç ayı geldiğinde ayın kaçı olduğunda yanılmamak için, biı çömleğe her gün birer taş atarak günlerin sayısını bellermiş. Hocanın bir ufak kızı da babasının çömleğe taş attığını görerek bir avuç taş

bendelimiyim.com'dan alıntıdır.

SON EKLENENLER

Üye Girişi