Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

OSMANLICA DERGİ

 

Osmanlıca, hayatın içerisinde yer almaya hızla devam ediyor. Sene başından itibaren aylık yayınlanmaya başlayan dergimiz, hem bizler de hem de okuyucularımızda ciddi bir heyecan meydana getirdi. Birini tüketirken diğeri üretme çabası içerisinde koşturmaktan ayrıca memnunuz
‘Osmanlıca öğrenmek zor düşüncesinden ‘Osmanlıca okuyacak ne var?’ ameliyesine kayan bir grafik gözlemliyoruz. Çok kimsenin elinde Kuran hattıyla yazılmış bir evrak veya kitap görmek mümkün artık. Osmanlıca üniversite öğrencilerinin korkulu rüyası olmaktan da hızla çıkıyor. Şimdilerde tez hazırlamak, herhangi bir yazma eser kütüphanesine gitmek ya da Online kaynaklardan istifade etmek ‘arzu’ haline gelmiş durumda çok şükür.

Ocak sayısında başladığımız iki köşe de anlamını buldu gördüğümüz kadarıyla. Yine Ocak ayında Hayrat Vakfı tarafından çıkan Osmanlıca Ajanda, Osmanlıca metinlerle süslenmeye başladı. Fotoğraflarını paylaşan arkadaşlardan gördüğümüz kadarıyla, Osmanlıca dergi takipçileri bundan sonra hem ‘okur’ hem de ‘yazar’ oldular.
Sosyal medya derseniz, o ayrı bir okul hüviyetinde Osmanlıca için. Neden mi? Çünkü Osmanlıca öğrenme ve Osmanlıcayı yaşama isteği, sanal âlemde de üretkenliği beraberinde getiriyor. Osmanlıca öğrenmenin kolaylığını bizzat yaşayarak gören her fert, bu konuda imal eder hale de gelmek istiyor ve bunu başarıyor da.
Okullarda Osmanlıca öğretecek öğretmenlerin eğitimi de devam ediyor bu arada. Kısa zaman sonra, Osmanlı Türkçesi dersini seçen öğrencilerimiz için önemli ve güzel bir eğitim, kalitesini artırarak devam edecek.

 

Biz de Osmanlıca Eğitim ve Kül­tür Dergisi olarak, konunun uz­manlarını ve büyük kültür hâ­zinemizin derin birikimine yol bulduracak anahtarın kullanımı­na dönük çalışmaları sizlerle bu­luşturmaya devam ediyoruz.

Bu sayımızda gazeteci yazar Yu­suf Kaplan’ı misafir ediyoruz, mülakat köşemizde. Çok önemli bilgilerin paylaşıldığı bu yazıyı okuduktan sonra, Osmanlıca öğ­renme şuurunuzu tekrar gözden geçireceksiniz.

Sizden gelen Osmanlıca Öğrenme Hikâyelerini de, sizlerden geldik­çe yayınlamaya devam edeceğiz. Her işin bir hikâyesi vardır ve bu hikâyeler öne çıkarılması gere­ken en önemli yazılardır. Bunun için lütfen hikâyelerinizi bizimle paylaşmaya devam ediniz.

Bulmaca kısmını da ehemmiyetli görüyoruz. Her çözülen bulmaca, öğrenmişliğin bir ispatı demektir. Bu ayki bulmacamız yine ödüllü. Çözmek için; Osmanlıca olan kısmı okumak, tabloya yerleştirmek için Osmanlıca yazılışım bilmek, raka­ma karşılık gelen harfleri arka ar­kaya birleştirerek dizmek ve çıkan cümleyi okumak gerekecek.

Yani bir bulmacada hem okuma hem yazma için imla ve yazı ku­rallarını bilmek gerekecek.

İşte bütün bu neticeleri dergi­mizi takip eden arkadaşlar elde edebilmektedirler. Ki bulmacayı çözüp gönderebiliyorlar.

Osmanlıca öğrenmek, her şeyden önce bir özgüven tazelemesidir. Ardındaki gücü ve ihtişamı gör­meyen istikbali kucaklayamaz. Görmek için bakmak, anlamak için bilmek gerekir. Ve her şey bir adımla başlar.

Her ay bir adım daha atacağımız bu çalışmamızda sizlerle birlikte olmaktan dolayı sevinçliyiz ve bu sevinci devam ettirmek istiyoruz. Kalın sağlıcakla.

Metin Uçar

 

kaynak: Osmanlıca Dergi

SON EKLENENLER

Üye Girişi