Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

DUA-İSKENDER PALA

Amin! Ey varlığın Aziz ve Kerîm olan Rabb’i! Ey âlemlerin Rahman ve Rahim olan Rabb’i!.. Habibine yüz bin kere yüz binlerce salat olsun, selam olsun diyerek… Dua dua, amin amin, naat olsun kelam olsun diyerek…

İlahî!... Çizik çizik kalbimiz ve ezikten ezik ruhumuzla… Meleşen kuzular gibi, yürekte sızılar gibi… Süt kesilmiş bebeler aşkına, sütü çekilmiş nineler aşkına… Yücelerden yüce olan babına geldik, rahmetini istemeye cenabına geldik:

Meded; ey eşi benzeri olmayan İlahımız; imdad ey şah damarımızdan yakın Allah’ımız. Kullarına ihsanın boldur diyerek; Sana giden yol en doğru yoldur diyerek açtık ellerimizi. Gören Sensin, veren Sen; alan Sensin, satan Sen… Dilediğine nimetsin, dilediğine rahmetsin. Bâtın’sın ve Zâhir’sin; Kayyûm’sun ve Kâdir’sin… Mülk Senindir, şan Senin; zemin ve zaman Senin… Azametin ve kudretin hakkı için; mahlukata şefkatin hakkı için… Tanrılıkta Senden gayrısını inkâr ederek; kara yüzümüzle huzuruna çıkmaya ar ederek… Her şey Senindir diye… Ve her şey Sendendir diye… Gönlümüzde fikrin ile, dilimizde zikrin ile… Adını andık ve nuruna durduk; günahkâr ellerimizle, huzuruna durduk. Sen istetmezsen biz isteyemeyiz, Sen söyletmezsen biz söyleyemeyiz. Yüzümüzün karasıyla ve günahlarımızın yasıyla… Kapına geldik merhamet için; katından gelecek bir nimet için… Kulluğunu istiyoruz, kullukta utandırma bizi; kulluğunda olmaktan asla usandırma bizi! Günahkârız biz, affedecek olan Sensin; muhtacız biz, lütfedecek olan Sensin. Sen suçlarımıza Gafûr u Gaffâr’sın; Sen işlerimize Celil ü Cebbâr’sın. Sana şükredenlerden eyle bizi İlahî, adını zikredenlerden eyle bizi İlahî. Aşkının ateşine yandırdıklarından; teslimiyetin kaftanıyla kuşandırdıklarından… Sana yönelen ve niyaz edenlerden olalım; aşkınla can veren bedenlerden olalım. Tövbemizi kabul et, günahtan arıt bizi; mahşerde toplayınca cennete dağıt bizi. Söküver kalplerimizden kötü ekinleri; arıtıver ruhumuzdaki öfkeleri kinleri. Helak edici işlere bulaştırma bizleri; yanlış yolda menzile ulaştırma bizleri. Koru bizi meşakkatten, afetten; şöhretin kötüsünden ve her türlü şehvetten. Kulluğun imbiğinden süzerek yaşat bizi, cehennemine inat cennetine at bizi. Yüreklerimiz titresin Sana karşı gelmekten: sakla bizi dinsiz ve imansız ölmekten. Esirge bizi küfürden ve inkârdan; ve dahi doğru yola gitmeyen yârdan!

Ey dünyada yârları celal ile var eden var, ey ukbâda yarine cemalini ihsan eden yâr! Ey Ha-Mim, Taha ve Yasinlerin Rabb’i; ey, meleklerin, insanların ve cinlerin Rabb’i… Nefsimize zulmettik, küçük ve büyük günahlarla; merhametine sığındık gözyaşları ve ahlarla. Emanetini taşıyamadık usulünce, yolunca; isyanımız ırmak ırmak, sanki Sakarya, Tunca… Kurtar bizi karanlık düşüncelerden, uyandır sabahı olmayan gecelerden… Bizi birbirimizle sınandırma İlahi, fitne ateşinde bizi yandırma İlahi. Dostlarımızı yerindirme, düşmanları sevindirme. Yağmur yağmur rahmetini, gani gani nimetini… Sen vermezsen eğer, verecek yoktur bize;  Sen bizi uyandırmazsan, batıllar çoktur bize. Hayrı göstermezsen eğer biz göremeyiz, kapıları açmazsan Sen, biz giremeyiz. Varlığına inandık, birliğine inandık; Sana sığındık ve Sana güvendik. Rahmetin boldur diye umudumuz çoğaldı; gazabından geriye bir tek o umut kaldı. Umudumuzu tükendirme İlahî, el ovuşturanlara bizi yendirme İlahî! Yıka gözlerimizi yeniden göster bize; arıt sözlerimizi, tatlı diller ver bize. Harap etme gönülleri kibirden ve riyadan; bir kaftan kuşat bize edepten ve hayâdan. İşlediğimiz hatalar yüzünden helak etme bizi ya Rab; içimizde fitnelerle helak etme bizi ya Rab. Rahmetini kesme üstümüzden, bereketini alma bu yüzden. Sevgileri yağmur eyle, gönülleri mamur eyle. Fitneyi kaldıracak ya bir emel ver bize, ya cennete götürecek güzel amel ver bize.

Ey asla yok olmayan var! Ey kullarına sadakatli yâr! Ey dağılan işlerimizi toparlayanımız, ey nefsimizi şefkatle azarlayanımız! Biliriz, isteklerimize cevap verenimiz Sensin; biliriz, gözetip kollayanımız, yol gösterenimiz Sensin. Varlığına iman ettik, meleklere inandık; Peygamber’i tasdik ile hem kitaba inandık. Rahmetine güvendik, o derece sandık ki; günah işlerken bile bir sevaba inandık. İnancımızı giderme İlahi, göğüslerimize daral verme İlahi. Güvenimizi kâim eyle; dostlukları dâim eyle. Kalplerimize nur, gözlerimize sürur ver; vatanımıza gurur, milletimize huzur ver. Habib’in ile gönderdiğine uyanlara karıştır bizi; gönlünde aşkını duyanlarla yarıştır bizi. Öldürdüğünde Habib’in ile güldür; oldurduğunda Habib’in ile doldur. Tasasını çektiklerimizden bizleri emin eyle; karanlık yollarda rehberimizi din eyle. Gerçi bizde her günah çoktur; amma Senden özge bir İlah yoktur. Gökleri ve yeri yaratan da; ikisi arasına insanı atan da Sensin. Bizler gaflet içinde iflah olmayan; Sense kendinden başka ilah olmayansın. Gizliyi ve açığı bilen ve bildirensin, dilediğini yaşatırken dileyip öldürensin. Sana yakın olanın aziz olur her işi; noksandan münezzehsin, bunu bilir her kişi. Hikmetinle duran dağlar ve dönen gökler hakkına; kudretinle gece ve gündüz insanı tutan yer hakkına… Eksikten eksik kelimelerimiz ve aciz dilimizle; kararan gönüllerimiz ve cüretle açtığımız elimizle… Rahmetini istemek benden olsun İlahî, rahmet ile muamele Senden olsun İlahî… Affı isteyen ben, affedecek olan Sen… Ben ettim onu ki bana yaraşır; Sen eyle onu ki Sana yaraşır. Vermek şanındandır, nimetlerin çok; Sen vermek istersen engel olacak yok. Şaşırttığını hidayete ulaştırmak da, zorluk verdiğini kolaylaştırmak da Sana mahsustur. Gazabınla bizi helak etme Rabb’imiz, afiyet ve selametten uzak etme Rabb’imiz!

Ey bütün noksanlardan münezzeh olan Teala! Biz ki Sana hamd eder, Seni tesbihe çalışırız. O halde Sen bize yetersin! Biz ki Sana dayanır, Sana güveniriz. O halde Sen ne güzel Mevlâ, ne güzel yardımcısın. Dilimiz sürçmüş ise sözlerimizi lehimize yaz İlahi; kötülükleri düşmanlarına, iyilikleri bize yaz İlahî! Duamızı Kâbe’de edilen dualara karıştır gitsin, ezcümle kavgalı kullarını barıştır gitsin. Rahmetini kesme üzerimizden diye yalvardık, merhametini esirgeme bizden diye yalvardık… İcabet eyle, icabet eyle, icabet eyle!...

Amin, Amin, Amin ey geleceğimize Hasîb ve dualarımıza Mücîb olan Rabb’imiz!

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi