Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Bu Konuyu Facebook Profilinde Paylaş

Bir  insanı  yargıladığımız  veya eleştirdiğimiz zaman bu davranış o kişi  hakkında  hiçi bir şey açıklamaz; sadece bizim eleştirmeye ne kadar muhtaç olduğumuzu açığa çıkarır.

Bir  toplantıda  bulunup,  orada  olmayanlara  yöneltilen  bir  dolu eleştiriyi  dinledikten  sonra  eve  gidip  düşünürsünüz;  yapılan  onca eleştirinin  dünyayı  daha  güzel  bir  hale  getirmek  için  bir yararı olmuş mudur?  Cevabı  hiç  duraksamadan verirsiniz: Hayır! Hiç bir yararı olmamıştır. Ama hepsi bu kadarla bitmiyor. Eleştirici olmak sadece çözüm getirmekle  kalmaz,  yaşadığımız  dünyaya  karşı  bizi  daha  öfkeli  ve güvensiz   kılmaya   da    yol   açar. Unutmayalım   ki   hiç  birimiz eleştirilmekten hoşlanmayız. Eleştirilmek çoğu zaman biz savungan yapar, ya  da  içimize  kapanırız.  Saldırıya uğrayan insanın iki türlü tepki göstermesi  mümkündür: ya  ezilip  büzülerek geri çekilecektir, ya da öfke içinde  karşı  saldırıya geçecektir. Bu güne dek eleştirdiğiniz kaç kişi ona hatalarını gösterdiğiniz için teşekkür etmiştir.

Eleştirmek  de tıpkı sövmek gibi kötü bir alışkanlıktan başka bir şey değildir. Buna çok kolay alışırız, çünkü can sıkıntımızı giderir ve bize konuşacak bir şey sağlar.

Ne var ki, eleştiriden sonra  bir an durup neler hissettiğinize bakacak olursanız,  kendinizi  biraz  utanmış  ve havası kaçmış bulduğunuzu fark edersiniz;  sanki  siz  saldırıya  uğramışsınızdır.  Şu  doğrudur, çünkü eleştiri   yaptığımız   zaman  bu  bütün  dünyaya  ve  kendimize  "Benim eleştirilmeye  ihtiyacım  var  ,"  diye  ilan  etmekten  farksızdır. Eh, doğrusu bunu da itiraf etmekten pek hoşlandığımız söylenemez.

Çözüm,  tam  eleştiriye  geçecekken kendinizi frenlemektir. Yeter ki, bunu  ne denli sık yaptığınızı ve kendinizi ne kadar hissettiğinizi fark edin.  Ben  bunu  bir  oyun  haline  getirmeye  seviyorum.  Hala ara sıra eleştirme  isteğim  kabarır, ama tam o anda frene basar ve kendimi,"Bak, işte yine yapıyorum," diye uyarırım. Umarım, çoğu zaman eleştiri dürtümü hoşgörüye ve saygıya çeviriyorumdur.

Dr.Richard Carlson

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi