Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Bu Konuyu Facebook Profilinde Paylaş

Soframıza gelen ekmek, sadece çift sürme ve öğütme faaliyetleriyle fırıncının emeğinin karşılığı değildir. Toprağı ekilen buğdayın ve düşen tohumun sümbül veya meyve vermesinden hareketle, bahar sahnesinin bütününe baktığımızda, milyarlarca ton su, karbondioksit, oksijen ve milyarlarca kilokalorilik enerjinin eksiksiz nasıl hazır olduğunu düşünmemiz gerekir.

KARBONDİOKSİT

Atmosferde 2,6 trilyon ton karbondioksit bulunur. Bu gün geçtikçe artan rezerv değerdir. Tüketilmeden yerine yenisi gelir.

Burada başta mikroorganizma ölen bitki ve hayvanları, hayvan ve insanların solunumla dışarıya karbondioksit vermeleri gibi üretkenler yanında petrol, kömür ve odunlarla da atmosfer sürekli beslenmektedir. Eğer mikroorganizmaların parçalayıcı faaliyetleri olmasaydı. havadaki karbondioksit bitkiler 40 yılda bitirecek ve hayat son bulmaya başlayacaktı ( H. Scleget, Allgemeine Microbiologie, 1981 )

SU

Hayat için ikinci önemli madde sudur. Su denizler başta olmak üzere nehirler ve göllerde bulunmaktadır. Yerküremizde 1,4 x 10¹² ton su bulunmaktadır. ( 1.4 trilyon m³ veya ton ) suyun denizlerden, göllerden, nehirlerden kaldırarak gökyüzüne çıkartılması kolay değildir. Bir küçük bahçe sulamada yorgun ve çaresiz kalan insan, 148 milyon km² lik yerküresinde kara parçalarının her yıl milyarlarca ton suyla sulandığını elbette takdir edecektir. ( Bir yılda en az 100 milyar ton su buharlaşma yoluyla göklere kaldırarak bu yolla her taraf sulanmaktadır.

GÜNEŞ IŞIĞI

Üçüncü önemli faktör ise güneş ışınlarıdır. Bunun için 150 milyon km uzaklıkta ve dünyamızdan 1.300.000 ( bir milyon üçyüzbin ) defa daha büyük olan güneş, sürekli enerji göndermektedir. Böylece hem dünyayı ısıtmakta, hem suları buharlaştırmakta ve hem de fotosentezin bitkiler tarafından sürdürülmesi için gerekli çok değerli bir olayın kaçınılmaz üyesi olmaktadır. Güneş dünyamıza 20 x 10²³ x 10² kalorili enerji göndermektedir. Bu miktardan 30 x 10²³ kalorilik kısmı suyun buharlaşması sağlayarak denizleri göklere kaldırırken, kara parçalarının sulanmasını sağlamaktadır. 2 x 10²³ x 10 kalori bitkiler tarafından fotosentez olayında değerlendirilmektedir. ( A. Lehninger, Biochemie, 1977 )

İşte soframıza konan ekmek, et, süt ve meyvelerin vücut bulabilmesi için dünyamızı tamamen özel şartlarla tanzim edilmiş bir düzene sahip olması gerekir. Bu gereklilik ilâhi bir güç tarafından yıllık bilançosu milyarlarca ton gıda maddesi olan muhteşem sistemiyle ortaya konmuştur. Bu üç ana hammaddenin sevk ve idaresiyle, bitkiler tarafından kullanılacak ve istifade edilecek bütün imkânlar hazırlanmaktadır. Milyonlarca fertleriyle bizlere yemyeşil ve rengârenk bir dünya sergileyen bitkiler, kendileri beslenirken, aynı zamanda hayvanlar ve insanları da besleyen milyarca ton gıda maddesi üretirler. Fotosentezin dünya çapındaki toplam bilançosu şöyledir.

129 milyar ton karbondioksit, 53 milyar ton su ile güneş ışınlarının sunduğu 2 x 10²³ x 10 kalorilik enerjiyle birleştirilir. Neticede 88 milyar ton glikoz ve 94 milyar ton oksijen üretirler. Burada üretilen glikozun %40 kadarı bitkilerin büyümesi esnasındaki organik yapıya dâhil olurken, %60 kadarını çiçek, meyve, tohum ve yapraklarında tutarlar.

İşte hayvan ve insanların temel bitkisel besinleri, bu fotosentez olayının akıllara durgunluk veren muhteşem bir olaydır.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi