Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

HER ZAMAN GEÇERLİ TAVSİYELER -ESAT GÜRBÜZ

Zaman zaman geçmişteki yazılarımı, çok önceden okuduğum ve beğendiğim kitapları, bilgisayarıma kaydettiğim eski notlarımı gözden geçirir; zamanaşımına uğramamış olanlarını gerektiğinde tekrar istifade edebilmek için varsa yeni düşünce ve yorumlarımı da ekleyerek biraz daha görünür bir yere alırım.
 

Bu hafta o notlarımdan derlediğim ve üst başlık olarak da “Hayata renk katacak şeyler” diye not aldığım birkaç küçük tavsiyemi sizlerle paylaşmak istedim. Önce okuyun, sonra düşünün, hoşunuza giderse de uygulayın.
 
1- Günlük uyku sürenizi en fazla 7 saat olacak şekilde ayarlayın. Aslında 6 saat diyecektim; ama bazılarınız yazıyı okumayı baştan bırakır diye korktum. Fazladan uyuduğunuz her dakikanın hayatınızdan boşa giden bir vakit olduğunu unutmayın. Vücudu bu konuda alıştırmak kolay değildir ve uzun süre ister. Mevcut uyku zamanınızı sabitleştirip 15 gün boyunca bu süreyi aşmadan uyuyun. 15 gün sonra süreyi 15 dakika azaltın ve bir 15 gün de bu şekilde devam edin. Aynı işlemi toplam uyku süreniz 7 (veya 6) saat oluncaya kadar sürdürün. Toplam uyku sürenizin yarım saatlik bir kısmını öğle uykusuna ayırmanız, verimi artıracaktır.

2- Her gün en az yarım saatinizi kendiniz için okuma saati ilan ediniz ve ders kitabı dışında kitapları okumaya ayırınız. Okuduğunuz kitapların ilmi, kültürel, bilimsel içerikli veya edebi değeri olan bir kitap olması çok önemlidir. Ayrıca özellikle gazetemizin başta kültür sayfasındakiler olmak üzere hemen tüm yazarlarını da okumanızın düşünce ufkunuz adına fayda sağlayacağı kanaatindeyim.
 
3- Kafa dengi ve verdiği sözden dönmeyecek arkadaşlarınızla 4-5 kişilik bir grup oluşturun. Şayet üniversite sınavı gibi ortak bir hedefe hazırlananlardansanız aranızda haftalık veya günlük soru çözme yarışı yapın. Cezaya gerek yok, önemli olan birbirinizi teşviktir.
 
4- Sınav telaşesi olmayan bir grup ise Batı’da örneği çok olan ‘book club’ türü bir çalışma yapın. Ortak olarak belirlediğiniz bir kitabı okuyup bir araya gelmelerde de kitap üzerine tartışın. Veya aynı grupla haftada bir gün bir saat kadar bir düşünme toplantısı yapın. Bu toplantıda ders, siyaset, futbol, sinema, karşı cins, televizyon gibi konular haricinde tespit edebileceğiniz herhangi bir konuda herkes rahatlıkla ve önyargısız fikir beyan etmelidir. Toplantının asıl amacı, düşünme ve bunu sözle ifade edebilme kabiliyetlerinizi artırmak olmakla beraber sayılamayacak kadar çok fayda sağlar. Yukarıda ismi geçen konuları dışlamamızın sebebi ise o konularda yeteri kadar fikir beyan eden olduğundandır.
 
5- Zaman zaman 7-8 basamaklı bir sayı ile yine aynı basamak sayısına sahip bir başka sayıyı klasik çarpma ile çarpıp sonucunu bulunuz. Hesap makinesi kullanmayınız. Hem stresiniz azalır hem de ne kadar uzun zamandır bu şekilde bir işlem yapmadığınızı, çarpma-toplama gibi işlemlerde ne kadar zayıfladığınızı anlayacaksınız. Ümitsizliğe kapılmayın, normaldir.

6- Her sabah erken kalkın ve eskilerin ifadesi ile güneşi üzerinize doğurmayın. Okul, kurs veya işiniz saat 08.00’de başlıyorsa 06.00’da kalkın ki kahvaltı, hazırlık ve yol zamanı dışında biraz daha zaman ayırabilesiniz. Bu zamanı ister yukarıda söylediğim okuma zamanına ister kısa bir yürüyüş gibi Batı’da istisnasız her yerde rastlanan bir aktiviteye ayırın. Her sabah az da olsa spor yapın. Yürüyüşün dışında vücudunuzu çalıştıracak temel hareketleri, günde 10 adetten başlayarak her gün birer birer artırabileceğiniz mekik ve sınav vb. hareketleri ihmal etmeyin.

7- Sevdiklerinizin duasını almayı unutmayın. Siz de onlara, onların haberi olmasa bile dua ediniz. Dua, size en büyük manevi kuvveti verecek bir vesiledir. Bu sevdikleriniz arasına Gezgin Abi’nizi de eklemeyi ve dolayısı ile ona da dua etmeyi ihmal etmeyiniz.
 

Bilmem bu küçük tavsiyeler hoşunuza gitti mi? Gittiyse uygulamaya geçmeye ne zaman başlıyorsunuz?.
 


 

 
 


SON EKLENENLER

Üye Girişi