Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

 YILDA 2 BİN KİTAP OKUYOR

300 sayfalık kitabı bitirmesi 2 dakika 54 saniye

Hangi kitapsever istemez bir yılda 2 bin kitap okuyabilmek... Özellikle klasiklerden söz açıldığında hepsini okumuş olmanın verdiği keyfi yaşamak... Düşününce bir hayal gibi gelen bu fikir aslında o kadar da imkânsız değil. Nasıl gerçek olabileceğini ise bunu başarmış olan Nihal Cesur’dan öğreniyoruz.

Lise sınavlarına hazırlanırken soruları verilen sürede yetiştirmekte zorlanan Nihal Cesur, Cenan Balcı eğitmenliğindeki hızlı okuma kurslarına başlıyor. Bir aylık eğitimin ardından hızlı okumaya ilgisi devam eden Nihal Cesur, kursa devam etme kararı veriyor. Cesur, “Hocamın bana vermiş olduğu egzersizleri her gün 30 dakika düzenli olarak aynı saat dilimlerinde yapıyorum. Kursa ilk başladığımda okuma hızım dakikada 110 kelime, anlama oranım ise yüzde 48’di. Şu anda okuma hızım dakikada 15 bin kelime, algı düzeyimse yüzde 100.” diyor. Cesur’a hızlı okumada eğitmenlik yapan Cenan Balcı ise “Nihal derslere ilk başladığında ondaki ilgiyi fark etmemek mümkün değildi. Verdiğimiz egzersizleri zamanında yerine getiriyor ve programlarını hiç aksatmıyordu. Bir aylık çalışmasının ardından dakikada bin kelimeye ulaştı. Bir ay bin kelime için az bir süre. Nihal bunu başardı.” diyor.

Öğrendiği hızlı okuma tekniklerini başarıyla uygulayan Cesur’un dakikada 15 bin kelime okumasının kendisine pek çok olumlu katkısı olmuş. Lisede sayısal bölüm öğrencisi olmasına rağmen sözel sorulardan da yüksek puanlar elde ediyor. Egzersizlerini artık kitap okuyarak yaptığını belirten Cesur, “Son bir yılda 2 bin kitap okudum. Anlama oranım yüzde yüz olduğundan kitaplara daha hâkim olabiliyorum. Bana en çok kitapları yavaş yavaş okumayı özleyip özlemediğim soruluyor. Asla böyle bir özlem duymadım.” ifadelerini kullanıyor.

Nihal Cesur’dan bizim için bir kitap okumasını istiyoruz. Daha önce okumadığı bir kitap veriyor ve kronometreyi başlatıyoruz. Sayfaları hızlıca çeviriyor ve 2 dakika 54 saniyelik süre sonunda 300 sayfalık kitabı okuyor. İçinde geçenleri başlıyor anlatmaya, kimi yerde hocası durdurup, rastgele sayfalardan sorular soruyor, zorlanmadan doğru olarak cevaplıyor. Cesur, “Beynimiz tamamlama kapasitesine sahip. Ben bunu kullanıyorum, bu sebeple sayfaları tamamen açmaya gerek yok. Yarım ya da eksik yerleri kendim tamamlıyorum. Kelimeleri tek tek okumak yerine, gözlerimle sayfanın fotoğrafını çekiyorum.” diyor. Herhangi bir insan için dışarıdan bakıldığında kitabın sayfalarına göz gezdiriliyormuş izlenimi verebilir. Ancak Cesur’un kitabı hızlı okuması için bir sayfayı yaklaşık bir saniyede çevirmesi gerekiyor. Hatta bu kendi aralarında şaka konusu bile olmuş; ‘Sayfa çevirme makinesi icadı yapılsa ne iyi olurdu.’ diye ekliyorlar.

6 bin kelimelik rekoru geride bıraktı

Nihal Cesur, hocası Cenan Balcı ile birlikte okullara seminerlere gidiyor, deyim yerindeyse başarısının sırrını artık yaşıtlarıyla paylaşıyor. Kendisine yöneltilen soruları cevaplandıran genç kız verilen kitapları da kısa sürede okuyor. Öyle ki katıldığı seminerlerin birinde arka arkaya 10 kitap okuduğundan bahsediyor. Son bir yıldır çalışmalarına ağırlık veren Cesur, bir yandan dünya şampiyonası için diğer yandan Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için hazırlanıyor. Önümüzdeki sonbaharda gerçekleşecek bu organizasyonlar için daha disiplinli çalışıyor. 6 bin kelimeyle Amerikalı bir gence ait hızlı okuma rekorunu ikiye katlayarak çoktan kıran Cesur, bunu bir de resmiyete döküp rekoru eline almak istiyor.

 

GÜLCAN BAĞIRKAN

12 Temmuz 2014, Cumartesi

SON EKLENENLER

Üye Girişi