Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Bağdat'ta devrin âlimlerinden Tuşlu Naşir, uzun bir emek sonunda yazdığı kitabını gururla devrin halifesi Mutasım Billah'a takdim etti. O sırada halife Dic­le kıyısında bir ağacın gölgesin­de uzanmış yatıyor­du. Bir kitaba bir Nasir'e baktı, sonra kitaptan bir sayfa koparıp Dicle'ye at­tı. Ve "bu sayfa kir­lenmiş, yıkanması lazımdı" dedi. Ardı ardına sayfalan ko­parmaya devam et­ti; "Bunlar da kirliymiş!" diye söyledi. Sonunda hiç okumadığı kitabın tamamını Dicle'ye fırlattı. Şaş­kınlıktan bir şey diyemeyen Na­sir'e dönüp:

-"Sen bu kitabı yazacağına, Tus'tan bir öküz getirseydin da­ha iyi olurdu" dedi.

Yıllarca bin bir emekle yazdı­ğı eserin böyle heba edilmesine üzülen yazar sakin bir şekilde huzurdan ayrılırken, halife ses­lendi:

-Nereye gidiyorsun?

-İstediğiniz öküzü getirme­ye...

Bu olaydan sonra Naşir Bağ­dat'ı terk etti ve Tus'a döndü. Bir süre sonra bölgeyi işgal eden Hülagu Han'ın daveti üzerine yanma gitti. Hülagu Han onu hoş karşılayıp iltifat etti. Saygı gösterdi ve yanından hiç ayırmadı. 1258'de Bağdat'ı işgal etti­ğinde Naşir yine Hülagu'nun ya­nındaydı. Halıfe'yi yakalayıp huzura getirdiler. O sırada Hüla­gu ve Naşir sohbet etmekteydi­ler. Nasir'le Halife Mutasım Billah gözgöze geldiler. Naşir Halite'nin kulağına eğilip şöyle dedi: -"Ismarladığın öküzü getir­dim, nasılmış, beğendin mi?!"

Hülagu'nun zulmüyle İslam dünyası inim inim inledi, nice ocaklar söndü, insanların diren­me gücü kayboldu. Naşirin bir kitabının atıldığı suya Bağdat'ta­ki kütüphanelerin tamamındaki kitaplar atıldı. Dicle günlerce mürekkep renginde aktı. Nasır de mani olamadı buna.

Zulmü bir zalimin elinden gi­dermek bir başka zulmü getiri­yor. Tabir yerindeyse "Eski za­limlere rahmet okutturuyor, ye­ni zalimler."

İşte o eski Bağdat, sonra "Hülagu'lu", sonra "Saddam'lı" Bağdat... Ve bugünün Bush'lu Bağdat'ı...

Ne diyelim rüzgâr eken fırtına biçer, yaşarsak göreceğiz el-
bette.

SON EKLENENLER

Üye Girişi