Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BÜYÜK KÜTÜPHANE- TUBA ÖCEK

Saat 00.01... Vakit gece yarısını geçse de kimsede kül kedisine ya da balkabağına dönüşme endişesi yok. Ders çalışan da var, tez hazırlayan da. Hatta uyuyanlar bile... Pek alışık olmadığımız bu sahneler hiç kapanmayan kütüphanelerden.

Kitap kurtları, araştırmacılar, öğrenciler ve bilumum kütüphane müdavimi için kütüphane zili kâbus gibidir. Kapanış zili çalarken “Gece de açık olsa n’olur?” şeklinde serzenişler ve uflamalar eşliğinde defterler ve kitaplar toplanır. Bir yandan mesai saati bitiminde çalışmaya ara vermek zorunda kalınır, bir yandan da ertesi gün tekrar gelmenin hesabı yapılır. Kimi kütüphane müptelaları da namaz, yemek, çay ve hatta uyku gibi ihtiyaçlarını dışarı adım atmadan halletmek ister. Zira zaman kısıtlıdır ve konsantre olmak pek de kolay değildir.

Yurtdışında Almanya gibi bazı ülkelerde bulunan 7 gün/24 saat açık kütüphaneler tam da bu müptelalara hitap ediyor. Bu kütüphanelere kimi araştırmacılar uyku tulumlarıyla geliyor. Türkiye’dekiler ise daha çok mesai saatlerinde hizmet veriyor. Bazı üniversite kütüphaneleri de var ki çalışma saatlerini 7/24 yaparak müdavimlerin yüzünü güldürüyor. Çalışma ve bilgisayar odaları, kitap, dergi, gazete ve elektronik yayınlar her saat meraklıların kullanımına açık. Hatta bazılarında acıkanlar için otomatlar (meşrubat, bisküvi makinesi), bazılarında ise gece çay, çorba ikramları var. Yurtdışındaki gibi uyku tulumuyla gelenler olmasa da yorulan, ara vermek isteyen burada biraz kestirebiliyor. Uyanınca da kaldığı yerden devam ediyor. Böylece daha çok soğuk ve tozlu raflarıyla akla gelen kütüphaneler bir başka halleriyle karşımıza çıkıyor: Kütüphanenin ev hali. İşte ezber bozan kütüphaneler...

Mustafa İnan Kütüphanesi:İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) merkez kütüphanesi. Ayazağa yerleşkesindeki kütüphanenin temelini, 1797 yılında Mühendishane-i Berri Hümayun’da açılan matbaada basılan kitaplar oluşturuyor. Türkiye’nin teknik anlamda en geniş kütüphanelerinden olsa da sosyal bilimler, nadir eser ve harita koleksiyonu bulunuyor. Çeşitli türlerde birçok elektronik kaynağa da yerleşke içi ve dışından erişim sağlanabiliyor. Kütüphane yanındaki havuzu seyrederek araştırma yapmak keyif veriyor. Ancak uyarmadan geçmeyelim, akşamları horlama sesleri gelebiliyor.

Hacettepe Üniversitesi’nin Beytepe ve Sağlık Bilimleri Kütüphanesi iki senedir gece gündüz açık. Hatta geceleri ücretsiz çay, çorba servisi de var. Beytepe’de fen bilimleri, mühendislik, yabancı diller, güzel sanatlar, sosyal ve beşeri bilimler, hukuk, spor bilimleri gibi konularda kaynaklar bulunuyor. Sağlık Bilimleri’nde ise tıp ve sağlık bilimlerine yönelik eserlerin yanı sıra kanıta dayalı tıp gibi özel konulara yönelik koleksiyon da mevcut. Görme engelli ve az gören kullanıcılar için de talep edilen basılı kaynaklar dijitalleştiriliyor. Burası elektronik kaynak bakımından Türkiye’nin en zengin kütüphanesi.  Yaklaşık 3 milyon elektronik kaynağa ve 155 bin 500 basılı kitaba ulaşılabiliniyor. Beytepe Kütüphane Müdürü Birsen Yanar, kütüphanenin geceleri de açık olmasının öğrencilerin talebi olduğunu söylüyor. Yanar’a göre öğrenciler de bu durumdan memnun. Dışarıdan da kullanıcısı olan kütüphaneye sınav zamanları yoğunluk sebebiyle yabancılar alınmıyor.

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi:Osmanlı ve Avrupa Tarihi, edebiyat ve din konularında kaynakları bulunan kütüphane Nadir Eser Koleksiyonu ile dikkat çekiyor. Modern Türkçenin dışında Osmanlı Türkçesi, İngilizce, Fransızca, Latince, Arapça ve Farsça dillerinde kitaplar da var. Görme engelliler için 800’ü aşkın sesli kitap bulunuyor.

Çanakkale Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Gece gündüz kavramı olmayan kütüphanelerin belki de en ilgi çekeni ve Türkiye’nin 5. büyük üniversite kütüphanesi. Tatil günleri de dâhil senenin hiçbir dönemi kapanmayan kütüphanede geceleyenler üniversitenin servisleriyle evine gidebiliyor. İlk zamanlarda çay ve kuru pasta gibi dağıtılan ikramlar kütüphaneye kantin ve otomatların gelmesiyle bu hizmet kaldırılıyor. Buralardan elde edilen gelir de kitap alımında kullanılıyor.

Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Ailenin en yeni üyesi. 2013 Aralık’ında 7/24 furyasına katılan kütüphane epey ilgi görüyor. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Tünsel Canatanı’ya göre 76 bin öğrenci ve akademisyenlerin yanı sıra dışarıdan da kullanıcısı olan kütüphaneye yoğun bir ilgi ve memnuniyet var. İnternet üzerinden ulaşım imkânı olan 5 bin sesli kitabı  bulunuyor.

Işık Üniversitesi Şile Kütüphanesi: Cumartesi günleri dışında 7/24 açık. Öğrencilerinin çoğunun İstanbul’da olması ve hafta sonları evlerine gitmesi sebebiyle cumartesi 12-17.00 arasında hizmet veriyor.

Tüm bu kütüphanelerin yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kütüphanesi, Sakarya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphanesi de 7/24 hizmet veriyor. Boğaziçi Üniversitesi Aptullah Kuran Kütüphanesi ise bu aileye çok yakında katılıyor.

Geçen sene 7/24’lerin arasına katılan Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ise personel yokluğu nedeniyle eski çalışma saatlerine döndü.

Kendi üniversite kütüphaneleri 7/24 olmayan öğrenciler bu duruma haset ediyor. “Duy rektör duy! Elin üniversitesi açık tutuyor kütüphaneyi, sen hâlâ diren!” diye çağrı yapanlar, “Keşke diğer üniversitelerde de olsa.” diye takdirle karşılayanlar da var.


 

SON EKLENENLER

Üye Girişi