Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

MİSKİNLER TEKKESİ ÖZETİ - REŞAT NURİ GÜNTEKİN 

Türü: Roman

Yazarı: Reşat Nuri Güntekin

Kişileri: Dilenci (Kocabaş), Bacı, Babaanne, Mesrure, Mesrurenin Babası Sakallı Talat, İsmail

ÖZET
Çocukluğundan itibaren korkak ve pısırık bir yaratılışa sahip olan roman kahramanımız (eserde adı belirtilmez) aslında Kocabaş Kazasker Şemsettin Molla’nın son torunudur. Büyük kafası, pısırıklığı ve yetişme tarzı nedeniyle hayatta istediği hiçbir şeye ulaşamaz. Mesrure isimli bir kıza âşık olur ama reddedileceği korkusuyla bir türlü ona açılamaz. Talihin cilvesi ve çocukluğundan itibaren oyun olarak gördüğü dilencilik, sonunda “mesleği” olur. Dilenciliğe başlamasıyla kolay yoldan çok para kazanır. Topladığı para artık doktorlara, büyük memurların maaşına yaklaşmaya başlamıştır. Kendine bir ev bile tutar bu paralar ile. Tuttuğu evin çevresinde Arap komşuları vardır. Kaldığı yerdeki Arap komşuları, sabah erkenden çıkıp akşam geç dönmesini merak eder kendisine sorarlar. Bu durumu onlara “iş arıyorum” diye açıklamaya çalışır. İş istediği yerlerden aldığı cevaplar onu fazlasıyla üzer fakat yıldırmaz. Bu mahalleden bir de İsmail adında bir evlatlık edinir. Onu, Bacı diye çağrılan düşmüş bir kadının yardımı ile büyütür. İsmail, çok zeki ve çalışkan bir çocuktur. İsmail’i daha önce kendisine de yardım eden Talat’ın vasıtasıyla yatılı bir okula verir. Bir zaman sonra İsmail büyür ve evlatlık olduğunu öğrenir. Babası bildiği adamın dilenci olduğunu öğrendikten sonra ona düşman kesilir. İsmail, zeki bir çocuktur. Eline geçen imkânları değerlendirir ve mühendis olur, evlenir. Karısını kahramanımızın yanına getirir ve dilenciyi eşine “babam” diye takdim eder. Kahramanımız bu duruma hem çok sevinir hem de bu durumdan oldukça duygulanır. Sonunda dileği olur ve iş bulur. Çok sevinir. Çünkü başkaları gibi o da ilk kez ekmeğini çalışarak kazanır.
Reşat Nuri Güntekin’in bu romanı kahramanın kişisel özelliklerinin dedesi ve babasına benzemesi bakımından ve dilencilik kurumunu işlediğinden töre romanı kabul edilir.

 ***

REŞAT NURİ GÜNTEKİN- MİSKİNLER TEKKESİ

Türkiye'deki dilencilerin dünyasını konu edinen roman Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemi sosyal hayatına ışık tutmaktadır. Roman, II. Mahmut döneminde padişaha yakınlığı ile tanınan Kocabaş Kazasker Şemsettin Mollanın torununun hayatını konu almaktadır.

ÖZET

Romanın başkahramanı olan isimsiz dilenci, II. Mahmut'un yakınlarında bulunan Kocabaş Kazasker Şemsettin Mollanın torunudur. Ailesi oldukça köklü bir ailedir.
Bu adam, herkesten farklı bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Oyun oynamayı sevmeyen, kendi hâlinde, kendi dünyasında yaşayan bir çocuktur. En sevdiği şey, dilencilerin taklidini yapmaktır. Kocabaşlar lakabıyla tanınan bir ailenin son üyesi olan bu adamın kafası oldukça büyüktür. Genellikle de çirkin bir görüntüsü vardır. Kendisinin dilencilik yönünün aileden geldiğine inanmaktadır. Şair olan dedesinin de hep yalvaran biri olduğu için dilenci olduğunu düşünür.
Kahraman, hayatının ilerleyen dönemlerinde Cinci Meydanı civarlarında eski bir konağa taşınır. Bu konakta bir süre sonra komşuları olan Mesut Paşanın kızı Mesrure'ye âşık olur. Kendisini çok çirkin bulmaktadır. Bu yüzden Mesrure'ye kendini anlatabilmek için ud çalmayı ve güzel yazı yazmayı öğrenir. Sonunda Mesrure’nin gönlünü kazanmayı başarır. Bir müddet sonra eski konak dağılınca Bağlarbaşı'nda küçük bir eve taşınırlar. Burada tanıştığı bir memur sayesinde arzuhâlciliğe başlar. Kahraman, girdiği her işte başarısız olmaktadır.
Bir süre sonra askere gider. Mısır ve Halep'teki savaşlara katılır. Savaşta kolundan yaralanır ve İzmir'de hastaneye yatırılır. Hastaneden çıktıktan sonra bir caminin önünde öylece dururken bir kadın ona, dilenci sanarak para verir. Böylelikle dilencilik hayatına atılmış olur.
Kahraman, bir süre sonra Tamaşalık'ta yeni bir eve taşınır. Bu mahallede, dilenciler, ahlaksız insanlar doludur. Ev sahibi de dilencidir. Bu garip mahallede, Tamaşalık'ta, her yıl "dana bayramı" yapılmaktadır. Kahraman bu bayramda dövülen İsmail adındaki bir çocuğu alır, evine getirir. Onu yatılı bir okula gönderir. Artık, kahraman dilencilik mesleğinin zirvesindedir.
Kahramanın okuttuğu İsmail, yatılı okulu üçüncülükle bitirir. İsmail, başarılı hayatına devam eder ve mühendis olur. Zengin de olunca evlenerek mutlu bir yuva kurar. Yıllar geçer. Kahraman iyice yaşlanır. İsmail babası gibi sevdiği kahramanı ziyaret eder. Kahraman çok mutludur, İsmail'e sadakaların en güzelini ondan aldığını söyler. İsmail, babası ile gurur duyar.

REŞAT NURİ GÜNTEKİN

Türk edebiyatının önde gelen romancılarından olan Reşat Nuri, 1889 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesindeki öğreniminin ardından çeşitli yerlerde öğretmenlik yapmıştır. Milletvekilliğinden sonra Paris Kültür Ataşesi olmuştur. Kanser tedavisi için gittiği Londra'da 1956 yılında vefat etmiştir.
Reşat Nuri Güntekin, pek çok türde eser vermiş usta bir yazardır. Roman ve hikâyelerinde daha ziyade Anadolu atmosferi dikkat çekmektedir. Daha ziyade sosyal konulara parmak basan Reşat Nuri, temiz, samimi diliyle dikkat çekmiştir. Onun 1922'de yayımladığı Çalıkuşu romanı, edebiyatımıza bir şaheser olarak damgasını vurmuştur. 100'e yakın eseri vardır.

Başlıca Eserleri: Dudaktan Kalbe, Yeşil Gece, Çalıkuşu, Akşam Güneşi, Acımak, Anadolu Notları, Balıkesir Muhasebecisi, Kan Davası, Harabelerin Çiçeği.

SON EKLENENLER

Üye Girişi