Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

KAR ÖZETİ - ORHAN PAMUK

Türü: Roman

Yazarı: Orhan Pamuk

Kişileri: : Ka(Kerim Alakuşoğlu), İpek, Kadife, Lacivert, Necip, Fazıl, Turgut, Muhtar

ÖZET

Gerçek adı Kerim Alakuşoğlu olan ama yazarın kısaca Ka dediği eski bir şair, Almanya’daki on iki yılının ardından ülkesine geri döner. Birkaç gün sonra da Kars şehrindeki kadın intiharlarını araştırmak için gazeteci olarak oraya gider. Ancak Kars’a gidişinin asıl nedeni gazetecilik değil eski aşkı İpek’i görmektir. İpek kocası Muhtar’dan boşanmış babası Turgut, kardeşi Kadife ile birlikte Karpalas otelinde yaşamaktadır.
Ka’nın Kars’a gelişi şehirde önemli bir olay olarak karşılanır. Çünkü Kars gibi uzak ve küçük bir şehre her zaman tanınmış sanatçılar uğramaz. Ka, aşk gibi bireysel nedenlere bağladığı intihar olaylarının asıl sebebinin üniversite öğrencisi kızların okullarına başörtüsü ile sokulmaması olduğunu anlar. Hatta kendisi şehirdeyken Kars’taki eğitim enstitüsü müdürünün bu nedenle öldürüldüğüne de şahit olmuştur. Şehir oldukça karışık bir sosyal, siyasal yapıya sahiptir. İpek’in eski kocası geçmişte solcu olmasına rağmen şimdi sağcıdır, muhafazakârdır. İslamcı grupların lideri olan Lacivert de oldukça gizemli bir tiptir. Üstelik İpek’in kardeşi Kadife’yi sevmektedir. Ancak Ka için daha da şaşırtıcı olanı İpek’in de Lacivertle ilişkisi olduğunu öğrenmiş olmaktır.

Ka, Necip ve Fazıl isimli iki imam-hatipli genç aracılığıyla Lacivert’le görüşür. Lacivert, kapalı bir kutudur. Ama Kadife gibi güzel bir kızın aşkını, Necip ve Fazıl gibi birçok gencin hayranlığını kazanmıştır. Şehirde bir tiyatro sırasında çarşaf yakılması üzerine salonda protestolar olur. Polis kalabalığın üzerine ateş açar. Necip ölür. Bu arada oyunun ikinci kez sahnelenmesinde rol alan Kadife, sahnede birini öldürür ve tutuklanır. Lacivert de yakalanmıştır. İpek, Ka’nın evlilik ve Kars’tan gitme teklifini önce kabul ederse de sonra Lacivert’i onun ihbar ettiğini düşünüp reddeder. Ka, şehirden güvenli bir biçimde uzaklaştırılır. Ka, yalnız bir biçimde Frankfurt’a geri döner. Yıllar sonra o da siyah giyimli ufak tefek biri tarafından üç el silah ateşiyle arkadan vurularak öldürülür.

yayın denizi

SON EKLENENLER

Üye Girişi