Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

HÜRREM SULTAN ÖZET - ORHAN ASENA

Türü: Tiyatro

Yazarı: Orhan Asena

Kişileri: Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman, Rüstem; Şehzadeler Mustafa, Selim, Cihangir, Beyazıt

ÖZET

Orhan Asena’nın üç perdelik bu oyunu tarihte çok tartışılan Hürrem Sultan’ın saltanat tutkusu ile evlat sevgisi duygularını, saray entrikalarını, saray içi iktidar kavgalarını anlatması bakımından ilginç bir eserdir.

Kanuni’nin oğulları arasında tahta kimin çıkacağı ile ilgili bir çekişme vardır. Eğer Mustafa tahta çıkarsa Bayezid, Selim, Mihrimah ve Cihangir’in başları cülûsiye olarak onun önüne atılacaktır. Bu tehlikeden Hürrem’in damadı Rüstem de payına düşeni alacaktır. Hürrem, çocuklarını da yanına alıp Mustafa’ya karşı savaş açar. Mustafâ’yı padişahın gözünden düşürmek için düşündüğü planı çocuklarının da yardımıyla uygulamaya başlar. On yıl bıkmadan çalışarak Anadolu’yu karıştırmaya, fitne yaymaya uğraşır. Kanuni duyduklarından, Mustafa ise babasına kendini anlatamamaktan dolayı üzgündür. Babasıyla arasına Rüstem’in girmesini istemez. Rüstem tüm oyununu oynar. Sonunda Mustafa’nın katledilmesini sağlar. Buna halkın tepkisi büyük olur. Halk suçluların, dolayısıyla Rüstem’in kellesini ister. Bu durumda, Hürrem tedbir almak zorunda kalır. Rüstem’i asilerin üzerine gönderir. Hürrem Sultan’ın saltanat tutkusu için yapamayacağı şey yoktur. Yazar onu tutkularının esiri olan, hayatını ihtiras ve korku ile geçirmek zorunda kalan, bu manada, deyim yerindeyse zavallı bir insan olarak da karşımıza çıkarıyor. Çünkü Hürrem, Mustafa’nın ölümüyle her şeyin düzeleceğini zannetmiş, ancak Bayezid’in söylediği gibi, işleri daha da çıkmaza sokmuştur.

Oyun Türk ve Osmanlı tarihinin en görkemli devrinde saray içinde haremde, kafes arkasında suskunluğa mahkûm edildiği düşünülen saray kadınlarının gerçekte sosyal-siyasal olaylara ne denli ilgi duydukları dahası bu olayları yönlendirmede ne kadar istekli ve maharetli olduklarını göstermesi bakımından ilgi çekicidir. Oyunla benzer konuyu işleyen “Muhteşem Yüzyıl” dizisi Türk televizyon tarihinin önemli yapımlarından biridir.

SON EKLENENLER

Üye Girişi