Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

DEVLET KUŞU ÖZETİ - ORHAN KEMAL

Türü: Roman

Yazarı: Orhan Kemal

Kişileri: Mustafa, Aynur, Zülfikar Bey, Hülya, Sülü

ÖZET

Orhan Kemal'in sinemaya da uyarlanmış olan bu romanında, sanayileşme sürecinde kendine yer bulamamış, aylak, yoksul ama fazla çaba harcamadan zengin olma hayalleriyle yaşayan insanlar anlatılmıştır. Mustafa, gecekondu mahallesinde oturmaktadır. Mustafa'nın babası, kapıcılıktan ayrılmıştır, iş-sizdir. Dört çocuklu bu göçmen aile, oldukça fakirdir. Mustafa komşularının kızı Aynur'a âşık olur ancak Mustafa’nın annesi, oğlunu zengin bir kızla evlendirip rahata ermeyi düşünmektedir. Bir gün evlerinin karşısındaki arsaya zengin Zülfikar Bey ev yaptırmaya başlar. Zülfikar Bey'in de Hülya adında çirkin bir kızı vardır. Mustafa'nın babası da inşaatın bekçisi olur. Babasıyla inşaatı görmeye gelen Hülya, burada Mustafa'yı görür ve ona âşık olur.

Mustafa'nın ailesi, zengin olduğu için kıza talip olmasını istedikleri Mustafa'ya baskı yapar. Mustafa önce yanaşmasa da baskıya dayanamayıp kabul eder.

Mustafa, arkadaşı Sülü'nün de ısrarıyla Hülya ile evlenir. Apartmanın zemin katı Mustafalara verilir. Mustafa, gün geçtikçe Aynur'dan ve arkadaşlarından uzaklaşmaktadır. Zenginlik hayalleri kafasını karıştırsa da Zülfikar Bey'in kendisini uşak gibi kullanmak istemesini de kendisine yediremez. Paranın mutluluk getiremeyeceğini anlayan Mustafa, kısa zamanda kendini satılmış gibi hissederek Hülya'yı terk eder.

SON EKLENENLER

Üye Girişi