Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

DENİZ KÜSTÜ ÖZETİ - YAŞAR KEMAL

Türü: Roman

Yazarı: Yaşar Kemal

Kişileri: Zeynel, Selim, İhsan, Hüseyin Hüri, Gülizar, Kel Dursun, Hafim Bey Veziroğlu

ÖZET

Deniz Küstü, Yaşar Kemal'in İstanbul'u anlattığı romanıdır. Bu romanda yazar insanları, ağaçları, suları, balıkları, otomobilleri, minareleri, kuşları, camileri ile bütün bir şehrin dokusunu ve bu dokunun çürüyüşünü anlatmaktadır. Yirmi beş bölümden oluşan roman, Zeynel'in Menekşe kahvesinde İstanbul'un namlı kabadayılarından İhsan'ı öldürmesinin anlatımıyla başlar.

Kahvedekiler arasında bu olaya tek müdahale eden, Selim'dir. Selim, Zeynel'in elinden tabancayı alarak genç adamı tokatladıktan sonra, onun yüzüne tükürerek kahveyi terk eder. Balıkçının gitmesiyle Zeynel, tabancasını tekrar eline alır ve kahvedekilerden hesap sormaya başlar. Akşama doğru kahveye dönen Selim'i yeniden karşısında gören Zeynel, tutuklanma korkusuyla Menekşe'den İstanbul'a kaçar; Hüseyin Hüri'ye sığınır. Hüseyin Hüri, onu polise ihbar eder. Zeynel, İstanbul sokaklarında polisten kaçar. Bu arada Zeynel hakkında bazı efsaneler oluşur. Halkın gözünde kahraman olan Zeynel'in bir gün Menekşe'ye tekrar döneceği ve orayı yakacağı düşünülür. Çünkü zamanında Menekşe'dekiler Zeynel'e kötü davranmıştır. Zeynel'e kötü davrananlar Menekşe'yi terk etmeye başlar. Zeynel, balıkçı Topal Hasan'dan yardım ister.


O da Selim balıkçıya yönlendirir. Zeynel, Selim'den kendisini Yunan adalarına götürmesini ister. Zeynel, Selim'den şüphelenir, onu öldürmek ister ancak boğuşma sırasında Selim, Zeynel'i öldürür. Selim, herkesin bunu bildiğini düşünerek günlerce insanların yüzüne bakamaz, iyice içine kapanır. Bu arada Halim Bey Veziroğlu adlı biri, İstanbul'un çoğu yerine sahip olmuş zengin, zorba biridir. Balıkçılığa başlar ve usta balıkçılar aradığı için de Selim balıkçıyı da çağırtır. Ancak Selim balıkçı kabul etmez. Selim balıkçı Halim Bey Veziroğlu'nu da öldürür ve denize açılır.

SON EKLENENLER

Üye Girişi