Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNE ÖZETİ - ORHAN KEMAL

Türü:Romanı

Yazarı: Orhan Kemal

Kişileri: İflahsızın Yusuf, Köse Hasan, Pehlivan Ali, Irgatbaşı Yusuf, Köse Topal, Fatma, Ömer, Kılıç Usta, Zeynel

ÖZET
Romanda, para kazanmak umuduyla köyden ayrılıp şehre göç eden İflah-sızın Yusuf, Köse Hasan ve Pehlivan Ali adlı üç arkadaşın başından geçenler anlatılır. Bu üç arkadaş, çalışmak için Çukurova'ya gitmeye karar verirler. İçlerinden İflahsızın Yusuf daha önce Sivas'a gitmiş ve hamallık yapmıştır. Ancak diğer iki arkadaş ilk kez şehir görmektedirler Bu üç arkadaş, Adana'da bir çırçır fabrikasında işe girerler. İşleri ağırdır; dayanamayan Köse Hasan hastalanır ve ölür. Diğer iki arkadaş da fabrikadaki haksızlıklara ve Irgat Başı'nın haracına başkaldırırlar. Fabrika sahibinin, hemşehrileri olmalarına güvenirler, kendilerini koruyacağını düşünürler. Fakat düşündükleri olmaz. Patron da öbür kötülere arka çıkar. İkisi de işten atılır. Günlerce iş ararlar. Çalışmak zorundadırlar. Pehlivan Ali, köyünden bir kızla sözlüdür. Para kazanarak çift çubuk sahibi olacak, sevdiğiyle evlenecektir. Yusuf ise evine bir gaz ocağı götürecek, köylülerin hayranlığını kazanacaktır. Bir inşaatta iş bulurlar. Pehlivan Ali, hem gönlünü hem de parasını bir şoförün metresi olan Fatma'ya kaptırır.

Bu kadın, Ali'nin parasını yer bitirir. Ali işini aksatır ve bu yüzden işten kovulur.
Bir köylüsünün yardımıyla bir çiftlik ağasının patozunda iş bulur. Ağa tarafından çok çalıştırılan Ali, bir gün kendisini patoza kaptırır ve kan kaybından ölür.
Ağa kılını bile kıpırdatmaz. İflahsızın Yusuf, sebatla çalışır ve yapı işçiliğinden duvar ustalığına yükselir. Yusuf, biraz para kazanır ve köyüne dönmek ister.
Gaz ocağını alır, arkadaşlarını yitirmiş olmanın hüznüyle köye döner. Yitirmiş olduğu arkadaşlarının yakınları onu tek görünce ağlaşırlar. Şehir görmemiş köylülere yaşadıklarını anlatan Yusuf, artık geleceğe daha umutla bakmaktadır.

SON EKLENENLER

Üye Girişi