Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

AVARE YILLAR ÖZETİ - ORHAN KEMAL

Türü: Roman

Yazarı: Orhan Kemal

Kişileri: Roman kahramanı genç, Roman kahramanının babası, Baba-anne, İzzet Usta, Hasan Hüseyin, Gazi, Boşnak Kız, Niyazi, Nevzat

ÖZET

"Küçük Adamın Notları”nın ilki olan Baba Evi romanında yazar, kendi çocukluk ve gençlik yıllarını anlatmıştır. "Küçük Adamın Notları"nın ikinci kitabı Avare Yıllar'da ise baba evinden kopuşun, başıboş geçip evlilikle son bulan gençlik yıllarının hikâyesi anlatılır. Romanda roman kahramanının adı geçmemektedir. Romanda geçen olaylar roman kahramanının aile ve arkadaş çevresinde gerçekleşir. Mekân olarak Adana ve İstanbul kullanılmıştır.
Kahraman Adana'da babaannesi ile yaşamaktadır. Annesi, babası ve kardeşleri önceleri Beyrut'tadır, ardından Kudüs'e geçmişlerdir. Bir zamanlar bolluk içerisinde yaşayan aile, babanın siyasi olaylara karışması nedeniyle sürgün hayatı yaşamaktadır. Babanın ülkesinden ve işten uzak olması, aileyi ekonomik yönden çok etkilemiştir. Roman kahramanı genç, yaşamın yükü-nü ve sıkıntısını sırtında taşımaktadır. Adana'ya babaannesinin yanına gelen genç, İstanbul'a gitmek için bir süre dokuma fabrikasında çalışır ancak fazla dayanamaz, zorlanır. Duruma üzülen babaanne, biraz para vererek genci İstanbul'a yakın ilçelerden birine, halasının yanına göndermek ister. Fakat genç, parayı arkadaşı Gazi ile birlikte İstanbul'a kaçmakta kullanır. İki kaçak, İstanbul'da fazla kalamaz, tekrar Adana'ya dönerler. Annesi de Beyrut'tan dönmüş, masraflar iyice artmıştır. Genç, okulu tamamen bırakır, bir dokuma fabrikasına kâtip olarak girer. Bir müddet sonra işçi kızlardan birini sever, babaannesinin itirazlarına rağmen kızla evlenir. Roman, kahramanın evliliği ile biter. Aile şanına gölge düşürmek istemeyen babaanne, ödünç aldığı takılar ve eşyalarla düğünü yapar. Düğün sonunda ödünç eşyalar geri verilir. Elmas küpeleri çok sevmesine karşın eşyaların verilmesine üzülmediğini belirten Boşnak kız güçlü bir karakterdir.

SON EKLENENLER

Üye Girişi