Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

47’LİLER ÖZETİ
Türü: Roman
Yazarı: Füruzan
Kişileri: Emine, Seçil, Başöğretmen Selahattin Kozlu, Nüveyre Öğretmen, Haydar, Ertegün Üsteğmen

ÖZET
47’liler romanı 68 kuşağı da denilen siyasal bir neslin romanı sayılabilir. Romanın kahramanları Başöğretmen Selahattin Kozlu, İlkokul Öğretmeni Nüveyre Kozlu ve kızları Seçil ile Emine’dir. Selahattin Kozlu Erzurum’da bir okulda başöğretmen, eşi Nüveyre Kozlu da aynı okulda ilkokul öğretmenidir. Ailenin lise son sınıfa geçen kızları Seçil, Ertegün Üsteğmen isminde evli bir subaya âşık olunca aile onu İstanbul’daki anneannesinin yanına gönderir. Seçil, liseyi burada bitirir. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan genç kız bu kez ünlü ve zengin bir avukatla evlenerek İzmir’e yerleşir. Selahattin Bey’le Nüveyre Hanım’ın tayinleri de Ankara’ya çıkmıştır. İzmir’e yerleşen Seçil’in burada iki çocuğu dünyaya gelir. Ailenin küçük kızı Emine ise 1947 doğumludur. O da büyüyüp üniversite çağına gelince İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’ne girer. Emine, kendisi gibi 1947 doğumlu öğrencilerle birlikte 1969 yılında başlayan öğrenci eylemlerine karışır. Amaçları üniversite reformunu sağlamak ve emperyalizme dikkat çekmektir. Ancak tutuklanır ve işkenceden geçer. Neden sonra salıverilen Emine’yi ailesi Teşvikiye’deki apartmanlarına bırakır. Ancak Emine gibi 1947 doğumlu sevgilisi Kağızmanlı Haydar, hâlâ tutukludur.
Bu esnada İzmir’den gelen haber bütün aileyi derinden sarsar. Selahattin Bey’le Nüveyre Hanım’ın İzmir’deki büyük kızları Seçil, daha önce iki kez teşebbüs ettiği intihar eyleminin üçüncüsünde ne yazık ki canına kıymıştır.
1974 yılında yayımlanan 47’liler romanı Türkiye’nin yakın siyasal tarihine ışık tutan önemli bir eserdir. Kozlu ailesinin kişisel tarihi ile birlikte 1960’lı yılların İstanbul, Erzurum, Ankara gibi şehirlerinden hareketle Türkiye’nin sosyal-siyasal ortamı ile ilgili de önemli gözlemler barındırmaktadır.

SON EKLENENLER

Üye Girişi