Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

HER GECE BODRUM 

Eserin türü: roman

Yazarı: Selim İleri

Kişileri: Cem, Murat, Tarık, Ahmet, Emine, Kaptan Haydar, Betigül, Katherine

ÖZET

Kitapta anlatılan olaylar isminden de anlaşılacağı üzere Bodrum’da geçer. Romanın temel karakterleri Cem, Murat, Tarık, Ahmet ve Emine’dir. Diğer kişiler Kaptan Haydar, onun sosyetik sevgilisi Betigül, Haydar’ın yardımcısı, eğitimli Kerem, Ahmet’in mektup arkadaşlığı yoluyla tanıdığı İngiliz sevgilisi Katherine’dir. Yazar hemen hemen bu zengin kadronun tümünün iç dünyasına eğilen betimlemelerde bulunur. Fakat en çok üstünde durduğu kişiler Cem ve Emine’dir. Cem, sonradan dâhil olduğu Murat ve Tarık arkadaşlığına uyum sağlamakta zorlanır. Emine ise otuz yaşlarında “evde kalmış” bir kızdır. Emine bir yandan bu yaşına kadar evlenememiş olmanın toplumsal baskısını üzerinde hissederken bir yandan da yaşadığı aşk acıları ile dikkat çeker. Yakışıklı ve eğitimli Kerem, ona önce ilgi gösterip umut vaat etmişken daha sonra hiçbir şey olmamış gibi bir kenara atar.

Roman tatil beldelerindeki yoğun kalabalık içinde sevgi ve insan açlığı çeken kişilerin dünyasını ele alması, ayrıca romandaki aydın bakanın kişiliğinde entelektüel kesimin eleştirisini yapması bakımından da yayımlandığı tarihten bugüne üzerinde çok konuşulmuş, tartışılmış bir kitaptır.

Roman çok özgün dili, şiirsel Bodrum betimlemeleriyle de dikkate değer bir eserdir. Selim İleri’nin en çok okunan ve kendisine ün kazandıran bu romanının yazar tarafından belirlenen adı “Her Gece” iken Attila İlhan’ın önerisi ile “Her Gece Bodrum” olmuştur.

Selim İleri bu romanı ile TDK 1977 Roman Ödülü’nü almıştır.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi