Kullanıcı Oyu: 3 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

ESİR ŞEHRİN MAHPUSU 

Eserin türü: Roman

Yazarı: Kemal Tahir

Esir Şehrin İnsanları kişileri:

Kamil Bey: Selim Paşa’nın oğlu olan Kamil Bey uzun yıllar Avrupa’da kalmış eğitimini de orada almıştır. Osmanlı kültür ve yaşayışına, milli mücadeleye karşı ilgisiz ve bilgisiz bir kişi olan Kamil Bey olaylar karşısında daha duyarlı bir aydın olmuştur.

Nermin: Kamil Bey’in eşidir. Batı kültürüne sahip olmasına karşın kendi kültürü konusunda bilgisizdir. Zenginlik onun için önemli olandır.

Nedime Hanım: Karadayı gazetesini çıkararak Milli Mücadeleye destek verir. Milli Mücadelenin sembol cesur kadınıdır. Korkusuz bir kahraman olarak gösterilir.

ÖZET

Esir Şehrin Mahpusu, Kemal Tahir’in ünlü “Esir Şehir Üçlemesi”nin ikinci kitabıdır. İlk romanın sonunda yedi yıla mahkûm olan Kâmil Bey’i hapishanede zor günler beklemektedir.

Burası kül han beyi erin, hırsız, katil, yankesici, dolandırıcı tiplerin bulunduğu bir yerdir. Kamil Bey gibi İstanbul’un tanınmış ve kibar ailelerinden birine mensup, eğitimli biri için burası tam bir işkence mekânıdır. Koğuş Ağası Faytoncu Osman Ağa, Kamil Bey’in parasını kumarda son kuruşuna kadar alınca bu durum Kamil Bey’in canına tak eder ve Ağa’yı evire çevire döver. Bu olaydan sonra Kamil Bey’in Anadolu hareketine bakışı, yani Millîci olduğu anlaşılır. Kendisini İttihatçı Arif Bey’in koğuşuna naklederler. Arif Bey birçok savaş alanında bulunmuş, dürüst ve aydın bir insandır.

Kamil Bey, bu gelişmeden sonra bütün dikkatini Anadolu Hareketi’ne, oradan gelecek güzel haberlere çevirir. Ancak bu arada karısı Nermin Hanım, onu ihmal etmekte ziyaretine bile doğru dürüst gelmemektedir. Geldiğinde de kızları Ayşe’yi yanında hiç getirmemektedir. Ayrıca Nermin Hanım kocasının aldığı yedi yıllık ceza nedeniyle kötümser bir psikolojiyle kendisini İstanbul’un yozlaşmış çevrelerinde uygunsuz eğlencelere kaptırmıştır.

Bir gün karısının son derece uygunsuz bir ortamda erkeklerle sabaha kadar eğlendiği haberini alan Kamil Bey için bu, bardağı taşıran son damladır.

Boşanmaya karar veren Kamil Bey yazdığı bir mektupla bu durumu karısı Nermin Hanım’a bildirir. İkinci kitap burada sona erer.

Roman Esir Şehir üçlemesinin işlediği Mütareke Dönemi İstanbul’unun içinde bulunduğu kaosu, özellikle yozlaşmışlığı ve Anadolu Hareketi’ne bakışı yansıtması açısından önemli bir eserdir. Kemal Tahir’in gerçekçi gözlemleri ve farklı insan tiplerini betimleme ve konuşturmadaki başarısı çok dikkat çekicidir.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi